Linkuri accesibilitate

EUFOR în Bosnia, fără euforie


Se numește de fapt Operațiunea Althea, în mod oficial Forța Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina (EUFOR, cum e acronimul englezesc), altfel zis: o desfășurare militară europeană în Bosnia și Herțegovina, pentru a supraveghea punerea în aplicare militară a Acordului de la Dayton.

EUFOR în Bosnia, fără euforie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

Pentru cei care au uitat, Acordul de la Dayton a venit după masacrul de la Srebrenica, în care multe mii de bosniaci – peste 8.000 este cifra oficială – au fost masacrați cu sânge rece de către forţele sârbe care ocupaseră orăşelul Srebrenica, în mod oficial protejat de către militarii olandezi din forţele ONU. Faptul că olandezii, care erau acolo pentru a proteja această aşa-numită „zonă sigură”, au abandonat-o sârbilor fără a schiţa măcar un gest de împotrivire a rămas de atunci încoace ca o pată pe onoarea olandezilor, lucru nemodificat nici măcar de prezenţa Curţii Internaţionale pentru Crimele de Război în Olanda, la Haga.

Implementarea civilă a Acordului de la Dayton este asigurată de Oficiul Înaltului Reprezentant al ONU. EUFOR are circa 600 de militari din 21 de țări, majoritatea din statele membre ale Uniunii Europene (UE). Există, totuși, trupe suplimentare din alte state non-membre UE, cum ar fi Chile și Turcia.

Toți comandanții EUFOR din 2009 încoace au fost austrieci. Pentru această misiune, Statul Major al Uniunii Europene folosește Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate Europa (SHAPE) al NATO, din Belgia, drept Cartier General Operațional (OHQ) al UE și lucrează prin adjunctul Comandantului Suprem Aliat Europa, un ofițer european.

EUFOR și-a asumat toate misiunile din Bosnia, cu excepția urmăririi persdoanelor inculpate de tribunalul pentru crime de război, cum a fost de pildă Radovan Karadžić, fost lider al Republicii Srpska, și Ratko Mladić, fostul lor lider militar.

EUFOR are de fapt îndatoriri de poliție împotriva crimei organizate, despre care se crede totuși că este uneori legată de suspecți criminali de război. EUFOR colaborează cu Misiunea de Poliție a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUPM) și cu Poliția bosniacă. Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina oferă EUFOR orientări politice cu privire la chestiuni militare cu o dimensiune politică locală.

Pe 18 decembrie 2020, Regatul Unit a marcat sfârșitul contribuției sale de 16 ani la EUFOR, după Brexit. În schimb, un contingent de aproximativ 25 de militari germani a sosit în Bosnia-Herțegovina pe 16 august, ca parte a acestei misiuni de menținere a păcii și de securitate a Uniunii Europene prezentă de aproape două decenii în statul balcanic tulburat, într-o mișcare rapid criticată de ambasada Rusiei.

Revenirea trupelor germane în misiunea EUFOR pentru prima dată de un deceniu încoace reflectă îngrijorarea occidentală față de pericolul pus de forțele etnice din Balcani, dar și de potențialele răsfrângeri geopolitice ale războiului din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG