Linkuri accesibilitate

„Este multă lume la vot, la Frankfurt, sperăm să putem satisface pe toată lumea” (Mihai Căpățână, consul general)


Vot în alegerile generale anticipate la Frankfurt, Germania, 11 iulie 2021.
Vot în alegerile generale anticipate la Frankfurt, Germania, 11 iulie 2021.

Alegătorii moldoveni din Frankfurt au format cozi imense la cele două secții de votare. Consulul general al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main, Mihai Căpățînă, a declarat Europei Libere că nu se cunoaste exact numărul moldovenilor stabiliti in aceasta regiune dar buna organizare a scrutinului permite tuturor doritorilor să-si exercite dreptul la vot.

Autoarea pozelor este Lidia Poloborciuc, de la una din cele două secții de votare deschise pentru cetățenii moldoveni la Frankfurt. În total, în Germania au fost deschise 11 secții de votare. 11 iulie 2021.
Autoarea pozelor este Lidia Poloborciuc, de la una din cele două secții de votare deschise pentru cetățenii moldoveni la Frankfurt. În total, în Germania au fost deschise 11 secții de votare. 11 iulie 2021.
Link direct

Mihai Căpățînă: „La acest moment, votarea decurge în liniște. Până la ora actuală, au votat peste 1.600 de persoane; în rând avem în jur de 1.000 de persoane care așteaptă pentru a-și exercita dreptul de vot, oarecare blocaje de sistem sau altceva să intervină nu a avut loc, totul decurge normal.”

Europa Liberă: Dar o mie de persoane ați spus că ar aștepta la coadă. Asta înseamnă o coadă imensă la secția de votare de acolo?

Mihai Căpățînă: „Da, coada este mare, fiindcă foarte multă lume a decis să vină la primele ore să voteze și, respectiv, foarte mulți cetățeni au venit pe la orele 4, 5 dimineață și sperăm în 2-3 ore să se diminueze rândul. Dar, vă spun încă o dată, procesul de votare merge foarte bine, sperăm că vom reuși să satisfacem toți cetățenii ca să-și poată exercita dreptul de vot.”

Europa Liberă: Ținând cont de situația tristă de la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, CEC-ul a luat în calcul nemulțumirea cetățenilor și a mai deschis o secție de votare, dar nemulțumirea oamenilor ar putea să crească din simplul motiv că ei cu adevărat așteaptă ore întregi și cu copii mici, și nu numai. Și dacă se termină buletinele de vot, ce faceți?

Mihai Căpățînă: „Am organizat foarte bine din punctul de vedere al persoanelor care vin cu copii mici ca să fie trecute fără rând de către voluntarii care activează în afara secțiilor de votare. Respectiv, ținând cont de ploaia care este afară, persoanele cu copii mici nu sunt ținute în rând, ele trec fără rând, rapid, pentru a-și exercita dreptul de vot. Din punctul de vedere al buletinelor de vot, dacă e să vorbim, eu sper că cele 10 mii de buletine pe care le avem la aceste două secții de votare vor fi suficiente pentru ca toți cetățenii care doresc să-și exercite dreptul de vot să aibă posibilitate să o facă. Mai clar și date mai precise vom avea în jurul orei 14, vând vom vedea câte persoane deja au votat, câte persoane avem în cozi afară, dar noi sperăm că până pe la ora 14 se vor diminua rândurile de așteptare.”

Europa Liberă: Cunoașteți numărul cetățenilor moldoveni aflați în această zonă?

Mihai Căpățînă: „Noi am făcut o solicitare către toate cele șase landuri federale unde suntem acreditați să ne comunice, informația pe care am primit-o este în proces, la șase landuri federale avem în jur de zece mii de cetățeni ai Republicii Moldova, dar toți aceștia sunt documentați cu acte de identitate din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar unii sunt și cu cetățenia română ajunși acolo?

Mihai Căpățînă: „Cu cetățenia română sunt cred că mult mai mulți, dar astfel de informație nu este la autoritățile germane, deoarece ele nu duc o evidență la cetățenii români care sunt născuți și locuiesc în Republica Moldova, dar au cetățenie română, respectiv noi nu avem cum să cunoaștem o cifră clară câți cetățeni moldoveni sunt în aceste regiuni.”

Europa Liberă: Ne amintim, data trecută Dvs. făceați recomandări pentru cetățenii care se aflau în rândurile de așteptare să folosească posibilitatea de votare și de la secțiile din alte orașe: Strasbourg, Stuttgart, alte orașe din imediata vecinătate. E valabilă această sugestie și pentru alegerile de astăzi, 11 iulie?

Mihai Căpățînă: „Da, aș recomanda cetățenilor care se află la o distanță mai mare de Frankfurt să se deplaseze la Nuremberg, unde, practic, nu există rând.

În München, iarăși, nu mai sunt oameni care să aștepte în rând. Sigur că Strasbourgul, iarăși, este o variantă. La Stuttgart, în ultima discuție pe care am avut-o cu consulul onorific din Stuttgart îmi comunica că în rând sunt în jur de 150-200 de persoane, dar cred că la acest moment sunt și mai puține, de aceea cetățenilor și asta le recomandăm, care sunt la o distanță mai mare de Frankfurt și este aceeași distanță de a parcurge drumul până la Nuremberg, München sau Stuttgart, ar fi mai comod pentru ei, pentru a se deplasa la aceste secții de votare pentru a evita acest rând de așteptare.”

Harta interactivă cu secțiile de votare din diaspora AICI.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG