Peste mai puțin de o lună, Moldova va comemora, în rând cu alte țări, sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa prin capitularea Germaniei naziste, în mai 1945. În Moldova, care privește ba spre vest, ba spre est, această sărbătoare este aproape de fiecare dată prilej de dezbinare pe linii geopolitice. Anul acesta, confruntarea între pro-occidentali și pro-ruși se anunță chiar mai acerbă, după ce guvernarea PAS a anunțat interzicerea unor simboluri rusești care, în viziunea ei, capătă semnificații mai sinistre din cauza conflictului armat din Ucraina vecină. Mai multe, despre aceste pregătiri de sărbătoare sau de confruntare, într-o relatare primită de la Liliana Barbăroșie.
Doi deputați socialiști, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus marți o plângere la Curtea Constituțională împotriva interzicerii de simboluri. Cei doi au explicat că un articol din constituție garantează libertatea de opinie, iar legea PAS-ului ar încălca dreptul cetățenilor de a-și exprima liber aceste opinii.
„Cetățenii nu trebuie să vadă totul în culori galbene. Lasă cetățenii noștri să fie liberi, așa cum este stipulat inclusiv în art. 32 din Constituție,” a spus parlamentarul socialist Grigore Novac, marți într-o declarație în fața instanței constituționale unde a ajuns contestația la legea anti-simboluri ruse.
Legea a fost votată în două lecturi de deputații PAS în ședința plenară a legislativului de săptămâna trecută, în lipsa opoziției, iar unul dintre autorii ei, Lilian Carp, a spus Europei Libere că ea ar trebui să intre în vigoare în următoarele două săptămâni, ceea ce înseamnă că la 9 mai panglicile bicolore negru-portocaliu ar putea fi deja interzise.
În special aceste panglici erau până acum un atribut frecvent utilizat în acțiunile comemorative dedicate războiului doi mondial de la început de mai. Legea nouă mai interzice două simboluri, reprezentate de literele „Z” și „V”, considerate reprezentări ale invaziei ruse din Ucraina.
În privința acestora socialiștii nu au avut vreun comentariu, dar în ce ține de panglici, ei s-au declarat hotărâți să treacă peste lege, spunând că nu vor renunța la ele pe 9 mai 2022.
În acelați interviu pe care ni l-a acordat luni deputatul PAS, Lilian Carp, șeful comisiei parlamentare pentru securitate, a infirmat că partidul de guvernare ar fi pus gând rău ceremoniilor comemorative dedicate zilei de 9 mai, așa cum a pretins la un moment dat opoziția când i-a cerut puterii garanții că nu vrea să le interzică în acest an.
„Acest proiect de lege nu are ca obiectiv interzicerea zilei victoriei, din contra, data de 9 mai este o dată la care noi trebuie să înțelegem care a fost prețul libertății pentru care a plătit omenirea,” a asigurat el.
Natalia Gavrilița, șefa executivului, a sugerat totuși în ultima sa apariție mediatică, că războiul declanșat de Rusia în Ucraina va aduce retușuri în felul cum va fi celebrată în acest an la Chișinău sărbătorea de la 9 mai:
„Bunelul meu a luptat și el în cel de-al doilea război mondial. Dumnezeu să-l ierte, dar cred că ultimul lucru pe care și l-ar dori este ca ziua de 9 mai să se transforme într-o zi în care se propagă războiul, nu pacea”, a spus prim-ministra.
Întrebată direct dacă guvernul va organiza ceremonii ca în alți ani, ea a răspuns:
„Eu sper să avem același fenomen pe care l-am avut pe 24 februarie, când toată lumea, fără intervenția autorităților, și-a dat seama că un război este un război, ceva foarte grav. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să destabilizăm situația din R. Moldova.”
Adrian Lebedinschi, celălalt parlamentar socialist care s-a adresat Curții cu plângerea împotriva scoaterii în afara legii a panglicii Sf. Gheorge de către majoritari, a sugerat luni că formațiunea sa se pregătește temeinic de eveniment:
„Pentru că au procedat așa cum au procedat, din contra, cetățenii se vor mobiliza și se vor aduna toți la 9 mai, ca să mergem împreună să demonstrăm că noi suntem un popor care ne ținem minte istoria, că suntem cei care am eliberat, inclusiv Europa, de fascism.”
O aluzie a lui Grigore Novac a fost, pe de altă parte, că opoziția nu se mai simte obligată să respecte înțelegerea pe care a avut-o cu majoritarii ca să evite certurile cât timp țara vecină e în război:
„Nu fac decât să distrugă total acel moratoriu și să deschidă din nou cutia Pandorei, pe care noi am dorit s-o închidem într-o perioadă atât de dificilă pentru întreaga regiune. Noi am chemat la calm, dar ei doresc tensiune.”
În timp ce legea ce trebuie să interzică cele câteva simboluri nu a intrat încă în vigoare, între juriștii din legislativ existând o discuție dacă nu ar fi necesară o a treia lectură înainte de adoptare, fostul președinte, Igor Dodon, a spus că el personal o va sfida, dacă se ajunge acolo, și va purta de 9 mai „panglica Sfântului Gheorghe”.