De luni, 7 februarie, elevii revin la ore cu prezență fizică. În ultimele două săptămâni, ei au studiat în regim online. Pentru copiii din familii sărace sau sate izolate, a fost un fel de vacanță nedorită.
Din lipsă de bani, unii părinți nu pot plăti nici măcar abonamentul de internet. Procurarea unui laptop nici nu intra în discuție.
De la începutul pandemiei, sistemul educațional din R. Moldova a asigurat computere pentru 9126 de elevi, adică pentru mai puțin de 3%.
Gimnaziul din Sinești, Ungheni, unde învață 82 de copii, a primit de la minister 12 laptopuri care sunt date cu împrumut elevilor. Chiar și așa, 16 copii în continuare nu au avut nici un suport electronic și nici internet.
În ultimele două săptămâni, copiii familiei Bararu, din satul Sinești, Ungheni, au învățat online, de acasă. „Era mai bine la școală”, spune unul din ei reporterului Europei Libere.
Soții Bararu cresc cinci copii, trei ai lor și doi ai unei surori plecate peste hotare. Cei trei copii de școală, Dumitrița în clasa a 4-a, Daniela și Artiom în a 2-a, au învățat la un singur telefon.
În absența conexiunii la internet, copiii se joacă afară în timpul orelor.
Familia Bararu nu are un venit stabilit, doar ceea ce câștigă din munca sezonieră sau din vânzarea animalelor.
Un abonament lunar de 230 de lei la internet este de multe ori prea scump. Când nu reușesc să-l achite la timp, sunt deconectați.
Iar copiii stau pe uliță, în loc să fie la lecțiile la care oricum nu au acces.
Ministerul Educației a asigurat cam 3% din elevi cu computere dar învățământul online înseamnă pentru familiile nevoiașe și alte cheltuieli suplimentare, cum ar fi abonamentul de internet sau electricitatea consumată pentru orele online.