Linkuri accesibilitate

În pribegie, spre siguranță. Copii ucraineni iau drumul spre vest, cât mai departe de front


Katerina și copiii ei ajung la Mukacevo, în vestul Ucrainei, cu ajutorul grupului umanitar Proliska.
Katerina și copiii ei ajung la Mukacevo, în vestul Ucrainei, cu ajutorul grupului umanitar Proliska.

În timp ce atacurile aeriene lovesc Dnipropetrovskul, un ONG ajută familiile să se evacueze cât încă mai pot. O mamă care a străbătut țara în căutarea unui loc mai sigur, a vorbit despre durerea pe care strămutarea i-a provocat-o fiului ei, chiar dacă speră la un viitor mai bun.

Natalia știe deja ce înseamnă să-ți părăsești casa.

Anul trecut, ea și fiul ei cel mic au fugit de luptele din estul Ucrainei și s-au refugiat în Novopavlivka, în regiunea Dnipropetrovsk, la vest de Donețk.

În această primăvară, pe măsură ce luptele se apropiau, au fost nevoiți să se evacueze din nou.

„A fost greu să ne mutăm a doua oară pentru că am lăsat totul acolo”, a spus Natalia. „Am petrecut doar o jumătate de an acolo. Părinții mei au rămas. Este un coșmar acolo.”

De data aceasta, Natalia și fiul ei au fost ajutați de o organizație umanitară – Proliska – care a aranjat evacuarea lor în siguranță.

Un ONG ajută la strămutarea copiilor ucraineni, pe măsură ce linia frontului se apropie de casele lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Recent, angajații de la Proliska a ajutat un grup de 7 adulți și 17 copii să traverseze țara cu trenul, o călătorie de aproximativ 1.200 de kilometri, până la Mukacevo, în regiunea Zakarpatia din vest.

Olha Omelianiuk, șefa regională a organizației, a declarat pentru serviciul ucrainean al Europei Libere că operațiunea de evacuare a fost urgentă.

La sosirea în Mukacevo, pe familiile strămutate le așteptau mese calde și ajutor.

Katerina, care a parcurs o cale lungă împreună cu cei trei copii ai săi, a spus că a fost „dificil” să se mute într-un cămin.

„Te obișnuiești cu propria ta casă”, a spus ea.

Natalia Omelianiuk, care lucrează pentru serviciile sociale din Ucraina, a declarat că au fost pregătite locuințe în orașul Berehove pentru persoanele evacuate, iar asistenții sociali și medicii îi vor ajuta.

„Ei primesc sprijin deplin și pot solicita toate tipurile de asistență de stat”, a spus ea. „Orașul oferă ajutor umanitar și alimente până când oamenii se instalează. Aceștia vor avea ceea ce le trebuie pentru a-și găsi locuri de muncă, pentru a merge la serviciu, iar copiii – pentru a merge la grădiniță și la școală.”

Asistența acordată de organizațiile neguvernamentale și de stat a făcut tranziția mai ușoară, însă Natalia spune că fiul ei, elev în clasa a doua, încă suferă de pe urma strămutării.

„A fost foarte dificil pentru el să plece de acasă”, a spus ea. „A plâns. Nu a vrut să plece. Are o mulțime de pisici acolo.”

Dar în situația în care se află, Natalia a găsit și câteva părți bune.

„Cel puțin aici sunt și alți copii, iar el nu va sta singur în casă”, a spus Natalia. „Să vedem cum merge. Sper că totul va fi bine”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG