„Nu avocado îmi doream în închisoare. Desigur, are un gust minunat, pentru că suntem în Texas, dar știți (mai important) a fost primul meu pahar de apă curată, în pahar de sticlă. Visam la primul pahar de apă, primul duș lung și curat într-un hotel, primul somn într-un pat decent”, a spus Kurmasheva pentru RFE/RL într-un interviu, pe 5 august.
„Azi dimineață m-am plimbat prima oară singură, fără supraveghere, fără ca cineva să mă ducă undeva”, a spus ea, vorbind prin video din Texas, unde se refăcea după ce a fost eliberată ca parte a celui mai mare schimb de deținuți dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece încoace.
Readaptarea la libertate este însă un proces în desfășurare, a spus Kurmasheva, cetățeană dublă ruso-americană, care lucrează ca redactor la Serviciul Tătar-Bașchir al RFE/RL.
„De fapt, nu mă așteptam să fie atât de greu. În închisoare, mă simțeam puternică. Credeam că fac față, dar văd clar am nevoie de timp pentru a face față la tot ce se întâmplă și la ce s-a întâmplat, mai ales”, a spus ea.
Reținută de autorități în iunie 2023, în timp ce-și vizita rudele în orașul Kazan, din centrul Rusiei, Kurmasheva a fost inițial acuzată de nedeclararea pașaportului său american. A fost eliberată, dar i s-a interzis să părăsească țara.
În octombrie a fost însă arestată, încarcerată și acuzată că este un agent străin nedeclarat — conform unei legi draconice care vizează jurnaliști, activiști ai societății civile și alții. Ulterior, a fost acuzată suplimentar de distribuirea de „știri false” despre armata rusă, o acuzație bazată pe munca sa de editare a unei cărți despre rușii care se opun invadării Ucrainei. RFE/RL, precum și guvernul SUA, au calificat acuzațiile ca fiind absurde.
În închisoare, așteptând vreun indiciu a ceea ce avea să se întâmple, Kurmashevei i-a fost greu să-și păstreze speranța, dată fiind lipsa de informații și știri.
„A fost o iarnă lungă fără nici o informație (...). O iarnă rece, și o primăvară rece în care nu se întâmpla nimic. Și apoi, brusc, procesele mele au fost grăbite, și acesta a fost indiciul că s-ar putea întâmpla ceva”, a spus ea.
„Nimeni nu îmi va aduce înapoi anul acela”
Pe 19 iulie, după un proces secret, cu ușile închise, Kurmasheva a fost găsită vinovată de o instanță din Tatarstan și a fost condamnată la 6 ani și jumătate de închisoare. În aceeași zi, un alt jurnalist american, Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, care fusese arestat la Ekaterinburg în martie 2023, a fost condamnat pentru spionaj într-un proces la fel de grăbit și secret. WSJ și guvernul american au condamnat urmărirea penală a lui Gershkovich ca pe o farsă.
„Am aflat că procesele lui Evan [au avut loc] în aceeași zi și cumva m-am gândit că ar putea fi un semn. A fost apoi tăcere, un timp, și apoi am fost dusă din închisoarea din Kazan către o destinație foarte dificilă și diferită”, a spus ea. „Când m-au luat în acel tren de închisoare, mi-au spus că mă duc în direcția opusă Moscovei. Din nou, aveam o speranță, dar eram pregătită pentru orice”.
În realitate, a fost dusă la Moscova, o destinație pe care nu a aflat-o decât în ultima zi a unei călătorii de trei zile.
„Și din nou era speranță. Apoi, la Moscova, am fost pusă din nou în închisoare și nimeni nu mi-a spus cât voi sta acolo,” a spus ea. „Întotdeauna am crezut [într-un] schimb, întotdeauna am știut că lucrăm la asta, pas cu pas, mici pași prudenți, iar aceasta era singura mea speranță. În caz contrar, închisoarea pentru 6 ani și jumătate pentru o jurnalistă, pentru o femeie, este un verdict absurd”.
„Speranța m-a ajutat să trec prin asta”, a spus ea.
- Citește și: Dincolo de euforie, schimbul de deținuți Rusia-Occident are și implicații îngrijorătoare
Schimbul de deținuți concretizat pe 1 august a inclus în total 24 de persoane – inclusiv Kurmasheva și Gershkovich – într-o înțelegere complexă cu șapte țări, despre care oficialii au spus că a fost rezultatul a luni de negocieri minuțioase.
Alt cetățean american eliberat a fost fostul pușcaș marin american Paul Whelan, împreună cu activistul politic rus Vladimir Kara-Murza, un cetățean ruso-britanic care este, de asemenea, rezident legal în SUA. Au mai fost eliberați din închisorile rusești 10 cetățeni ruși considerați de mulți deținuți politici, precum și un cetățean german eliberat de Belarus.
În schimb, opt persoane au fost eliberate din închisorile SUA și a altor țări occidentale. Printre ei a fost un agent de informații rus care fusese condamnat în Germania pentru împușcarea unui fost comandant militar cecen la Berlin în 2019 și un cuplu (soț, soție) arestați în Slovenia ca „spioni latenți”. Aceștia au fost trimiși înapoi la Moscova, împreună cu doi copii mici care nu știau că părinții lor sunt spioni.
Kurmasheva a spus că încă savurează reîntâlnirea cu cele două fiice ale sale și cu soțul ei, Pavel Butorin, care conduce rețeaua TV în limba rusă a RFE/RL, Current Time.
Întrebată despre alte emoții pe care le simte, ea a spus: „Cu siguranță nu este furie ceea ce simt acum. Nu sunt furioasă. Nu urăsc pe nimeni”.
„Îmi pare rău. Simt compasiune pentru oamenii care au trebuit să-și facă slujba: judecători, anchetatori, ofițeri, gardieni...” a spus ea.
„Trebuie să recuperez timpul pierdut. Trebuie să revăd atât de multe videoclipuri pe care familia mea le-a făcut pentru mine când eram departe. Trebuie să ascult muzică nouă, să citesc știri, povești, cărți, filme, orice, totul," a spus ea. „Da, a fost timp furat și nimeni nu îmi va da înapoi acel an - mie și familiei mele. Vom recupera. [Experiența asta] m-a făcut mai puternică. A făcut familia noastră mai puternică. Și da, cu siguranță nu poate fi vorba despre furie. Nu urăsc pe nimeni”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te