Născută la 30.06.1955 în satul Cărpineni raionul Hîncești. În anul 1984 a absolvit Școala republicană de luminare culturală Elena Sîrbu din Soroca. A activat în școala profesională Cărpineni 36 de ani în calitate de bibliotecară. În prezent este pensionară.
Luni
M-am trezit dimineață cu cea mai mare bucurie – a plouat și pe la Cărpineni. După ploaie parcă au înverzit din nou copacii, plantele s-au înviorat. Zmeura s-a copt și a devenit mai mășcată cu toate că anul acesta multă a înghețat. Am luat cafeua de dimineță. După dejun ne-am înarmat cu răbdare și am am cules zmeura. Apoi am făcut o pauză navigînd pe Facebook, salutînd prietenii și fiicele, nepoțeii din Paris. În fieceare zi ne trimitem poze. Am revenit la zmeură: o parte a mers la dulceață iar restul la compot în amestec cu vișine, care le-am cules tot din livada noastră. Pentru masă am pregătit o minune de tocană din dovlecei, vînătă, ceapă, morcovi și roșii... După masă aștept să înceapă difuzarea postului de radio Pro Mingir fiind o ascultătoare fidelă. Începînd cu ora 17 particip la concursul organizat de acest post de radio. Învingătorul va fi premiat cu o mașină electrică de tocat carne. Am răspuns la cele trei întrebări la telefon în direct. Seara continuă cu navigarea pe net. Mă bucur că am ocupații.
Marți
O zi frumoasă de dimineață cu mult soare. Un mic dejun și din nou la treabă. Am continuat culesul și prelucrarea zmeurei și vișinilor căci acum e sezonul lor. La ora 10:00 am plecat la alimentară pentru cumpărături și am trecut pe la frizerie. Am așteptat rînd o oră pentru coafură. La prânz am fost invitată la Hîncești să particip într-un proiect inițiat de inspectoratul general al poliției cu suportul partenerilor de colaborare Bunicii Grijulii. La această înturnire au paticipat conducerea IGP al MAI, reprezentații consiliului raional, direcției învățămînt, presa și voluntari din diferite localități ale raionului Hîncești. Proiectul Bunicii Grijulii înseamnă : siguranța copiilor în drum spre și de la școală; reducerea pericolelor în apropierea instituțiilor de învățămînt; crearea unui mediu mai sigur pentru copii. Motto-ul proiectului este „Copiii sunt tezaurul, iar bunicii diamantul acestei națiuni”. În luarea de cuvînt am accentuat că este binevenit acest proiect și voi depune efort pentru promavarea lui. Ca de obicei în fiecare seară particip la concursul organizat de postul de radio Pro Mingir. Seara am rămas șocată de știrea nevalidării în funcție a primarului ales Andrei Năstase. Cu lacrimi în ochi mă întrebam cît o să mai suportăm toate nelegiuirile acestea? Când vor înțelege oamenii că soarta este în mâinele noastre? Unde-s acei 130.000 de votanți care l-au ales pe Andrei Năstase? De ce nu au ieșit în stradă? Ce așteaptă? Cine le va rezolva problemele?
Miercuri
Este o zi care începe cu o dispoziție de sărbătoare deoarece se împlinește o luna de la oficializarea căsătoriei fiicei mai mici Valentina la Paris. Clipe de neuitat și emoții plăcute, petrecute alături de copii și prietenii sosiți din diferite colțuri ale Europei: Italia, Germania, Grecia, Portugalia, Marea Britanie... toți originari din satul Cărpineni. Și totodată o doză de mîhnire că ai noștri copiii au plecat în străinătate pentru a-și asigura un trai mai decent, deoarece în țara lor natală li s-a furat viitorul de către conducerea oligarhică. Aceasta este cea mai mare durere a părinților din Moldova. Ziua am petrecut-o în griji gospodărești : spălatul veselei, curățenie prin casă și bucătăria de vară, udatul răsadei de roșii și castraveți. La ora difuzării postului Pro Mingir sînt în fața calculatorului pentru a căuta răspunsurile la întrebările concursului și în același timp navighez pe rețelele de socializare unde discut cu fiicele și prietenii. Am ieșit puțin la plimbare in curtea blocurilor vecine. In curte se discuta aprins despre evenimentele care se petrec în capitală. Eu ca și vecinii sînt bucuroasă că lumea totuși s-a trezit. Priveam în direct pe Privesc.eu și mă simțem și eu printre manifestanții din inima Moldovei cu un simț de mîndrie că totuși cetățenii nu sînt indiferenți. Prin unire putem schimba situația din țară. Sînt convinsă că totuși vor veni zile luminoase și la noi.
Joi
M-am trezit dimineață la 6:00 și în grabă am pornit să pregătesc o coptură cu vișină, care ii place soțului. Am luat cafeaua și coptura. Azi la Cărpineni e piață. Plecăm cu soțul după cumparaturi. Întîlniri cu prieteni cu care am discutat una și aceeași temă - nedreptatea justiției – dezmățul oligarhic și toți sunt nemulțumiți de actuala guvernare. Am întrat în barul prietenilor noștri unde am băut cvas. La întrebarea cum le merge afacerea ne-au răspuns că în cel mai apropiat timp vor să vîndă localul și să plece înapoi în Portugalia, unde au muncit ani buni. Aici nu e de trăit – au concluzionat ei. Am revenit de la piață și am pregătit pranzul. Am petrecut soțul –consilier la ședința consiliului comunal, care de obicei are loc în incinta casei de cultură. Eu am conectat calculatorul. Tocmai se transmitea în direct pe Privesc.eu ședința de judecată la Curtea de Apel Chșinău pe subiectul validării alegerilor primarului ales Andrei Năstase. Apoi trec pe frecventa radio Pro Mingir si răspund la cele trei întrbări din concurs. Am urmărit hotărîrea Curții de Apel și am lăcrimat. Ei nu ne socot pe noi de oameni civilizați, nu au nevoie de părerea noastră - au furat votul chișinăunenilor. Atîta lume s-a adunat și a așteptat în soare dar n-au fost ascultați. Aceasta-i sfîrșitul democrației în Moldova. La ce să ne așteptîm la alegerile parlamentare?...
Dă-mi Doamne durerile toate
Și lasă-mă fără dor
Și fă un pic de dreptate
Pentru acest popor.
Vineri
M-am trezit cu o dispoziție rea, urmare a evenimentelor din capitală și a cazului tragic care a avut loc joi seara la Hîncești, unde un polițist a împușcat un tînăr care a hotîrît să se răcorească într-o piscină privată. Am luat dejunul după care am fost contactată de mătușa Maria-vecina de 76 ani din mahala care m-a rugat să vin la ea. M-a rugat să-i așez perdelele la geamuri pe care astăzi le-a spălat. Atît ea cît și moșul Ștefan m-au întrebat: cum adică, Andrei Năstase nu-i primar? Am auzit la radio Noroc. Le-am lămurit situația și au oftat nemulțumiți de știrile acestea venite de la justiție. M-am întors acasă cu gîndul că și cei bătrîni își fac griji de ce se întîmplă în țărișoara noastră. Apoi am plecat la oficiul poștal pentru a achita serviciile comunale și a lua ziarul raional. În ziar am găsit articolul „Bunicii grijulii” își au oficiul lor la Hîncești, cu luarea mea de cuvînt. Am mers la înmormântarea unei bune cunoscute, fostă deputată în Sovietul Suprem al RSSM, Sofia Buhnă. Dumnezeul s-o odihnească în pace. Cu tristete am început ziua și tot pe aceeeași notă se termină. Așa este viața –pe unde bine pe unde greu dar nu trebue să pierdem speranța în ziua de mîine. Duminică ne întîlnim în PMAN pentru a ne cere libertatea.