Linkuri accesibilitate

Dorin Scobioală: „Faptul că Valuța a primit doar o amendă mi se pare o bătaie de joc”


Dorin Scobioală
Dorin Scobioală

Un dialog cu autorul petiției prin care s-a cerut judecarea diaconului ce a maltratat un câine.

Petiția online pentru judecarea diaconului Ghenadie Valuța, care a chinuit un câine, a fost semnată de un număr record de peste 50 de mii de oameni. Diacon la Anenii Noi, Valuța a legat cu lanțul un câine din urma mașinii și l-a târât pe drum distanță de câțiva kilometri, spunând că vrea să-l scoată din oraș ca animalul să nu muște copiii. Valuța nu este la prima contravenție: a mai fost judecat și găsit vinovat în trecut pentru acte agresive împotriva unei activiste LGBT, Angela Frolov, pe care a stropit-o cu apă la o emisiune televizată, decizie confirmată la începutul lunii de Curtea de Apel Chișinău. Am discutat cu autorul petiției, jurnalistul Dorin Scobioală, întrebându-l la început dacă s-a așteptat la o reacție atât de masivă și promptă în sprijinul petiției sal​e.

Dorin Scobioală: „Faptul că Valuța a primit doar o amendă mi se pare o bătaie de joc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct

Dorin Scobioală: „Nu, nu m-am așteptat. Surpriza a fost timpul scurt în care s-a adunat prima mie de semnături, apoi cele 25 de mii de semnături adunate în numai 24 de ore și acest tempou de cam o mie de semnături pe oră, care s-a păstrat și în următoarele două zile...”

Europa Liberă: Acum sunt peste 40 de mii...​

Dorin Scobioală: „Da, s-a trecut de 43 de mii până în acest moment.”

Europa Liberă: Cum îți explici reacția atât de puternică a publicului?

Dorin Scobioală: „Nu știu. Chiar eu am subestimat cât de sensibil este acest subiect pentru oameni. Nu credeam că există foarte mulți conaționali de-ai mei, care, ca și mine, iubesc atât de mult animalele, poate, uneori, chiar mai mult decât pe oameni. În plus eram sceptic, pentru că există printre moldoveni acea falsă evlavie și modalitate de a percepe greșit religia și pe slujitorii acesteia. Credeam că faptul că acest Ghenadie Valuța este purtător de mantie preoțească, în mintea multora, îl va scuti de pedeapsă.”

Europa Liberă: Poate tocmai persoana aceasta, Ghenadie Valuța, a fost motivul pentru care lumea a reacționat atât de masiv, pentru că el nu se află la prima controversă: și-a făcut selfie-uri cu niște bătrâne pe moarte, el râzând, a stropit cu agheasmă o activistă LGBT ș.a.m.d. E parte a explicației tocmai persoana sa?​

Dorin Scobioală: „Nu știu și nu cred. Eu sunt ateu convins și declarat. De aceasta nu i-am înțeles niciodată pe oamenii care merg să pupe mâna popii sau nici măcar pe cei care vin la biserică. Cu atât mai mult când este vorba despre persoane odioase cu manifestări deplasate cum este acest Valuța. Să mergi tu să-i ceri binecuvântare sau să te lași povățuit de un astfel de personaj, sau să îți duci copiii, pentru că înțeleg că acest preot mai și predă religie, mai face și o emisiune de religie la o televiziune?... Deci, astfel de indivizi să mă învețe pe mine cum este corect să trăiesc? Mi se pare total deplasat.”

Europa Liberă: Să trecem și la reacția autorităților. Cum au reacționat? Petiția se adresează în mod prioritar Ministerului de Interne...​

Este un caz penal și era timpul să fie intentat un dosar penal...

Dorin Scobioală: „Petiția a vizat două instituții. Una dintre ele este Ministerul de Interne al Republicii Moldova și a doua - Mitropolia Moldovei. Din partea Mitropoliei Moldovei reacția s-a rezumat la a-l suspenda temporar de la a sluji în biserică pe acest Valuța, urmând ca acest caz să fie judecat la o judecată bisericească de-a lor. Iar din partea autorităților laice, să zicem așa, nu am văzut nicio reacție, am auzit doar că ar fi anchetat acest caz, însă nu au mers mai departe... După părerea mea, este un caz penal și era timpul să fie intentat un dosar penal.”

Europa Liberă: Faptul că nu s-a intentat dosarul, faptul că autoritățile nu au reacționat pe măsura numărului mare de oameni care au semnat petiția, cum îl comentezi? Mai mult, cum comentezi reacțiile de genul: „Lăsați-ne în pace cu câinii, că noi avem alte lucruri mai importante de făcut în acest moment – reforma justiției, alte reforme.”?​

Dorin Scobioală: „Cei care gândesc și declară așa ceva, își merită soarta, merită să trăiască așa cum trăiesc aici, în Moldova, sau chiar mai prost de atât. Oamenii care cred că niște negocieri dintre niște membri ai unei coaliții care vin și pleacă sau niște numiri în Parlament, Guvern, Procuratură sunt mai importante decât viața unei ființe își merită soarta, așa cum spuneam.”

Europa Liberă: Dorin, la ce te aștepți de acum încolo? Ce se va întâmpla cu petiția?

Aștept să se treacă de 50 de mii de semnături sub această petiție și atunci mingea va fi în terenul autorităților...

Dorin Scobioală: „Aștept să se ajungă la 50 de mii sau să se treacă de 50 de mii de semnături sub această petiție și atunci mingea va fi în terenul autorităților Republicii Moldova. Faptul că, până în acest moment, el a primit doar o amendă de 1.200 de lei, pe care, plătind-o în 72 de ore, a plătit-o la jumătate, adică 600 de lei, ceea ce reprezintă 30 de euro, mi se pare o bătaie de joc. Dacă în acest mod va fi tratat și va fi sancționat acest caz în cele din urmă, înseamnă că nu merită să ne mai punem speranțe în instituțiile statului numit Republica Moldova.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG