Linkuri accesibilitate

Ştiri

Donald Trump respinge din nou faptul că a pierdut alegerile prezidențiale

Președintele Donald Trump la mitingul electoral din statul Georgia, 5 decembrie 2020.
Președintele Donald Trump la mitingul electoral din statul Georgia, 5 decembrie 2020.

Președintele american Donald Trump s-a aflat în statul Georgia, unde a participat la primul său miting de la alegerile prezidențiale din noiembrie, miting organizat în sprijinul celor doi candidați republicani la Senat. De rezultatul alegerilor senatoriale din ianuarie depinde dacă partidul republican își menține sau nu controlul asupra Senatului, Camera Reprezentanților din Congres fiind deja controlată de democrați.

La mitingul electoral, Trump a respins din nou idee că ar fi pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de democratul Joe Biden și a acuzat din nou fraudarea masivă a votului.

„Suntem pe punctul de a câştiga aceste alegeri", a declarat preşedintele în exerciţiu în faţa a câteva sute de suporteri reuniţi în aer liber la Valdosta.

„Vor încerca să vă convingă că noi am pierdut. Nu am pierdut", a adăugat el. „Aceste alegeri au fost fraudate", a mai spus Donald Trump.

În pofida acuzaţiilor sale de fraudă, tribunalele au respins o mulţime de recursuri în justiţie prezentate de echipa sa de avocaţi în diverse state americane. Donald Trump l-a criticat din nou pe guvernatorul republican al statului Georgia, un fost aliat, îndemnându-l să verifice din nou buletinele de vot. Georgia, stat cheie în victoria lui Biden, a certificat deja victoria democratului.

Joe Biden are 306 electori, față de 232 pentru Trump iar victoria sa va fi oficializată pe 14 decembrie, în cadrul Colegiului Electoral.

Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

Vezi ultimele știri

Elena Lasconi pierde sprijinul propriului partid, dar rămâne în cursa prezidențială din România

Mai mulți lideri USR au anunțat că vor să îl susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și îi cer președintei formațiunii, Elena Lasconi, să se retragă.
Mai mulți lideri USR au anunțat că vor să îl susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și îi cer președintei formațiunii, Elena Lasconi, să se retragă.

În România, Elena Lasconi rămâne fără sprijinul politic și financiar al partidului pe care îl conduce - USR. Mai mulți lideri de partid au cerut miercuri ca la alegerile prezidențiale din 4/18 mai să fie susținut Nicușor Dan, fost președinte al USR. Lasconi a spus însă că nu se retrage din cursă.

Biroul Național al Uniunii Salvați România (USR) a decis în sedința de miercuri să nu mai aloce fonduri pentru campania candidatei partidului și, conform declarațiilor vicepreședintelui USR, Dominic Fritz, același Birou a decis și retragerea sprijinului acordat de partid lui Lasconi.

Decizia finală privind retragerea sprijinului politic va fi luată joi, la o ședință informală a Comitetului Politic Național. Iar pe 24 aprilie ar urma să fie ședința oficială a Comitetului Politic Național, unde ar urma să se valideze decizia liderilor USR.

În ceea ce privește banii pentru campania electorală, Dominic Fritz spune că e vorba nu despre o tăiere a fondurilor, ci de nealocarea lor.

„Biroul Național trebuie să aprobe bugetul de campanie, adică orice buget, de fapt, și efectiv nu a aprobat bugetul de campanie. Deci nu e o decizie activă să tăiem, ci lipsa unei decizii de alocare”, spune Fritz pentru Europa Liberă.

În plus, adaugă vicepreședintele formațiunii, „oamenii care ne-au împrumutat anul trecut au venit acum și au spus «ne pare rău, noi nu credem că Lasconi poate câștiga». Mai mult decât atât, multora le-a fost frică că, dacă ea obține sub 3%, nu mai primim banii înapoi. Și oricum nu prea aveam bani în cont”.

Conform legii privind cheltuielile electorale, dacă un candidat nu obține 3% din voturile valabil exprimate, cheltuielile de campanie nu îi sunt rambursate de la bugetul statului.

Elena Lasconi: „O mână de trădători oportuniști. Nu mă retrag.

În prima declarație de după anunțul liderilor USR, Elena Lasconi spune că nu se retrage. „Voi continua lupta, pentru că aici nu este vorba doar despre USR. Este vorba despre România”, afirmă Lasconi.

Ea a spus că a luat act de decizia Biroului Naţional, dar că această structură nu are puterea să numească un candidat. Conform statutului partidului, acesta era atributul Congresului.

„Să nu uităm că delegaţii la congres au votat peste 94-95% anul trecut susţinerea mea pentru candidatura la prezidenţiale”, a spus Elena Lasconi într-o conferinţă de presă.

Elena Lasconi a devenit președinta USR în iunie 2024.
Elena Lasconi a devenit președinta USR în iunie 2024.

„Faptul că am văzut o mână de trădători oportunişti, asta nu înseamnă că ei reprezintă USR-ul. USR-ul este format din peste 20.000 de membri, în care eu cred, cărora le mulţumesc. Multora dintre ei îmi scriu ce să facă, unde să doneze, să nu mă retrag, să continui lupta. Nu reprezintă vocea nici măcar a colegilor din USR, şi acum îmi dau seama mai mult ca oricând că nu reprezintă nici vocea românilor, aceşti colegi de-ai mei”, a menţionat ea.

Lasconi și-a exprimat regretul că printre cei care i-au cerut retragerea se află și Dominic Fritz, pe care îl respectă foarte mult.

„Este un om care a arătat că e un câştigător, dar în rest am văzut foarte mulţi loseri, colegi de-ai mei care au candidat la primării şi au pierdut şi care, într-un fel, îmi datorează locul pe care îl ocupă acum în Parlament. Nu aştept recunoştinţă şi pentru loialitate eu mi-am luat un câine.”

În ceea ce-i privește pe contracandidați, a spus că niciunul dintre cei patru care în toate sondajele par să fie înaintea sa „nu o să fie preşedintele bun pentru femeile din această ţară”, admițând indirect că este devansată de ei.

„Niciunul nu o să lupte, cum ştiu să lupt eu, pentru persoanele vulnerabile. Niciunul nu o să lupte pentru tinerii din ţara asta, pentru oamenii de bună credinţă din ţara asta. Eu o fac de 31 de ani în fiecare zi şi refuz să cred că într-o zi voi visa în altă limbă. Nu vreau să plec din ţara asta şi din acest motiv voi lupta chiar şi atunci când nu o să mai am arme”, a mai spus Lasconi.

Liderii USR și-au pierdut speranța în victoria lui Lasconi

„Nu mai există o cale pentru Elena Lasconi să ajungă în turul doi”, a declarat miercuri dimineață USR, Dominic Fritz, care invocat scorurile slabe obținute de Lasconi în sondajele de opinie – de sub 10%.

Decizia de retragere a sprijinului pentru Elena Lasconi, afirmă Fritz, a venit după ce două sondaje realizate de USR au arătat că în finala prezidenţială ar intra candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Victor Ponta, fost președinte al PSD.

Nicuşor Dan s-ar clasa pe locul trei, potrivit sondajelor citate de Fritz.

Fritz le-a cerut PNL și UDMR să-l susțină pe Nicușor Dan, pe motiv că PSD nu îl sprijină pe Crin Antonescu, iar primarul Capitalei este singurul „candidat pro-european” cu șanse la turul doi al alegerilor.

Vicepreședintele USR a declarat că l-a anunţat încă de marți pe Nicuşor Dan despre decizia unor lideri USR de a cere partidului să îl susțină.

„După ce am primit ultimele cifre şi era clar că ne vom întâlni pentru această discuţie, l-am sunat pe Nicuşor Dan. (...) Ieri la telefon mi-am exprimat încrederea că va continua un parteneriat între el şi USR când va fi preşedinte”, a spus Dominic Fritz.

USR nu poate finanța direct campania electorală a lui Nicușor Dan, declară Dominic Fritz. „Vom activa cumva rețeaua noastră de împrumuturi – unde tocmai cei mai mulți ne-au spus «ne pare rău, zicem pas de data aceasta». Această rețea putem să o activăm acum pentru Nicușor Dan. Doar că, într-adevăr, împrumuturile vor fi semnate direct cu Dan, nu vor trece prin USR și vor merge direct la el”, spune vicepreședintele USR pentru Europa Liberă.

Fritz: Lasconi să se retragă de la conducerea USR

Vicepreședintele USR mai afirmă că rezultatul în alegerile prezidențiale este mai important decât „orgoliile de partid”.

„Este un moment dificil pentru noi ca partid. Și pentru Lasconi e dificil. Nu putem să punem pe primul loc orgolii personale sau orgolii de partid pentru că suntem într-o situaţie cu o miză istorică”, a mai declarat Fritz.

„Cred că gestul normal ar fi ca Lasconi să se retragă şi de la conducerea USR”, a mai spus vicepreședintele formațiunii.

„Comitetul Politic va avea mâine ședința. Elena Lasconi e președinta partidului, dar va fi nevoie să ne reordonăm. Dacă mâine Comitetul Politic informal va confirma decizia de azi din Biroul Național, ar fi normal ca Elena Lasconi să se retragă din funcția de președinte”, a mai spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz, vicepreședintele USR și primarul municipiului Timișoara.
Dominic Fritz, vicepreședintele USR și primarul municipiului Timișoara.

Vicepreședintele USR a mai precizat miercuri că decizia de susținere a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale a fost luată în Biroul Național al partidului cu doar două voturi împotrivă. Biroul Național al Uniunii Salvați România are 24 de membri aleși, la care se adaugă președintele partidului, care este cel de-al 25-lea membru.

Decizia liderilor USR de a-i retrage public susținerea Elenei Lasconi vine după mai multe discuții din ultima vreme legate de o asemenea măsură.

Subiectul a fost discutat și în ședința conducerii partidului de dinaintea începerii campaniei electorale.

Atunci, Elena Lasconi le-ar fi promis celor din partid că va urmări sondajele și vor decide ce este mai bine pentru țară, potrivit Digi24.

Alegeri prezidențiale, pe 4 și 18 mai

Alegerile prezidențiale reluate sunt programate pentru 4 (turul I) și 18 mai (turul II), iar Biroul Electoral Central (BEC) a publicat pe 20 martie lista finală a canidaților validați - este vorba despre 11 persoane, dintre care patru sunt candidați independenți, iar restul - sprijiniți de partide politice.

Conform surselor Europa Liberă, buletinele de vot, ale căror machete au fost publicate de BEC pe 24 martie, au fost deja tipărite.

Elena Lasconi, președinta USR, a candidat din partea aceleiași formațiuni politice și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, când s-a clasat pe locul 2 al primului tur, cu 1,7 milioane de voturi obținute (19,17%).

Alegerile au fost anulate pe 6 decembrie, în urma deciziei Curții Constituționale, care a acuzat că „procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

UE aprobă primele tarife de răspuns pentru importurile din SUA

Președintele american, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen (colaj)
Președintele american, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen (colaj)

Statele membre ale UE au aprobat pe 9 aprilie tarife de răspuns, cuprinse între 10% și 25%, pentru o serie de importuri din SUA, inclusiv pentru jeanși și motociclete, care urmează a fi aplicate din 15 aprilie și urmate de alte tarife o lună mai târziu, dacă nu se ajunge la o soluție negociată.

Din lista de produse propusă inițial de Comisia Europeană au fost excluse însă produse ca whiskey-ul american și alte băuturi alcoolice, la cererea unor țări ca Franța, pentru a evita tarife și mai mari din partea președintelui american, Donald Trump.

Federația Exportatorilor de Vinuri și Băuturi Spirtoase din Franța a reacționat imediat, spunând că măsurile anunțate de UE și excluderea băuturilor alcoolice americane din listă evită escaladarea tensiunilor în acest sector, însă a subliniat că dificultățile în relația comercială cu Statele Unite rămân nerezolvate.

Un al doilea val de tarife de răspuns europene urmează să fie aplicat la mijlocul lunii mai, vizând produse precum carnea de vită și de pasăre și fructele citrice, apoi un al treilea val, în decembrie, țintind în importurile de soia din SUA, dacă între timp nu se ajunge la o anulare negociată a tarifelor.

Măsurile aprobate de UE miercuri reprezintă un răspuns la tarifele impuse de SUA exporturilor de oțel și aluminiu europene, intrate în vigoare în urmă cu aproximativ o lună. În paralel, se lucrează la un nou pachet de măsuri ca reacție la tarifele vamale americane mai recente, intrate în vigoare pe 9 aprilie, privind automobilele și aproape toate celelalte exporturi europene către SUA.

Dar UE a subliniat că preferă calea negocierilor în locul unui război comercial.

După Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Evghenia Guțul, eliberată din sala de judecată și trimisă în arest la domiciliu

Evghenia Guțul, adusă la Judecătoria Ciocana din Penitenciarul nr. 13 de mascații CNA, de unde a fost lăsată să plece acasă, după pronunțarea deciziei.
Evghenia Guțul, adusă la Judecătoria Ciocana din Penitenciarul nr. 13 de mascații CNA, de unde a fost lăsată să plece acasă, după pronunțarea deciziei.

Judecătoria Ciocana a refuzat să prelungească arestul în penitenciar pentru guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, și i-a schimbat măsura preventivă în arest la domiciliul său din Chișinău. Ea va purta brățară electronică și convorbirile ei telefonice vor fi limitate. 

Decizia pronunțată de judecătorul Sergiu Ciobanu, pe 5 aprilie, a fost aplaudată de susținătorii bașcanei veniți la ședință. Magistratul a avertizat că măsura poate fi înlocuită cu una mai aspră dacă bănuita nu va respecta interdicțiile.

Reținută pe 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, de unde urma să zboare la Istanbul, Guțul este acuzată că a comis, în complicitate, patru infracțiuni legate de finanțarea campaniei ei pentru alegerile din mai 2023 pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, inclusiv falsificarea documentelor. Mai exact, că ar fi camuflat ca donații transferuri din „surse interzise”, în sumă de 370.000 de lei.

Guvernatoarea fusese plasată în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, pentru 20 de zile pe 28 martie, de aceeași instanță. Procurorul Adrian Scutaru a cerut ca arestul să fie prelungit cu 30 de zile, motivând că ea ar putea să influențeze martorii și să manipuleze probele.

Pe de altă parte, avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, susține că ea nu s-a ocupat de donații și că nu are cum să manipuleze actele din campania electorală din 2023, transmise atunci Comisiei Electorale Centrale și unei bănci.

Guțul consideră și arestul la domiciliu o măsură restrictivă și spune că o va contesta. Ea le-a spus jurnaliștilor că nu intenționa să fugă din țară pentru că asta ar fi însemnat să renunțe la funcția de bașcan.

Într-un alt dosar penal, examinat de Judecătoria Buiucani de aproape un an, Evghenia Guțul este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor. Ea pledează nevinovată în ambele dosare și spune că este „persecutată” de guvernarea PAS, care neagă acest lucru.

Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Șor. Puterea de la Chișinău a acuzat-o de coruperea alegătorilor. A fost pornită o anchetă. Din acest motiv, președinta Maia Sandu a refuzat să o confirme, în calitate de bașcan, ca membră din oficiu a Guvernului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

ANRE a găsit nereguli la eliberarea avizelor de racordare a centralelor regenerabile

ANRE a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni.
ANRE a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni.

Premier Energy, Red-Nord și Moldelectrica ar fi admis nereguli în procesul de eliberare a avizelor de racordare la rețelele electrice pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, arată un raport din 9 aprilie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Raportul ANRE, elaborat după ce instituția a fost sesizată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), spune că cei trei operatori au emis avize, în 2023 și 2024, pentru instalarea centralelor electrice unor operatori care nu aveau drepturi asupra terenurilor pe care declarau că vor instala centralele.

În alte cazuri, avizele au ajuns pe mâna unor firme care în realitate nu dețineau terenuri suficiente pentru montarea capacităților declarate. Au mai existat și cazuri privind prelungirea nejustificată a avizelor sau eliberarea preferențială a acestora, se arată în raportul ANRE.

Agenția a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni. Totodată, ANRE spune că va informa autoritățile competente privind rezultatele controalelor și va iniția unele modificări legislative pentru înăsprirea procesului racordării centralelor electrice.

„Rezultatele controalelor, împreună cu hotărârile adoptate, vor fi transmise Serviciului de Informații și Securitate și organelor Procuraturii pentru investigații suplimentare”, a transmis ANRE.

Actualitatea energiei regenerabile a crescut semnificativ în ultimii ani, odată ce guvernarea a inițiat o serie de măsuri menite să sporească independența energetică a R. Moldova.

În ultimul an, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce constituie mai bine de 16,7% din consumul anual al țării în 2024. Asta înseamnă o creștere de trei ori față de acum doi ani și de opt ori în raport cu 2020.

La începutul acestui an, Parlamentul a votat o lege care permite amplasarea pe terenuri agricole a instalațiilor eoliene, de biogaz și a celor pentru sistemele de stocare a energiei în baterii.

Totodată, Guvernul a aprobat un plan de 22 de măsuri prin care tinde să obțină independența energetică față de Rusia și să integreze piața de energie a R. Moldova cu cea a Uniunii Europene până în 2030.

Pentru realizare acțiunilor, vor fi folosiți cei 250 milioane euro oferiți de UE. Printre acțiunile pe care autoritățile și le propun, se numără și majorarea capacității de generare a energiei electrice la nivel local, inclusiv din surse regenerabile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Mediatori educaționali, pentru elevii de etnie romă

Elevi, la școala „Vasile Alecsandri” din Călărași, unde învață mai mulți copii de etnie romă.
Elevi, la școala „Vasile Alecsandri” din Călărași, unde învață mai mulți copii de etnie romă.

Din septembrie, în direcțiile de învățământ din R. Moldova vor activa mediatori educaționali, care îi vor ajuta pe copiii de etnie romă să se integreze în școli. Primii vor fi angajați la Otaci și Soroca, unde există comunități mari de romi, însă rata de școlarizare este scăzută.

Este vorba de un proiect-pilot lansat de Ministerul Educației în colaborare cu UNICEF Moldova care va asigura salariile acestor specialiști.

„Noi am avut dezbateri dacă mediatorul educațional trebuie sau nu să fie de etnie romă și am ajuns la concluzia că nu e neapărat. Important este să aibă studii superioare în domeniul educației”, a spus Europei Libere șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice al Ministerului Educației, Ivan Duminica.

Potrivit acestuia, în localitățile populate preponderent de romi activează în prezent circa 50 de mediatori comunitari de etnie romă, care își ajută semenii să se angajeze, să-și facă acte, să-și înscrie copiii la școală sau la grădiniță, să beneficieze de asistență socială sau medicală etc. Pentru aceștia, studiile superioare nu sunt obligatorii.

În anul curent de studii, au mers la școală 1.645 de copii de etnie romă, în comparație cu 1.114 în 2023-2024. Ivan Duminica spune că acest lucru se datorează burselor oferite copiilor romi cu rezultate bune la învățătură.

Samir și Samira, doi frați de etnie romă, cu burse de merit: „Mama ne-a îndemnat să învățăm”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00

În 2024, sunt oferite 93 de astfel de burse, de aproape două ori mai multe decât anul precedent. Elevii și studenții selectați în urma unui concurs primesc lunar (cu excepția vacanțelor) câte 1.200 de lei de la Ministerul Educației, care vrea în acest fel să încurajeze copiii romi să-și continue studiile.

Un raport realizat acum un an arată că mai puțin de jumătate din copiii romi din R. Moldova merg la școală. Lipsa resurselor financiare și migrația temporară a familiilor sunt principalele motive ale abandonului școlar printre copiii romi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Tiraspolul a prelungit starea de urgență, dar spune că livrarea gazelor în regiune a fost reluată

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.
Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit miercuri, 9 aprilie, starea de urgență cu încă 30 de zile, invocând „criza energetică generată de diminuarea volumului de gaze” livrat în regiune.

Autoritățile de facto ale regiunii au spus că vor să „stabilizeze starea socio-economică”, iar pentru asta au nevoie de prevederile stării de urgență, care durează din 9 decembrie și care interzice exportul de energie, impune economisirea resurselor energetice ș.a.

Cu o zi înainte, pe 8 aprilie, autoritățile nerecunoscute au anunțat că livrările de gaze au fost reluate către regiune, după ce mai devreme au comunicat că regiunea a rămas temporar fără gaze din 5 aprilie, invocând „aspecte tehnice”.

La rândul său, surse guvernamentale de la Chișinău au spus că, de fapt, livrările de gaze în regiunea transnistreană nu au fost oprite, ci reduse la circa 2,2 milioane de metri cubi/zi din cauza unei probleme cu plățile în avans, care între timp s-au soluționat.

În prezent, Tiraspolul achită pentru tranzitul de gaze prin teritoriul R. Moldova, care mai este condiționat și de neutilizarea gazelor în industria grea și de acordarea unor concesii în privința respectării drepturilor omului, precum eliberarea unor deținuți politici.

Tot pe 8 aprilie, după o serie de amânări, la Bender a avut loc o întrevedere între vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, cu prezența unor oficiali ai OSCE.

Potrivit Guvernului moldovean, Serebrian a cerut negociatorului transnistrean să soluționeze „probleme din sfera respectării drepturilor omului în regine”, în special privind libera circulație între cele două maluri ale Nistrului. La rândul său, reprezentantul Tiraspolului a solicitat autorităților de la Chișinău să abroge legea care pedepsește separatismul.

În prezent, în regiune ajung 3,3 milioane metri cubi de gaze pe zi prin traderul european MET, pe care Tiraspolul spune că îl plătește din contul unui credit rusesc.

Cantitatea respectivă este insuficientă pentru repornirea întregii industrii transnistrene. Dar premierul Dorin Recean a admis recent că Tiraspolul încearcă să repornească o parte din industria grea, iar din cauza acestui fapt Chișinăul pregătește taxe suplimentare.

Anterior, Tiraspolul a refuzat un grant al UE de 60 milioane de euro pentru gaze, după ce, pe 1 februarie, UE și Chișinăul au salvat regiunea de la o criză umanitară care ar putea izbucni după ce Moscova a sistat furnizarea gazelor în regiune pe 1 ianuarie 2025, după expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Trei orașe din Ucraina, lovite de drone rusești

Un muncitor al serviciilor de salubrizare curăță zona lovită de o dronă rusească, în Dnipro, Ucraina, pe 9 aprilie 2025
Un muncitor al serviciilor de salubrizare curăță zona lovită de o dronă rusească, în Dnipro, Ucraina, pe 9 aprilie 2025

Trei orașe din estul Ucrainei, inclusiv Harkov, au fost atacate noaptea trecută de drone rusești, cauzând incendii și rănind cel puțin 22 de persoane, au spus autoritățile locale ucrainene.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a spus că orașul a fost lovit de peste 20 de ori în noaptea de 8-9 aprilie, țintele principale fiind „infrastructura civilă, întreprinderi de producție, afaceri locale”. „Desigur că oamenii sunt speriați”, a spus Terehov jurnaliștilor, vorbind la unul dintre obiectivele avariate.

Dronele rusești au cauzat pagube și în orașul Kramatorsk din regiunea Donețk, situat la mijlocul liniei frontului de peste 1000 de kilometri. A fost atacat și orașul Dnipro, guvernatorul regional, Serhii Lisak, spunând că dronele au provocat un incendiu, au avariat locuințe și autoturisme.

Forțele aeriene ale Ucrainei au spus că Rusia a lansat noaptea trecută, în total, 55 de drone, dintre care a doborât 32. Multe nu și-au atins țintele, cel mai probabil din cauza contramăsurilor electronice.

Atacul de la Krivoi Rog, examinat de Consiliul de Securitate

Atacurile aveau loc la scurt timp după ce Consiliul de Securitate ONU a examinat la New York, la cererea Ucrainei, recentul atac rusesc cu rachetă balistică asupra oralului ucrainean Krivoi Rog, care a ucis 20 de oameni, dintre care nouă erau copii, rănind alte câteva zeci.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a repetat în timpul audierilor poziția oficială a Moscovei potrivit căreia ținta atacului din 4 aprilie ar fi fost o adunare a comandanților militari ucraineni, iar victimele civile s-ar datora „acțiunilor neprofesioniste” ale forțelor ucrainene de apărare aeriană.

Nebenzia a folosit termenul de „lovitură de înaltă precizie” pentru a descrie atacul. El a citat un comunicat al ministerului rus al Apărării, în care se spune că „pierderile inamicului au fost de până la 85 de militari și ofițeri străini, precum și până la 20 de vehicule”. Moartea civililor ar fi fost provocată de o rachetă ucraineană de interceptare, a spus diplomatul rus.

Armata ucraineană a respins acuzațiile, spunând că Rusia dezinformează în mod deliberat când afirmă că ținta ar fi fost o concentrare de trupe ucrainene.

Racheta lansată asupra unei zone rezidențiale din centrul orașului a lovit un loc de joacă pentru copii. Armata ucraineană a precizat că atacul a fost efectuat cu o rachetă balistică de tip „Iskander-M”, echipată cu un focos cu submuniții, care este proiectat să afecteze o suprafață cât mai mare.

Jurnaliștii de investigație ai „Sistema”, un proiect al televiziunii Current Time, parte a RFE/RL, au documentat faptul că în restaurantul despre care vorbește ministerul rus al Apărării avea loc, de fapt, o întâlnire a angajaților din industria de frumusețe și o petrecere cu ocazia unei zile de naștere.

După Reuters și Serviciul ucrainean al RFE/RL

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Stamate spune că ANP și judecătorii sunt responsabili pentru eliberarea unor deținuți condamnați pe viață

Potrivit deputatei Olesea Stamate, deținuții condamnați pe viață au fost eliberați „fără o argumentare suficientă” din partea ANP, care poate propune eliberarea unor deținuți instanței de judecată, care la rândul ei dispune aprobarea sau respingerea cererii.
Potrivit deputatei Olesea Stamate, deținuții condamnați pe viață au fost eliberați „fără o argumentare suficientă” din partea ANP, care poate propune eliberarea unor deținuți instanței de judecată, care la rândul ei dispune aprobarea sau respingerea cererii.

Deputata Olesea Stamate spune că amendamentele pentru care a fost exclusă din PAS au fost „pur tehnice”, iar responsabilitatea pentru eliberarea unor deținuți condamnați pe viață ar reveni Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și instanțelor de judecată care au aplicat acele prevederi.

Într-o postare pe rețele din 9 aprilie, fosta președintă a Comisiei juridice din Parlament a spus că „adevărata problemă nu este legea (amnistiei - n.r.) sau modificările” la Codul Penal propuse de ea, care au avut scopul „să excludă deficiențele sau prevederile interpretabile”, ci modul în care ANP și instanțele de judecată le-au aplicat.

Stamate a fost exclusă din PAS pe 4 aprilie, fiind acuzată că a fost autoarea a trei amendamente care au permis eliberarea unor deținuți periculoși, pe care ceilalți deputați PAS le-au votat din „abuz de încredere”.

Potrivit partidului de guvernământ, deținuții condamnați pe viață mai întâi foloseau legea amnistiei din 2021 pentru a-și reduce pedeapsa la 30 de ani, după care foloseau prevederile unor amendamente introduse în 2022, care permiteau ieșirea la libertate după ispășirea a 2/3 din termenul pedepsei.

Deputata spune că scopul amendamentelor propuse de ea a fost de a oferi o șansă la eliberare a unor categorii vulnerabile de condamnați, precum „femeile însărcinate și mamele care au în îngrijire copii până la 12 ani”.

În ceea ce ține de deținuții condamnați pe viață care au scăpat la libertate, Stamate spune că aceștia au fost eliberați „fără o argumentare suficientă” din partea ANP, care poate propune eliberarea unor deținuți instanței de judecată, care la rândul ei dispune aprobarea sau respingerea cererii. Deputata a solicitat organelor competente să investigheze situația.

Odată cu excluderea Olesei Stamate din PAS, premierul Dorin Recean a solicitat demisia directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, motivând decizia că ANP este „instituția care trebuie să ia în calcul toate riscurile eliberării deținuților, nu să lase abuzurile să se întâmple”. La rândul său, Falca a spus că instituția pe care a condus-o doar a executat legile votate de deputați.

După izbucnirea scandalului, deputații au adoptat o inițiativă legislativă care schimbă modul în care este aplicată legea amnistiei și Codul Penal. Astfel, persoanele condamnate la închisoare pe viață nu vor mai putea beneficia în același timp atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberarea din închisoare, pe motivul executării a 2/3 din termenul pedepsei.

Marți, 8 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende aplicarea celor trei amendamente la Codul Penal până la o decizie finală a instanței privind constituționalitatea lor, ca urmare a solicitării procurorului general, Ion Munteanu.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Procuratura Generală solicită CC să examineze amendamentele care au permis eliberare unor deținuți condamnați pe viață

Ion Munteanu a solicitat CC să suspende aplicarea amendamentelor contestate până la o decizie a Curții.
Ion Munteanu a solicitat CC să suspende aplicarea amendamentelor contestate până la o decizie a Curții.

Procurorul general, Ion Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legii amnistiei în 2021. Amendamentele au permis, potrivit instituției, ca unii deținuți condamnați la închisoare pe viață să poată obține reducerea pedepsei la 30 de ani.

Procuratura Generală spune în comunicatul de presă publicat pe 8 aprilie că modificarea legii amnistiei, prin care a fost eliminată condiția privind „lipsa riscului de recidivă” pentru condamnații la închisoare pe viață care solicită micșorarea pedepsei, „poate pune în pericol siguranța publică și contravine principiilor constituționale ale statului de drept, protecției vieții și integrității persoanelor”.

În sesizare se arată că amendamentele ar fi fost introduse în proiecte de legi „cu obiect complet diferit”, în faza celei de-a doua lecturi, fără dezbateri publice și avizele necesare.

La scurt timp după solicitarea lui Munteanu, Curtea Constituțională a decis să suspende aplicarea amendamentelor contestate până la o decizie finală a instanței privind constituționalitatea lor.

Amendamentele respective, votate în 2022 de deputații PAS, au permis ca din penitenciare să fie eliberați mai mulți deținuți care erau condamnați pe viață pentru crime și infracțiuni deosebit de grave.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), 15 persoane condamnate la închisoare pe viață au beneficiat până acum de reducerea pedepsei, în baza legii amnistiei. CSM a precizat că din cele 77 de cereri depuse de Penitenciarul nr. 17, peste 30 au fost respinse definitiv, iar restul se află în examinare.

Legea amnistiei, modificată repetat de Parlament

În esență, deținuții condamnați pe viață mai întâi foloseau legea amnistiei din 2021 pentru a-și reduce pedeapsa la 30 de ani, după care foloseau prevederile unor amendamente introduse în 2022, care permiteau ieșirea la libertate după ispășirea a 2/3 din pedeapsă.

Faptele au ieșit la iveală în primăvara anului curent, după ce în presă au apărut informații privind eliberarea unei autorități criminale condamnate pentru crime deosebit de grave.

Ca reacție la scandal, pe 4 aprilie, partidul de guvernare (PAS) a exclus-o din rândurile sale pe deputata Olesea Stamate, fostă președintă a Comisiei juridice din Parlament, pe care a acuzat-o că a fost autoarea acelor amendamente pe care ceilalți deputați PAS le-au votat din „abuz de încredere”.

Într-o postare pe rețele, deputata Olesea Stamate a spus că a primit cu „înțelegere” decizia de excludere din PAS, dar a negat acuzațiile care i-au fost aduse privind modificarea legii amnistiei și susține că toate acțiunile sale au fost „corecte și legale”.

Totodată, premierul Dorin Recean a solicitat demisia directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, motivând decizia că ANP este „instituția care trebuie să ia în calcul toate riscurile eliberării deținuților, nu să lase abuzurile să se întâmple.”

În aceeași zi, deputații au adoptat o inițiativă legislativă care schimbă modul în care este aplicată legea amnistiei și Codul Penal. Astfel, persoanele condamnate la închisoare pe viață nu vor mai putea beneficia în același timp atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberarea din închisoare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Zelenski spune că Ucraina a luat prizonieri doi chinezi care luptau de partea Rusiei

Volodimir Zelenski într-o fotografie făcută de serviciul său de presă în timpul unei întrevederi avute la Kiev, pe 5 aprilie, cu șefii marilor state majore ale armatelor franceză și britanică, Thierry Burkhard și Tony Radakin
Volodimir Zelenski într-o fotografie făcută de serviciul său de presă în timpul unei întrevederi avute la Kiev, pe 5 aprilie, cu șefii marilor state majore ale armatelor franceză și britanică, Thierry Burkhard și Tony Radakin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că armata sa a capturat în regiunea Donețk doi cetățeni chinezi, care luptau în armata rusă. Ucraina, a mai spus el, va cere o explicație Chinei și o reacție din partea „SUA, Europei și tuturor celor care vor ca la noi să fie pace”.

„Avem informații că în unitățile ocupantului se află semnificativ mai mulți cetățeni chinezi decât aceștia doi”, a spus Zelenski, într-o postare pe canalul său din Telegram în care a făcut anunțul.

Președintele ucrainean a precizat că cei doi cetățeni chinezi se află în custodia serviciilor speciale, iar autoritățile ucrainene spun că dețin documentele și cardurile bancare ale celor doi, precum și alte „informații personale”, fiind demarate anchete.

Kievul nu a precizat când au fost capturați cei doi cetățeni chinezi, dar Zelenski a spus că a ordonat ministerului de Externe să contacteze de urgență Beijingul și să afle „cum intenționează China să reacționeze la această situație”. China nu a avut o reacție imediat.

În trecut, au existat relatări despre cetățeni chinezi care au luptat de partea Rusiei și au fost uciși pe câmpul de luptă din Ucraina. De asemenea, cetățeni chinezi au fost uciși luptând și de partea armatei ucrainene.

Anterior, Ucraina a cerut în mod repetat Chinei să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt invaziei.

Spre deosebire de Statele Unite și alte țări occidentale, China, văzută drept un aliat politic și economic apropiat al Rusiei, se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina și afirmă că nu furnizează ajutor letal niciuneia dintre părți.

„Implicarea directă sau indirectă a Chinei de către Rusia în acest război din Europa este un semnal clar că Putin este dispus să facă orice, în afară de a pune capăt războiului”, a mai scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

Președintele american, Donald Trump, care și-a anunțat de mai multe ori intenția de a pune capăt „rapid” războiului dintre Rusia și Ucraina, a spus la începutul celui de-al doilea mandat al său că „Beijingul ar putea folosi influența sa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului acestuia împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, administrația sa nu a înregistrat progrese în obținerea unui armistițiu între Rusia și Ucraina, în ciuda unor întrevederi care au avut loc în Arabia Saudită și Turcia, cu reprezentanții ambelor părți.

După Serviciul ucrainean al RFE/RL

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Viceprim-ministra Doina Nistor: Și R. Moldova taxează importurile din SUA, dar mult mai puțin

Viceprim-ministra, Doina Nistor, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, în vizită pentru un interviu la biroul Europei Libere din Chișinău, 8 aprilie 2025
Viceprim-ministra, Doina Nistor, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, în vizită pentru un interviu la biroul Europei Libere din Chișinău, 8 aprilie 2025

Noua viceprim-ministră pentru economie, Doina Nistor, a spus Europei Libere că R. Moldova aplică taxe vamale mult mai mici la importul bunurilor din SUA și nu a decis deocamdată dacă le va ridica, după ce președintele american, Donald Trump, a anunțat tarife de 31% pentru importurile din R. Moldova.

Vorbind podcastului Pe Agendă al Europei Libere pe 8 aprilie, cu o zi înainte ca tarifele americane să intre în vigoare, Nistor a spus că R. Moldova percepe actualmente o taxă vamală de 11,7% la importul de produse agroalimentare și de 4,3% la importul de produse industriale din SUA.

„Sunt taxe pe care le aplicăm pentru majoritatea partenerilor comerciali”, a explicat ministra în primul ei interviu de la preluarea funcției, luna trecută, adăugând: „Nu aplicăm tarife diferențiate pentru SUA”.

Săptămâna trecută, Trump a anunțat tarife vamale „universale” de cel puțin 10% pentru importurile provenite din aproape toate țările lumii. Pentru multe țări, au fost introduse și tarife reciproce mult mai mari, reflectând aparent deficitului comercial pe care îl au SUA cu aceste țări.

Nistor a spus că guvernul de la Chișinău analizează dacă trebuie să majoreze și el taxele vamale la importurile din SUA, compuse în special din automobile și utilaje medicale, adică „ceva ce lipsește pe piața noastră”.

În 2024, R. Moldova a importat din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari și a exportat pe piața americană mărfuri de 90,23 de milioane de dolari.

Doar 2,5% din toate exporturile moldovene din 2024 au avut ca destinație piața SUA, iar grosul acestor exporturi l-au format vinurile.

Mai mulți producători au spus Europei Libere că vor fi nevoiți să-și caute alte piețe, iar guvernul a promis deja compensații celor care vor fi afectați. Viceprim-ministra Nistor a spus Europei Libere că se va întâlni cu producătorii pentru o discuție pe 9 aprilie.

„Înțelegem că producătorii au investit eforturi pentru a dezvolta piața și (...) trebuie să vedem dacă ei pot comercializa marfa pe alte piețe, dacă îi putem ajuta”, a spus Nistor.

Ea crede că cel mai mare impact asupra R. Moldova va fi indirect, în cazul în care tarifele impuse de președintele american aproape tuturor țărilor lumii vor duce la scumpiri sau încetinirea producției în industrii cheie ale UE.

„De exemplu, noi suntem un furnizor pentru industria europeană de automobile, care este afectată și s-ar putea să ne afecteze și pe noi”, a spus Nistor.

Mai mulți mari producători europeni și-au construit în R. Moldova baze de producție pentru huse automobilistice, cablaje, senzori, magneți, sisteme electronice ș.a. datorită forței de muncă mai ieftine.

Trump a impus un tarif vamal de 25% la importul de automobile din UE, forțând deja mai mulți producători să oprească livrările peste ocean, până la evaluarea impactului.

Interviul integral cu Doina Nistor poate fi vizionat pe 9 aprilie, în podcastul „Pe Agendă”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

PAS propune amenzi pentru părinții care pleacă peste hotare și nu asigură custodia copiilor rămași acasă

Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Imagine simbol
Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Imagine simbol

Un grup de deputați din partidul de guvernământ PAS a înregistrat un proiect de lege care prevede, printre altele, urgentarea proceselor privind drepturile părintești și amenzi pentru părinții care părăsesc R. Moldova fără a se asigura protecția legală a copiilor lăsați acasă.

„În ultimii ani asistăm la o creștere alarmantă a cazurilor de litigii privind drepturile părintești, cu termene de soluționare în medie de 24 de luni, ceea ce duce la prejudicii semnificative pentru familii, dar în mod special pentru copii”, a declarat deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, la un briefing de presă din 8 aprilie, când a fost înregistrat proiectul de lege.

Inițiativa prevede mai multe modificări în legislație privind drepturile părintești și protecția copilului, iar printre noutățile propuse de deputați se numără și limitarea la maxim 4 luni a duratei litigiilor privind aceste cazuri.

În prezent, legislația moldoveană prevede că părintele care pleacă pentru o perioadă mai mare peste hotare este obligat să depună o cerere către autoritatea tutelară locală. La cerere să anexeze copia buletinului și acceptul potențialului custode.

Tutela se aplică copiilor sub 14 ani. După ce copilul împlinește 14 ani, tutela se transformă automat în curatelă, fără a fi necesară o dispoziție suplimentară din partea autorităților tutelare. Iar proiectul legislativ propus de deputații PAS introduce amenzi pentru părinții care părăsesc R. Moldova fără să semneze custodia pentru copiii lăsați acasă.

Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Majoritatea dintre acești copii trăiesc în sate (70%) și doar circa jumătate dintre ei aveau custodie legală, arată datele unui raport al Ministerului Muncii și Protecției Sociale publicat anul trecut.

Numărul real al acestor copii este mult mai mare, deoarece autoritățile locale nu au informații complete despre părinții plecați peste hotare. Totodată, mulți copii sunt lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție.

Alte modificări din proiect prevăd că instanțele din R. Moldova vor putea limita dreptul de comunicare al părinților abuzivi cu copiii lor, iar poliția va putea interveni inclusiv fără mandat în cazurile reținerii forțate a copiilor de către persoane terțe.

Proiectul urmează a fi analizat la ședința Biroului Permanent al Parlamentului, care va decide dacă îl va include pe ordinea de zi a ședințelor plenare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încep testările tematice la română și matematică a elevilor de clasa a V-a și VIII-a

La testările tematice participă în total elevii din 864 de școli.
La testările tematice participă în total elevii din 864 de școli.

O nouă rundă de testări tematice la obiecte precum limba și literatura română, limba străină și matematică începe de marți, 8 aprilie și se va încheia joi, 10 aprilie. În cadrul acesteia vor fi evaluați elevii claselor a V-a și a VIII-a din 34 de raioane și din municipiile Bălți și Chișinău.

Ministerul Educației și Cercetării a precizat că la aceste testări participă în total elevii din 864 de școli. Potrivit instituției, școlile implicate în testarea tematică au avut posibilitatea să aleagă evaluarea pentru elevii de clasa a V-a atât la matematică, cât și la limba română, fie doar la una dintre ele.

Pentru cei din clasa a VIII-a, conducerea școlilor a putut include pe lângă cele două discipline obligatorii și evaluarea la limba străină.

În procesul de testare participă elevii de clasa a V-a din 563 de școli la limba și literatura română, iar din 683 de școli – la matematică. Elevii de clasa a VIII-a din 443 de școli participă la proba scrisă la limba engleză, iar din 239 de școli – la limba franceză.

Testele vor fi verificate în comisii raionale sau municipale. Ulterior, rezultatele vor fi trimise Agenției Național pentru Curriculum și Evaluare pentru analiză.

Rezultate slabe la testarea anterioară

În luna noiembrie 2024, elevii claselor a VIII-a și a IX-a au susținut testări tematice la limba română și matematică, iar circa 60% dintre ei au luat note negative la matematică.

Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că rezultatele slabe au arătat „situația reală” privind pregătirea gimnaziștilor, care e „nesatisfăcătoare”.

Dar rezultatele la pretestările de gimnaziu au fost mai bune. Șase din 10 elevi de clasa a IX-a care au susținut pretestarea la matematică din 27 februarie au luat note de trecere, adică cel puțin 5, rata de promovare fiind de 58%.

Pentru a crește rata de promovare la sesiunea de examene din acest an, circa 6.000 de elevi, care au obținut rezultate slabe la pretestarea la matematică vor face în zilele de sâmbătă din lunile aprilie și mai meditații gratuite. Alături de profesori, la acestea vor participa și 600 de liceeni care au fost instruiți să fie mentori pentru colegii lor din clasa a IX-a și să-i ajute să se pregătească de acest examen, în cadrul programului „Matematica de la egal la egal”.

Examenele de absolvire a gimnaziului (limba română, istoria, matematica și limba de instruire pentru alolingvi) se vor desfășura în perioada 2-12 iunie. Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare vor delega monitori externi la examene, iar lucrările vor fi evaluate centralizat, în patru centre republicane, de la Chișinău.

Elevii care nu vor promova examenele în iunie vor avea încă două șanse, în sesiunile suplimentare din iulie și august.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

La Chișinău are loc marșul femeilor rome, organizat pentru al cincilea an consecutiv

Marșul femeilor rome este organizat pentru al cincilea an consecutiv în R. Moldova.
Marșul femeilor rome este organizat pentru al cincilea an consecutiv în R. Moldova.

Câteva sute de persoane participă la marșul femeilor rome, care are loc la Chișinău pe 8 aprilie, când este marcată ziua internațională a romilor. Participanții cer drepturi egale pentru femeile rome și protestează împotriva discriminării.

Într-un comunicat difuzat înaintea marșului, organizatorii au spus că prin marș vor să atragă atenția societății și a autorităților asupra provocărilor cu care se confruntă femeile și fetele rome, care ar fi „una dintre cele mai subreprezentate și marginalizate comunități”.

Participanții la marș merg prin centrul Chișinăului cu pancarte inscripționate cu slogane precum „Avem aceleași drepturi”, „Discriminarea dărâmă, incluziunea construiește” și „Împreună împotriva violenței”.

Aceștia au făcut popasuri în fața mai multor instituții publice - inclusiv Guvernul, Parlamentul și Președinția - care se află de-a lungul traseului manifestației care a început în fața Oficiului Poștal Central, și a continuat de-a lungul bulevardului principal al capitalei.

Organizatorii spun că așteaptă ca la marș să participe femeile rome din R. Moldova, dar și cele refugiate din Ucraina, alături de reprezentanți ale unor ONG-uri care apără drepturile omului, dar și din rândul autorităților.

Potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2024, 0,4% dintre cetățenii R. Moldova au declarat că sunt de etnie romă, adică în jur de 10.000 de persoane. Organizațiile locale și internaționale care apără drepturile omului spun că etnicii romi din R. Moldova se confruntă cu stigmatizare și discriminare, care afectează în mare parte femei și copii romi.

De pildă, Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că femeile rome din R. Moldova suferă de o „dublă discriminare” - în interiorul comunității rome și ansamblul societății.

„În anumite cazuri, femeile trebuie să se supună bărbatului și regulilor comunității, nu are studii și este în dependență economică de familie. Iar în exterior se confruntă cu ideile preconcepute, refuzarea unor drepturi fundamentale și comportament discriminatoriu din partea, inclusiv, a autorităților statului”, se arată într-un raport al ONU din 2023.

Marșul Femeilor Rome este organizat în R. Moldova pentru al cincilea an consecutiv de către Platforma Femeilor Rome „Romni” și UN (ONU) Women Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Suediei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ucraina convoacă o ședință a Consiliului de Securitate ONU după atacul de la Krivoi Rog

Oamenii lasă flori la terenul de joacă din Krivoi Rog lovit de o rachetă balistică rusească pe 4 aprilie 2025
Oamenii lasă flori la terenul de joacă din Krivoi Rog lovit de o rachetă balistică rusească pe 4 aprilie 2025

Ucraina a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, în urma atacului rusesc de la weekend asupra orașului Krivoi Rog, soldat cu 20 de morți. Printre victimele atacului cu o rachetă balistică căzută în apropierea unui teren de joacă se numără și nouă copii. 

Anunțând cererea, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a spus că acesta este cel mai mare număr de copii ucraineni uciși într-un singur atac de la începutul invaziei ruse pe scară largă, în 2022.

„Rusia trebuie să înceteze teroarea asupra copiilor și civililor ucraineni, să răspundă propunerii SUA privind un armistițiu complet, pe care Ucraina a acceptat-o, și să pună capăt războiului”, a scris Sibiha pe platforma X. Ședința Consiliului de Securitate ONU va avea loc marți, 8 aprilie.

Moscova a confirmat atacul, dar a spus că a fost vorba de o „lovitură de precizie” care a țintit comandanți ucraineni și instructorii lor occidentali.

Statul Major General al Ucrainei a respins afirmația, calificând-o drept o minciună. Imaginile publicate de partea ucraineană de la locul atacului nu indică prezența vreunei ținte militare.

Relatările martorilor oculari, declarațiile oficiale, înregistrările publice și alte materiale din surse deschise analizate de Systema, unitatea de investigații în limba rusă a Europei Libere, arată că restaurantul despre care armata rusă spune că a fost ținta atacului pentru că găzduia o reuniune a unităților militare și a consilierilor străini a fost, de fapt, locul unui forum din industria frumuseții și al unei petreceri aniversare.

Luni, 7 aprilie, la Krivoi Rog, care este și orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, au început trei zile de doliu în urma atacului.

Marți dimineață, forțele aeriene ale Ucrainei au spus că, în timpul nopții, Rusia a lansat 46 de drone și o rachetă balistică Iskander-M într-un atac nocturn.

Potrivit unui mesaj postat pe Telegram, forțele aeriene ucrainene au doborât nouă drone, iar alte 31 nu și-au atins țintele, cel mai probabil datorită măsurilor de război electronic. Nu a fost precizat ce s-a întâmplat cu celelalte șase drone sau cu racheta balistică.

După Serviciul ucrainean al RFE/RL și Reuters

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG