„Asta nu înseamnă implicare în afacerile interne ale SUA, cum au spus unii politicieni din opoziție. E o apreciere a gestului pe care l-a făcut Joe Biden. Este un gest istoric chiar în istoria Statelor Unite, de aceea politicienii moldoveni nu ar trebui să se concentreze pe propria toloacă, fiindcă acolo nu vor descoperi mare lucru”, a spus Nicolae Negru.
Biden, care a organizat în mandatul său câteva Summituri pentru Democrație pentru a arăta că democrațiile sunt mai eficiente decât regimurile autocrate, și-a anunțat decizia la 21 iulie, iar câteva zile mai târziu a explicat că se retrage din cursa prezidențială pentru a salva democrația în propria țară.
El și aliații săi din Partidul Democrat cred că democrația americană ar fi pusă în pericol dacă republicanul Donald Trump ar câștiga președinția Statelor Unite, iar Biden s-a retras din cursa prezidențială în favoarea vicepreședintei americane Kamala Harris, în momentul în care a fost convins că ea are șanse mai mari contra lui Trump.
Decizia lui Biden a fost lăudată de mulți aliați europeni ai Statelor Unite. Dar la Chișinău, președinta Maia Sandu, care s-a întâlnit cu Biden inclusiv ca invitată proeminentă la Summitul Democrației de la Varșovia (în februarie 2023), nu a comentat-o.
Pentru analistul politic Igor Boțan, este o atitudine „foarte precaută” din partea unor politicieni moldoveni care au „simțul realității”, țin cont de „potențialul R. Moldova în raport cu potențialul SUA”.
Contextualizând, Igor Boțan a amintit despre vizita lui Joe Biden în R. Moldova în aprilie 2011, când acesta deținea funcția de vicepreședinte al SUA, sub administrația președintelui Barack Obama, și care la plecare a declarat că va reveni să vadă rezultatele „istoriei de succes” a R. Moldova.
„Și aceste rezultate au fost, de fapt, o catastrofă pentru R. Moldova. Așa că înțelegem de ce atât autoritățile, cât și alți politicieni, inclusiv cei care atunci au fost de prim rang și l-au întâmpinat pe Joe Biden, acum au atitudini, așa, foarte, foarte modeste”, spune Boțan.
După el, și Nicolae Negru a spus că Statele Unite se află într-un moment de inflexiune care poate determina, pentru zeci de ani înainte, viitorul acestei țări și chiar al întregii lumi, inclusiv a spațiului în care se află R.Moldova.
Este și un indiciu al modului în care funcționează o democrație, a menționat Nicolae Negru, explicând de ce politicienii moldoveni ar fi trebuit să reacționeze la decizia luată de Joe Biden, așa cum au făcut imediat mulți lideri politici europeni.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 25 iulie:
- Alegătorii care vor accepta „pomeni” electorale de la politicieni sau organizații criminale riscă amenzi usturătoare și chiar închisoare.
- Guvernarea este acuzată de partide ale opoziției, mai ales pro-ruse, de folosirea resursei administrative pentru promovarea referendumului pro Uniunea Europeană.
- Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea partidului Șansă privind limitarea activității formațiunii.
- Parlamentul ar putea retrage, sub presiunea unor critici, un proiect de lege prin care urmau să fie oferite indemnizații copiilor de diplomați aflați în misiune peste hotare.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te