Iar poziția Ungariei față de integrarea Ucrainei în comunitatea europeană este prea bine cunoscută și faptul că diplomatul ungar a vociferat-o din nou „poate fi luat și drept un semn bun”, a mai precizat comentatorul.
„Toată lumea se poate convinge acum că UE nu este Uniunea Sovietică și că țările pot avea puncte de vedere diferite și ele sunt luate în considerare”, a spus Igor Boțan.
Totuși, Péter Szijjártó a trecut peste anumite norme diplomatice în momentul în care a acuzat Uniunea Europeană că ar fi fățarnică, atunci când vorbește despre deschiderea ei de a ajuta R. Moldova să adere la comunitatea europeană, a menționat și cel de-al doilea invitat
permanent al podcastului, analistul politic Nicolae Negru. Nepotrivite, în opinia comentatorului, au fost și declarațiile legate de integrarea europeană a Ucrainei, căreia Ungaria îi reproșează că nu ar respecta drepturile fundamentale ale minorității maghiare de pe teritoriul său. Potrivit lui Negru, scopul diplomatului maghiar, care și-a permis depășirea
limbajului diplomatic, ar fi să bage zâzanie.
„De ce trebuia el să vorbească despre lucruri care, de fapt, nu sunt spuse prima dată? Putea să le spună în oricare altă parte. De ce a venit el la Chișinău să se războiască cu Uniunea Europeană și să spună că cineva „nu ne-ar dori, dar sunt fățarnici și noi suntem sinceri”. Adică el a venit să bage zâzanie, ceea ce nu-i frumos din partea sa. Putea să țină în cont și de interesele Republicii Moldova în cazul de față, fiindcă era la noi în ospeție. Anumite reguli diplomatice nu îți permit să pui gazdele la care te duci într-o situație jenantă, incomodă. Dar el asta a făcut. Deci e un fel de muzică sau un fel de melodie la unison cu Moscova”, crede Nicolae Negru.
Ambii analiști consideră însă că reacția vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de Externe, care a fost criticat în spațiul public că nu ar fi reacționat la derapajele diplomatice ale colegului său maghiar, este corectă. Scopul R. Moldova, susține Igor Boțan, este „să ajungă la izbândă și sperăm foarte mult ca atunci când ministrul maghiar acuză UE de fățărnicie, iar
domnia sa afirmă că Ungaria susține integrarea europeană a R. Moldova, el nu este fățarnic”. Iar Nicolae Negru crede că angajarea lui Mihai Popșoi în polemică la subiectul deschis de colegul său ungar, „nu ar fi arătat deloc bine”.
Péter Szijjártó s-a aflat la Chișinău săptămâna trecută, fiind invitat de omologul său moldovean, Mihai Popșoi. Venirea lui în R. Moldova s-a produs după o serie de alte vizite ale unor înalți oficiali europeni, care au îndemnat moldovenii să participe la referendumul pro-UE. Spre deosebire de discursurile încurajatoare ale altor lideri europeni, care au vizitat
R. Moldova înaintea lui, Szijjártó a declarat că țara sa susține procesul de integrare în UE al R. Moldova, dar consideră că ea nu trebuie privită la pachet cu integrarea Ucrainei.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 12 septembrie:
- Premierul moldovean Dorin Recean a mers într-o vizită oficială la Bratislava, un alt „copil teribil” pro-est în UE, unde a discutat despre consolidarea relațiilor moldo-slovace.
- Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a participat la cel de-al patrulea summit al Platformei Crimeea.
- De ce și-a schimbat Moscova ambasadorul în Republică Moldova?
- Mai mulți preoți militari subordonați Mitropoliei Moldovei au refuzat să zboare în Rusia după ce Ministerul Apărării le-a condiționat colaborarea.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te