Linkuri accesibilitate

1% din PIB pentru salvarea economiei (Moldstreet.md)


Rvista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Comentatorul Victor Pelin de la Agenția de știri IPN observă că „în pofida celor menționate despre inerția și predictibilitatea președintei Maia Sandu, principalul ei oponent politic – Igor Dodon, o consideră a fi mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc”. Trebuie să recunoaștem că așa este, scrie Victor Pelin, într-adevăr, Maia Sandu este periculoasă pentru Igor Dodon, fiindcă nu va accepta tranzacții cu acesta, așa cum o făcea Plahotniuc.” Potrivit comentatorului de la IPN, a fi onest și tranșant este, fără îndoială, o virtute, numai că acest lucru este insuficient pentru a face politică de succes în Republica Moldova.

Analistul politic Nicolae Negru de la „Ziarul Național” constată că săptămâna trecută „s-a discutat mult despre discursul rostit de Maia Sandu cu ocazia celor 29 de ani de la izbucnirea războiului moldo-rus de pe Nistru”. Președinta i-a nedumerit pe veteranii de război cu iscusința retorică de a nu spune lucrurilor pe nume și de a comenta tragicul eveniment într-o manieră pe care Nicolae Negru o numește „conjuncturală și superficială”. Autorul crede că ea nu numai că a evitat să pronunțe sintagma „trupele ruse”, ci și a absolvit Federația Rusă de responsabilitatea menținerii acestui „conflict”, punând-o pe umerii „corupției regionale”.

Mold-street.com, specializat pe teme economice, publică o analiză dedicată economiei moldovene la un an de pandemie. Curios este faptul că, în pofida restricțiilor, per total, comerțul intern practic nu a avut de suferit. Dimpotrivă – Biroul Național de Statistică a raportat o creștere a vânzărilor de aproape 5%, în 2020. În schimb, prestările de servicii au scăzut cu peste 15 %. Exporturile, însă, au fost descurajate atât de pandemie, cât și de seceta din anul trecut, când mulți agricultori au fost nevoiți să vândă produsele la prețuri mai mici, doar ca să scape de stocuri. Jurnaliștii mai citează cifre ale Expert-Grup potrivit cărora în R. Moldova volumul de asistență pentru comunitatea de afaceri este cel mai mic din regiune. Dacă vecinii au alocat aproximativ 5 % din PIB pentru salvarea economiei, Guvernul de la Chișinău a prevăzut doar 1% din PIB.

Portalul Agora.md scrie că retragerea femeilor de pe piața muncii le face mai dependente de prestațiile sociale – aceasta reprezentând, în 2019, 24,1% din veniturile totale disponibile ale femeilor, comparativ cu 16,2% în cazul bărbaţilor.

Măsurile orientate spre reconcilierea eficientă a vieţii profesionale cu cea personală ar putea fi considerate motivele de bază ce alimentează respectivul regres în atingerea echilibrului de gen în materie de muncă. Totodată, potrivit datelor BNS, în 2019, decalajul între salariul mediul al femeilor și bărbaților crește constant, în prezent acesta constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 17.079 lei în 2020.

Portalul Tribuna.md publică un top al cărților lansate de politicieni în 2020. Aflați, bunăoară, că Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, a lansat cartea „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică”. Autorul spune despre cartea sa că: „Rusia întotdeauna a fost la o răspântie de drumuri, o fatalitate derivată din geografie – periferie a Europei, periferie a Asiei și totodată centru al Eurasiei –, dar niciodată în decursul celor aproape 12 secole de istorie rusă povara alegerii căii potrivite n-a fost atât de grea ca la acest început de mileniu”. De asemenea, aflați că Igor Munteanu, deputat al Fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, diplomat, a lansat, la 17 noiembrie 2020, la Chișinău, cartea „Idei Politice și Clivaje Ideologice”, pe care a scris-o odată cu începutul pandemiei de COVID-19.

XS
SM
MD
LG