În Rusia, tulpina Delta a Covidului face ravagii în aceste zile. Câte 23-24 de mii de infectări pe zi, câte 600-700 de decese în fiecare zi. Având o populaţie foarte mare, Rusia are acum peste 100 milioane de oameni nevaccinaţi şi situaţia e destul de îngrijorătoare. În Moldova, în schimb, e un soi de acalmie. După problemele mari din februarie-martie, acum multor moldoveni situaţia epidemiologică le pare floare la ureche: mor zilnic doi-trei oameni, ba chiar au fost câteva zile în care n-a murit nimeni, 50-90 de infectări pe zi. Să tot huzureşti, nu-i aşa?
Ei bine, până la huzur mai e mult de mers, cred eu. O să încep cu un detaliu care mi se pare important. Ieri, toate cele şase infectări de import au legătură cu Rusia. Adică şase oameni au venit din Rusia cu Covid şi e de presupus că vor mai veni şi alţii. Al doilea amănunt care mi se pare important e acela că, potrivit unui sondaj recent, fiecare al patrulea moldovean nu crede în existenţa Covidului. Deci avem oameni care au murit în mari suferinţe, avem 256 de mii de infectaţi, iar fiecare al patrulea moldovean încă mai consideră că virusul e ficţiune. Nu e o uriaşă bizarerie asta? Mai departe să constatăm că nici procentul celor vaccinaţi nu e foarte mare, mai avem mult de prăşit până ajungem la 30%. Şi în sfârşit, relaxul prematur, oamenii deja intră fără măşti în spaţiile publice închise şi nimeni nu le mai poate face nimic sau nu mai vrea deloc să-i atenţioneze.
Ce vreau să spun cu asta? Nu sunt specialist în epiemdiologie, dar intuiţia scriitoricească îmi spune că mai spre toamnă vor reveni zilele complicate, cu suferinţe. Moldovenii nu au răbdarea să lupte până la capăt cu virusul rapace, nu au chef şi nici nu-l iau în serios, în ciuda morţilor pe care i-am avut. Moldoveanul începe să creadă în existenţa virusului abia atunci când acesta îi loveşte familia. Iar despre solidaritate şi despre grija faţă de sănătatea altora nici nu e cazul să vorbim în această junglă a tranziţiei. Aşteptăm toamna!