Într-un cadru festiv a avut loc duminică 3 iulie la Berlin, decernarea Premiului „Paul Spiegel”. Laureaţii premiului sunt organizaţia Bunicile împotriva extremismului de dreapta şi Asociaţia sportivă: Tennis Borussia Berlin. Premiul oferit, din 2009, de Consiliul Central al Evreilor din Germania se acordă anual unor organizaţii sau persoane pentru curaj civic, pentru angajamentul lor în favoarea democraţiei şi a implicării lor în acţiuni contra antisemitismului, homofobiei, rasismului sau xenofobiei. Din cauza pandemiei, ceremonia înmânării premiului pentru organizaţia Bunicile împotriva extremismului de dreapta a fost contramandată anul trecut. De aceea, în cadrul festivităţii au fost onorate acum, împreună, organizaţia, nominalizată, în 2020, şi asociaţia sportivă, nominalizată în 2021.
În cursul ceremoniei, președintele Consiliului Central al Evreilor, Josef Schuster, a atras atenţia asupra pericolului extremist în creştere şi formelor de radicalizare, înregistrate în ultima vreme. Aceste aspecte nu trebuie ignorate din cauza situaţiei dificile externe. Creşterea numărului de infracţiuni cu tentă antisemită vorbește de la sine. „Avem nevoie de o societate civilă vie, care se opune cu curaj dușmanilor democrației. Cîștigătorii premiilor sunt modele pentru noi toți”, a conchis Schuster.
Ca reprezentantă a organizaţiei, Bunicile împotriva extremismului de dreapta, Anna Ohnweiler, născută în 1950, în localitatea Roşia (germ. Rothberg) din apropoierea oraşului Sibiu, a mulţumit pentru distincţia acordată. Într-o cuvîntare cu accente pronunţat autobiografice, Ohnweiler a relatat despre un incident antisemit din perioada cînd era elevă la Sibiu. O colegă evreică a fost jignită atunci de către o colegă de naţionalitate germană. Incidentul nu a fost sancţionat, iar adulţii afirmau nepăsători că „părinţii fetei sînt vechi nazişti”.
- care a părăsit România în 1979 şi trăieşte astăzi în localitatea Nagold (din land-ul federal Baden-Württemberg) - a descris apoi impresiile pe care le-a cules în cursul ultimei călătorii din ţara în care s-a născut:
„În timpul ultimei mele vizite în România am trecut pe lângă sinagoga din vechiul meu oraș natal, a cărei ușă era acum ferecată cu lanțuri groase și lacăte. Pentru cimitirul evreiesc, unde este înmormântată o rudă, a trebuit să iau de la administrație o cheie pentru poarta cimitirului, pentru că poarta trebuia încuiată. Asta pentru ca mormintele să nu fie vandalizate.”
Organizaţia Bunicile împotriva extremismului de dreapta (germ. (Omas gegen Rechts) din care face parte fosta profesoară din Transilvania, Anna Ohnweiler, a fost înfiinţată în 2018, după modelul asociaţiei similare din Austria. Într-un text programtic, accesibil şi în limba română pe internet, se spune că organizaţia militează pentru respectarea „valorilor fundamentale ale democrației”, pentru „diversitatea tuturor culturilor și naționalităților”, pentru „toleranță și conviețuirea bazată pe respectul reciproc” şi pentru „responsabilitatea față de mediul înconjurător”. Totodată „bunicile” se opun „curentelor populiste de dreapta”, sunt „împotriva excluderii persoanelor cu trecut de migrant”, „împotriva oricărei forme de stigmatizare” şi „împotriva violenței de orice fel”.
Pe baza acestor principii, organizaţia a participat în ultimii ani la numeroase demonstraţii. Totodată, s-a opus constant conspiraţionismului xenofob, propagat în ultimii doi ani mai ales de către aşa-numita mişcare anti-vaccinistă.