Administrația anterioară a președintelui Joe Biden a mediatizat KleptoCapture, așa cum era cunoscută unitatea, drept un succes semnificativ. În urmă cu un an, Departamentul de Justiție, pe care acum îl conduce Bondi, a declarat că grupul operativ a „reținut, confiscat și obținut hotărâri pentru a «pierde» aproape 700 de milioane de dolari în active de la facilitatori ruși și a acuzat peste 70 de persoane pentru încălcarea sancțiunilor internaționale și a controalelor la export impuse Rusiei”.
Grupul operativ a fost înființat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.
Sechestrarea aeronavelor și iahturilor
A ținut prima pagină a ziarelor prin obținerea unui mandat de confiscare a două aeronave aparținând lui Roman Abramovici, deoarece administrația Biden a căutat să-și manifeste intenția de a depune eforturi pentru a merge pe urmele miliardarilor ruși cu legături cu Kremlinul.
Altor oligarhi li s-au confiscat iahturile. Unul dintre ei a fost Viktor Vekselberg, care și-a făcut averea, estimată la aproximativ 7,9 miliarde de dolari, în comerțul cu petrol și metale.
Acum, Bondi a anunțat „o schimbare fundamentală a mentalității și a abordării”. Ea a anunțat că fondurile alocate în prezent pentru confiscarea bunurilor oligarhilor și aplicarea sancțiunilor vor fi utilizate în schimb pentru „eliminarea totală a cartelurilor și a TCO”, o referire la organizațiile criminale transnaționale.
Deci, rușii bogați își vor scoate dopurile de la șampanii? Poate că nu.
Bondi nu a spus că cazurile deja inițiate de KleptoCapture vor fi abandonate. Este probabil să continue, dar pur și simplu nu va exista o unitate specială dedicată lor. De asemenea, pot fi deschise și cazuri noi.
„Vom vedea dintr-o dată un aflux al averilor oligarhilor sancționați inundând Statele Unite? Nu cred”, a spus Andrew Adams, primul lider al KleptoCapture, care lucrează acum pentru firma de avocatură Steptoe, cu sediul în Washington, D.C.
„Ceea ce veți vedea este o scădere accentuată a ritmului acuzațiilor care vizează facilitatorii specifici Rusiei”, a spus el.
Confruntarea cu cartelurile
Cu toate acestea, mișcarea semnalează reprioritizarea în direcția concentrării asupra cartelurilor de droguri. Poate că nu este surprinzător, din moment ce problema a fost pregnantă în campania electorală a lui Trump. Trump a emis un ordin executiv prin care declară că cartelurile sunt organizații teroriste.
KleptoCapture nu este singurul program abandonat.
Procurorul general Bondi a pus capăt, de asemenea, Grupului de lucru privind Influență Străină (Foreign Influence Task Force), care a fost înființat în prima administrație a lui Trump pentru a supraveghea campanii de dezinformare menite să semene discordia și să submineze democrația.
Un alt program eliminat este Inițiativa de recuperare a activelor Kleptocracy, care a fost înființată în 2010 pentru a sechestra activele deținute de oficiali străini considerați a fi corupți sau care exploatau bunurile sau averea propriilor țări.
Această inițiativă a consemnat mai multe confiscări de bunuri la nivel înalt, inclusiv un caz de 850 de milioane de dolari împotriva Gulnarei Karimova, fiica mai mare a fostului președinte al Uzbekistanului. Învinuită că a acceptat mită pentru a ajuta o companie olandeză de telecomunicații să intre pe piața uzbecă, ea se află în prezent într-o închisoare din Uzbekistan.
Gary Kalman, directorul executiv al organului de supraveghere anticorupție Transparency International, a declarat că eliminarea Grupului operativ KleptoCapture și a Inițiativei de recuperare a activelor Kleptocracy „va diminua semnificativ capacitatea SUA de a contracara corupția transnațională care continuă să amenințe interese esențiale de securitate și economice ale SUA”.
„Asta lasă victimele corupției din întreaga lume cu o justiție incompletă”, a adăugat el.
Traducere: Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te