Director al Agenției Naționale a Arhivelor, Cașu își amintește personal adoptarea Declarației de Suveranitate pentru că, tocmai în 1990, se stabilea la Chișinău, venind din Leova, pentru a intra la facultatea de istorie. Dar, desigur, a cercetat subiectul și la modul profesionist, mai târziu.
Declarația de Suveranitate de le 23 iunie 1990 este pentru el precursoarea clară a Declarației de Independență (față de URSS) venită un an și ceva mai târziu, iar ambele erau făcute în opoziție cu centrul de putere „imperial”, de la Moscova, și reprezentau „un act de curaj”.
Partidele politice și sărbătorile naționale
Sărbătorile naționale născute pe ruinele URSS, de la Ziua Suveranității la Ziua Limbii Române, au fost mereu apanajul politicienilor și partidelor de dreapta - astăzi le spunem pro-europene. Ele împărtășesc valori asemănătoare cu ale generației care a sprijinit și suveranitatea, și independența, și renașterea națională.
În cheia aceasta au sărbători și în 2025 președinta Maia Sandu și simpatizanții ei Ziua Suveranității, pe 23 iunie, mărșăluind în ie de la monumentul lui Ion și Doina Aldea Teodorovici din Chișinău până la clădirea fostului Soviet Suprem (astăzi a Președinției), unde a fost adoptată Declarația de Suveranitate în 1990.
Partidele cărora astăzi le spunem pro-ruse, dimpotrivă, au avut, mereu, dificultăți în a se raporta la sărbătorile naționale, tocmai pentru că au rădăcini în fostul Partid Comunist sovietic și în mișcările anti-suveranitate și anti-independență din ultimii ani ai URSS.
Dar anul acesta, în această campanie electorală, au întrezărit o posibilitate nouă: faptul că în țări membre ale UE din jur a apărut un curent pe contrasens, suveranismul, dar și faptul că aderarea la UE a devenit un obiectiv tangibil și pentru Republica Moldova - le-a sugerat o cheie nouă, în care să abordeze chestiunea „suveranității”.
Suveranitatea, bună contra URSS, suveranismul – contra UE
Suveranismul îmbrățișat de cetățeni europeni pentru care integrarea în UE a adus beneficii mai mici și supărări, a fost exploatat politic, spun adversarii, de către Rusia, care ar fi încercat să detoneze politic acele țări, România fiind una din ele, cu ocazia alegerilor din 2024-25.
Pentru Igor Cașu, aceasta se întâmplă acum și în R. Moldova. Partidele pro-ruse în frunte cu socialistul Igor Dodon, care au organizat pe 23 iunie propriul miting de Ziua Suveranității, spun că „apără suveranitatea”. O definesc în opoziție cu UE, nu cu Moscova, și spun că reprezintă pentru ei o valoare în sine, pe care, vorba lui Dodon, multe popoare nu o au, dar moldovenii - da. Aderarea la UE, așadar, ar fi o mare tragedie, pentru că ar duce la pierderea acestei suveranități...
Numai că „aici ei mizează pe manipulare și naivitate”. Comparația între URSS și UE „este forțată” și „ascunde ideea că R. Moldova trebuie să se mențină în spațiul de influență a Federației Ruse” pentru că „numai aici poate fi cu adevărat suverană și independentă”, spune Igor Cașu.
Cu alte cuvinte, suveranitatea nu era bună ieri, pentru că era îndreptată împotriva Rusiei, dar este bună astăzi, pentru că poate fi îndreptată contra UE.
Comparația dintre URSS și UE este însă „forțată” din toate punctele de vedere. E suficientă observația că aderarea la UE se face de bună voie, după multe rugăminți ale celor care aderă, iar la URSS – cu de-a sila.
Campania electorală pentru parlamentare este la început, ca și această dezbatere despre suveranitate și suveranism - la fel și nu este limpede dacă va avea priză la electorat.
Pentru Igor Cașu, importante sunt lecțiile din alte părți, acolo unde „suveraniștii” au avut câștiguri electorale mari, iar aceste câștiguri au arătat că, în ciuda beneficiilor indiscutabile pe care le aduce integrarea în UE și globalizarea în sens mai larg, câștigurile se împart inegal printre membrii societății.
Aceste lecții, spune invitatul nostru, trebuie luate în calcul și de R. Moldova atunci când își negociază aderarea la UE, dar și de UE pentru a micșora decalajul între cei care au de câștigat masiv de pe urma aderării și cei care nu prea.
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldovași pe site-ul moldova.europalibera.org.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te