Linkuri accesibilitate

Dacă ai văzut un teren cu ambrozie, trimite un mesaj autorităților


Ambrozia mai este numită „planta pârloagelor” și una singură poate să producă mai mult de un milion de semințe într-un singur sezon.
Ambrozia mai este numită „planta pârloagelor” și una singură poate să producă mai mult de un milion de semințe într-un singur sezon.

Peste 3.000 de bolnavi au fost înregistrați în 2023 cu rinită alergică. Totuși, autoritățile nu monitorizează câți dintre aceștia au alergie la ambrozie. În schimb, desfășoară campanii de combatere a răspândirii ambroziei și îndeamnă cetățenii să raporteze locațiile unde crește planta.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numărul de bolnavi cu rinită alergică este în creștere. De exemplu, în 2015 erau înregistrați 2.591 de bolnavi, iar în 2023 – 3.410 bolnavi. În fiecare an, se atestă câte aproximativ 1.500 de cazuri noi.

Amenzi, dacă nu scapi de ambrozie

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a relansat campania „Stop ambrozia” în care cetățenii pot notifica instituția printr-un mesaj pe aplicația Viber la numărul 067144111 despre terenurile invadate de ambrozie.

Inspectorii ANSA, în perioada mai-iunie, înainte ca ambrozia să înflorească, au informat primăriile și agenții economici despre impactul plantei și cum aceasta poate fi combătută. De asemenea, inspectorii au efectuat 426 de controale în baza sesizărilor făcute de cetățeni și ale primăriilor, în urma cărora au fost întocmite 29 de procese verbale pentru sancționare.

Pentru comparație, anul trecut, au fost întocmite 22 de procese verbale în baza articolului 117 din Codul Contravențional care prevede „neîndeplinirea obligației de a aduce terenurile într-o stare care să asigure folosirea lor conform destinației, inclusiv de a combate și preveni răspândirea buruienilor”.

Amenda pentru o persoană fizică constituie cel mult 1.500 de lei, iar pentru persoana juridică - cel mult 6.000 de lei.

Lupta cu ambrozia, la Căușeni: „Fără conlucrare, nu avem șanse s-o punem la pământ”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Ce poți face dacă ești alergic la ambrozie

Dacă ești alergic la ambrozie, doctorii recomandă:

  • să reduci perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • să faci duș și să schimbi hainele după ce vii de afară;
  • să ții ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu sau în mașină;
  • să iei medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • să speli regulat animalele de companie, pentru că acestea pot să aducă polen de ambrozie în casă;
  • să te speli frecvent pe față și pe mâini;
  • să eviți uscarea hainelor afară - particulele de polen se pot prinde de ele;
  • să te impli în nimicirea ambroziei până la înflorire.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG