Linkuri accesibilitate

Cum să-i desconsideri pe protestatari?


La protestele de la București de la 3 martie 2019
La protestele de la București de la 3 martie 2019

Partidele astăzi la guvernare au în conducere, cum bine se știe, oameni cu un potențial intelectual de excepție...

Când au început, în ianuarie-februarie 2017, marile manifestații de protest împotriva acțiunii guvernului de modificare a legilor justiției, puterea a găsit imediat două explicații: 1) manifestanții sunt plătiți de forțe străine oculte 2) cei aflați în piețe și pe străzi nici măcar nu au habar de ce protestează, și oricum ei sunt incapabili să înțeleagă sensurile profunde și subtilitățile reformelor preconizate. Acest tip de reacție din partea puterii nu este o noutate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

În regimul comunist, la fel, se dădea vina, când ceva nu era în regulă, fie pe propaganda imperialistă, fie pe nivelul nesatisfăcător de conștiință revoluționară al oamenilor muncii. Atare raționamente echivalează cu a-i considera pe cetățeni niște oligofreni, niște inși fără discernământ. În schimb, partidele astăzi la guvernare au în conducere, cum bine se știe, oameni cu un potențial intelectual de excepție. Este, astfel, cât se poate de limpede că un fost tractorist e competent în ce privește codurile penale sau că un fost absolvent de drept la fără frecvență, de la o obscură universitate particulară, e cel mai pregătit să facă legile. Cam acesta este nivelul unor Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae și al altor nume grele din PSD care ne dau lecții și pentru care protestatarii sunt niște indivizi neinformați, proști și ușor de manipulat.

Povestea s-a repetat în aceste zile, când Ordonanța 7 a provocat manifestații de protest, dar și reacții de categorică respingere din partea a numeroși magistrași. Era mai greu, acum, să-i acuzi pe magistrați de ignoranță așa că puterea a dat înapoi puțin, dar a dat totuși înapoi. Au apărut însă și proteste ale actorilor, care își manifestau solidaritatea cu magistrații, actori de prim rang, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Marius Manole, Mihai Călin etc. Ei, aici, a fost scos la înaintare „argumentul”-măciucă: ce se amestecă actorii, ce se pricep ei, să-și vadă de-ale lor, de comèdiile lor, unde mai pui că noi, PSD-ul, le-am mărit lefurile așa că ar fi cazul să o lase mai moale cu protestele. Acesta este discursul pe care l-a ținut, printre alții, baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu.

Coincidența face că tot acum, la Vaslui, se organizează un simpozion științific intitulat „Femei celebre ale României întregite”. Pe afiș, printre alte portrete de femei celebre, o găsim pe Ana Pauker. Oare ce caută această stalinistă sinistră alături de Regina Maria sau de Ana Aslan ? Explicația ar putea-o da chiar Dumitru Buzatu, pentru că simpozionul se desfășoară sub patronajul Consiliului Județean Vaslui. Ziariștii l-au căutat, dar domnia-sa nu a răspuns la telefon. Pe bună dreptate: ce mai vor și ziariștii ăștia, de ce se tot bagă în lucruri la care nu se pricep ?

P.S. Se pare că afișul a fost modificat ieri și fotografia Anei Pauker a dispărut. Tehnică veche, tehnică verificată: așa se proceda și cu fotografiile de grup din care, spre exemplu, dispăreau foștii tovarăși de luptă ai lui Stalin, deveniți între timp indezirabili și pe care, cel mai adesea, marele, genialul conducător îi trimisese pe lumea cealaltă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG