La ultima reuniunea a socialiștilor europeni, Serghei Stanișev, președintele Partidului European al Socailiștilor a vorbit din nou despre îngrijorările PES referitoare la statul de drept din România. Acesta i-a informat pe pe liderii socialiști că va „îngheța” relațiile cu PSD „până când Guvernul român nu va clarifica angajamentul pentru statul de drept” şi nu va urma recomandările Comisiei Europene. Comunicatul socialiștilor europeni sugerează că această „înghețare” ar putea avea loc până în iunie la următoarea reuniune a conducerii Partidului Socialiștilor Europeni, unde va fi discutat statutul PSD, inclusiv eventuala excludere.
PSD a răspuns într-un comunicat de presă că „tratamentul” pe care îl aplică socialiștii europeni social-democraților români este„inadmisibil” și că în realitate situația PSD nici n-ar fi fost discutată la întâlnirea prezidată de Stanișev. Din punctul de vedere al PSD, „înghețarea” relațiilor cu socialiștii europeni n-ar fi fost decisă de întreg Partidul Socilist European și ca atare n-ar reprezenta „poziția de ansamblu” a acestuia.
PSD declară că nu se aștepta din partea „propriei familii” să folosească „mistificări și acuzații fără acoperire”, așa cum fac adversarii politici și că așteaptă de la Partidul Socialiștilor Europeni să spună ce îngrijorări are în legătură cu statul de drept din România.
Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale...Frans Timmermans
„Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale", i-a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans liderului PSD Liviu Dragnea, la congresul socialiștilor europeni de acum două luni. Tot atunci Timmermans a explicat că socialiștii au o linie roșie peste care nu pot trece, enumerând între altele controlul politic al justiției, libertatea presei, boicotarea luptei împotriva corupției.
PSD a răspuns joi că socialiștii europeni aduc în discuție „această poveste legată de statul de drept din România” mai degrabă din motive electorale, decât dintr-o „îngrijorare reală”, și că totul se va stinge după alegerile europarlamentare din 26 mai.
Mai multe despre criticile socialiștilor europeni vedeți aici