Până la ora 16.00, 7.000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova, anunță Ministerul de Interne. Au fost create două centre de triere, la Palanca și Ocnița, pentru a oferi asistență refugiaților din Ucraina care fug din calea războiului.
Scopul acestor centre este să acorde asistență de primă necesitate, de natură umanitară, juridică și alimentară imigranților. Ele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore. În cadrul centrelor, vor activa ofițerii Biroului de Migrație și Azil care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali.
Pe fondul agravării situației din Ucraina, președinta Maia Sandu a avut joi o rară întâlnire comună cu reprezentanții celor mai puternice partide parlamentare: PAS și PSRM, cerându-le să coopereze pentru „asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova”. Președinta a cerut de asemenea celor două formațiuni, una pro-europeană, alta pro-rusă, să ajute la „descurajarea discursului de ură și război” care ar putea diviza cetățenii Moldovei în acest moment critic. Mai devreme socialiștii anunțau într-un comunicat de presă că sunt gata să coopereze cu puterea în interesul cetățenilor, pe care îi asigurau că nu sunt motive de neliniște dacă Moldova nu renunță la statutul său de neutralitate.
100 de dolari de la Palanca la Chișinău
Refugiați ucraineni traversează pe jos frontiera, intrând în R. Moldova pe la punctul de trecere de la Palanca, dar nu au cu ce se deplasa mai departe spre Chișinău. Nu există transport organizat. Corespondentul Europei Libere la fața locului, Nicu Gușan, relatează că au apărut mașini de ocazie care cer până la o sută de dolari pentru drumul la Chișinău.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că va merge astăzi în parlament pentru a cere introducerea stării de urgență pe 60 de zile, începând din 24 februarie. Acest regim special, a spus șefa guvernului, se referă la condiții speciale de intrare și ieșire din țară, precum și va permite gestionarea mai bună a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Starea de urgență se introduce cu aprobarea Parlamentului, care ar urma să se întrunească în ședință vineri. Președintele legislativului, Igor Grosu, se afla joi „blocat” la Baku, Azerbaidjan, din cauza escaladării crizei ucrainene, dar și-a exprimat speranța să revină acasă cât mai curând.