Republica Moldova își închide spațiul aerian începând cu ora 12:00, pe 24 februarie, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi.
Ministerul moldovean al Apărării a declarat drept „false” informațiile că din regiunea transnistreană s-ar fi tras asupra Ucrainei. „În contextul știrilor circulate pe rețelele sociale despre atacurile de pe teritoriul regiunii transnistrene în adresa Ucrainei, Ministerul Apărării anunță că această informație este falsă”, se spune într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului. Ceva mai devreme, pe rețelele de socializare online a apărut o înregistrare video care ar fi înfățișa tiruri de rachete. „Rugăm insistent reprezentanții mass-media să nu distribuie informație neconfirmată din surse oficiale”.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a rupt relațiile diplomatice cu Moscova și a făcut un apel către toți ucrainenii să ajute la apărarea țării împotriva asaltului rusesc, spunând că li se vor da arme pentru a se alătura luptei.
Vorbind într-o intervenție televizată pe 24 februarie, Zelenski le-a cerut de asemenea rușilor „care nu și-au pierdut onoarea” să protesteze împotriva atacului lansat de guvernul lor împotriva Ucrainei.
Liderul de la Kiev le-a spus concetățenilor săi că Ucraina a suferit „pierderi serioase” în urma atacului rusesc și a făcut apel la donații de sânge. În contextul mai multor relatări contradictorii, un consilier al președintelui ucrainean a făcut cunosct că aproximativ 40 de ucraineni au fost uciși, și cel puțin alți 10 răniți ăn atac, a relatat Serviciul de știri al posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea.
Autoritățile de la Kiev au spus că armata Ucrainei a ripostat la atacul rusesc și au cerut sprijin occidental pentru a se apăra.
Aproximativ 2.000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova în dimineața de 24 februarie, la câteva ore după ce Rusia a atacat Ucraina, au spus autoritățile de la Chișinău. Refugiații au sosit în special prin posturile vamale Palanca și Otaci, iar cinci avioane care zburau spre Ucraina au aterizat de urgență la Chișinău.