Linkuri accesibilitate

Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022
Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022

Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. S-a relatat despre atacuri aeriene în cel puțin 25 de orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea Moldovei de a primi refugiați. În seara zilei de joi, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență. Autoritățile de la Chișinău au dezmințit la rândul lor informațiile de pe rețele, că Ucraina ar fi atacată dinspre Transnistria.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul rusesc din Ucraina, numindu-l „neprovocat și nejustificat”, și a promis că Rusia va trebui să dea socoteală în fața comunității internaționale. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

09:29 24.2.2022

Uniunea Europeană va impune sancțiuni „masive și severe” Rusiei, au anunțat joi președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel într-un comunicat citat de agenția DPA Șefii de stat și de guverne din UE urmează să se întâlnească la Bruxelles în cursul serii, într-un summit de urgență anunțat înainte de decizia de joi a președintelui rus Vladimir Putin de a ataca Ucraina.

„Condamnăm agresiunea militară fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei. Ea trebuie să-și retragă imediat armata și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei a spus într-o postare pe Twitter Ursula von der Leyen.

Miercuri, Uniunea Europeană a impus un prim set de sancțiuni, după ce Putin a recunoscut independența celor două regiuni ucrainene separatiste, Luhansk și Donețk.

Cei 27 de lideri europeni vor discuta joi „noi măsuri restrictive care vor impune consecințe masive și severe Rusiei pentru acțiunea sa, în strânsă coordonare cu partenerii noștrii transatlantici”, au declarat Ursula von der Leyen și Charles Michel, adăugând: „prin acțiunile sale militare neprovocate și nejustificate, Rusia violează grosolan legislația internațională și subminează secuitatea și stabilitatea europeană și globală.”

09:47 24.2.2022

În contextul deteriorării situației de securitate din Ucraina, Ministerul de externe de la Chișinău a cerut cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să plece imediat de acolo.

09:54 24.2.2022

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru vasele rusești și solicită autorităților turce să impună sancțiuni Moscovei, a declarat ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasîl Bodnar. Turcia, care e membră NATO, și are granițe maritime în Mafrea Neagră cu Rusia și Ucraina, se opune sancțiunilor, dar a declarat că atacul Rusiei contra Ucrainei este inacceptabil. Potrivit unui acord din 1936, Ankara controlează cele două strâmtori și poate limita trecerea vaselor de război dacă aceasta e considerată un pericol, sau ăn timpul unui conflict armat

10:12 24.2.2022

Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, a declarat Europei Libere ca situația la cele peste 30 de puncte de trecere a graniței Republicii Moldova cu Ucraina se află „sub control”. Peste 20 de puncte de trecere situate pe segmentul transnistrean al graniței cu Ucraina nu sunt controlate însă de autoritățile de la Chișinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG