Linkuri accesibilitate

Iurie Chirinciuc - un ministru liberal condamnat în termeni relativ vagi


Fostul ministru Iurie Chirinciuc
Fostul ministru Iurie Chirinciuc

O condamnare pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

Judecătoria Chișinău l-a condamnat la un an și patru luni închisoare cu suspendare și o amendă de 15 mii de lei pe fostul ministru liberal al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu. A fost cel mai expeditiv din toate procesele de corupție la nivel înalt de până acum, procurorii explicând această viteză prin faptul că inculpatul ar fi semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Dar decizia de astăzi poate fi contestată.

Înainte să pronunțe sentința, judecătorul Sergiu Lazari a insistat ca presa să nu filmeze.

Sergiu Lazari: „Opriți vă rog filmarea, opriți vă rog filmarea! Eu nu doresc să fiu filmat, eu nu-s vedetă de cinema, nu-s actor de teatru, nu-s om politic... nu vreau să fiu filmat.”

Judecătorul Sergiu Lazari astăzi...
Judecătorul Sergiu Lazari astăzi...

Totuși, pentru că nu a putut interzice în mod legal filmarile în timpul pronunțării sentinței, care potrivit legii este una publică, judecătorul a citit sentința acoperindu-și fața cu colile de pe care citea textul.

Sergiu Lazari: „Instanța condamnă pe Chirinciuc Iurie, îl declară vinovat [...] și stabilește o pedeapsă de un an și patru luni închisoare [...] cu aplicarea articolului 90, Cod Penal... dispune suspendarea condiționată a executării de către Iurie Chirinciuc a pedepsei cu închisoare, care nu va fi executată dacă inculpatul nu va comite și alte infracțiuni... pe termen de un an.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Alături de Iurie Chirinciuc, au fost găsiți vinovați și alți doi agenți economici, cercetați pe același caz cu fostul ministru, a precizat procuroarea Victoria Furtună:

„A fost recunoscut vinovat Iurie Chirinciuc de comiterea infracțiunii de trafic de influență și abuz în serviciu. Astfel, față de el a fost aplicată pedeapsa sub formă de închisoare pentru un termen de un an și patru luni în penitenciar de tip semi închis cu aplicarea amenzii în valoare de 700 unități convenționale și cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru un termen de cinci ani.”

Cu alte cuvinte, Iurie Chirinciuc, pe lângă amenda primită, a fost condamnat cu suspendare ceea ce înseamnă că dacă nu va săvârși alte infracțiuni pe parcursul unui an, el nu va executa pedeapsa în închisoare.

În ceea ce privește pedepsele celor doi agenți economici, unul dintre ei a fost, la fel, condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare și a primit o amendă, iar cel de-al doilea s-a ales cu o penalitate de 45 000 de lei, cum ar veni peste două mii de dolari.

Procuroarea, care a cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru fostul ministru Chirinciuc, nu a putut răspunde la întrebarea jurnaliștilor dacă va contesta decizia de astăzi a judecătorilor.

Victoria Furtună: „Voi examina, mă voi uita multilateral și voi decide asupra contestării sentinței. La moment nu vă pot spune.”

Fostul ministru nu a fost prezent la ședința de astăzi, iar apărarea acestuia nu a vrut să vorbească cu presa.

Iurie Chirinciuc a fost reținut la sfârșitul lunii aprilie într-un dosar de corupție legat, printre altele, de finanțări cu bani europeni pentru construirea unor drumuri.

Procurorii spuneau că aflându-se atunci în funcția de ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc s-ar fi folosit de influența sa pentru a favoriza companii afiliate la construcția unui drum din raionul Ungheni. Totodată, fostul ministru a fost învinuit de corupere pasivă și de extragerea ilegală a resurselor minerale.

Reținerea fostului ministru de acum patru luni a starnit și mai multă atenție după ce procurorii anticorupție au publicat imagini video, surprinse în biroul lui Iurie Chirinciuc. Procurorii spuneau că imaginile ar proba coruptibilitatea fostului ministru.

Deși se întâmplă mai rar, Centrul Național Anticorupție a dispus publicarea interceptărilor pentru a-și justifica acțiunile, asta după ce colegii liberali i-au luat apărarea lui Chirinciuc spunând că dosarul este o comandă politică.

Pe parcursul procesului atât avocații cât și Iurie Chirinciuc au fost extrem de laconici, evitând de cele mai multe ori explicațiile pentru public. În momentul reținerii, Chirinciuc spusese că acțiunea întreprinsă împotriva sa ar avea legătură cu schimbarea sistemului electoral. El sugera că promotorul metodei uninominale, Partidul Democrat nu avea suficiente voturi atunci în Parlament și astfel ar fi vrut să pună presiune pe liberali.

Reținerea lui Chirinciuc, urmată apoi de arestul primarului liberal Dorin Chirtoacă, a determinat Partidul Liberal să părăsească majoritatea parlamentară și să plece în opoziție.

Procurorii au explicat rapiditatea cu care s-a examinat dosarul prin faptul că Iurie Chirinciuc și-ar fi recunoscut vina și a semnat un acord de colaborare. În puținele intervenții în presă, fostul ministru mereu a spus că nu este vinovat de ceea ce i se incriminează.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG