Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prezidențial de convocare a referendumului pe 24 septembrie, spunând ca el nu poate fi organizat pentru că întrebările propuse de șeful statului nu sunt de interes național. Președintele Igor Dodon ar fi vrut să afle dacă alegătorii sunt de acord ca el să aibă împuterniciri sporite pentru dizolvarea Parlamentului, să fie redus numărul de deputați, să fie anulată legea miliardului și înlocuită disciplina istoria românilor cu istoria Moldovei. Gheorghe Cojocaru și Vasile Botnaru discută chestiunea în actualitate a referendumul consultativ propus de președintele Igor Dodon și respins de Curtea Constituțională:
Gheorghe Cojocaru: „Inițiativa prezidențială privind desfășurarea unui referendum consultativ în toamnă, până la ședința Curții Constituționale în care s-a examinat constituționalitatea decretului respectiv al președintelui Igor Dodon, a rămas oarecum într-un con de umbră. Doar în ultimul timp, Partidul Socialiștilor a anunțat pregătirile pentru demararea unei campanii pro-referendum, în timp ce Partidul Comuniștilor al lui Vladimir Voronin, dimpotrivă, a chemat la boicotarea acestei inițiative.”
Europa Liberă: Vedem că și pe segmentul de stânga al eșichierului politic punctele de vedere asupra referendumului lui Dodon sunt împărțite, dar din ce date avem, ce putem deduce? Care-i atitudinea societății în ansamblu față de acest referendum cvadruplu?
Gheorghe Cojocaru: „Cu excepția socialiștilor, nu s-a observat ca vreun partid să se pronunțe în favoarea referendumului, majoritatea covârșitoare a formațiunilor politice ignorând, pur și simplu, decretul prezidențial privind consultarea populară preconizată pentru data de 24 septembrie. Nici societatea civilă, până acum, cel puțin, n-a tratat cu mai mult interes inițiativa referendumului, toată lumea și presa, în primul rând, fiind preocupată cu problema modificării sistemului electoral.”
Europa Liberă: Președintele Dodon găsește alte modalități de a trage plapuma și uneori chiar îi reușește. După modificarea sistemului electoral, la care a pus umărul liderul socialiștilor, se revine și asupra referendumului; oricum va reverbera, asta promite șeful statului. Curtea Constituțională și-a spus punctul de vedere, dar asta nu înseamnă că este o anulare a subiectului discuției.
Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că și în ședința de ieri a Curții Constituționale s-a văzut că instituția prezidențială este singura care insistă asupra desfășurării referendumului, atât Guvernul, cât și Parlamentul respingând la unison inițiativa prezidențială, iar Partidul Liberal, cel care a contestat constituționalitatea decretului lui Igor Dodon, acuză direct președintele de populism și de manipulare a opiniei publice în scopuri politicianiste. Nici recomandările experților internaționali nu sunt favorabile inițiativei președintelui, în special, în ceea ce privește tendința de concentrare a unor prerogative sporite în mâinile șefului statului.”
Europa Liberă: Garantul Constituției a și spus că nu are de gând să se conformeze. Ce să înțelegem din asta?
Gheorghe Cojocaru: „Din toate acestea se poate înțelege că astfel se poate ajunge până la o politică a absurdului, însă, înainte de toate, contează hotărârea de astăzi a Curții Constituționale.”
Europa Liberă: Hotărârea este clară, univocă: Decretul privind
Gheorghe Cojocaru: „Și din această coliziune constituțională, președintele iese evident afectat. El ar putea, probabil, emite un nou decret, dar un alt eventual demers al său în acest sens va avea deja în față răspunsul scris al Curții Constituționale.”