Linkuri accesibilitate

Cine sunt conservatorii străini opriți să participe la conferința MEGA de la Chișinău, criticată de SIS drept „acțiune hibridă”


Americanul Brian Brown vorbește la conferința Make Europe Great Again (MEGA) de la Chișinău.
Americanul Brian Brown vorbește la conferința Make Europe Great Again (MEGA) de la Chișinău.

La Chișinău, are loc luni și marți o adunare de politicieni și activiști conservatori sub genericul Make Europe Great Again. În ajun, cel puțin trei din vorbitorii de frunte au fost reținuți pe aeroport, iar autoritățile moldovene au sugerat mai târziu că reuniunea este o acțiune hibridă.

Americanul Brian Brown, cehul Ondřej Dostál și grecul Dimos Thanasoulas au anunțat pe rețele, împreună cu suporterii lor, că au fost opriți să intre în R. Moldova, duminică.

Luni dimineață, autoritățile moldovene au confirmat măsura, spunând că numele persoanelor respective sunt pe o listă de interdicții. Nu este limpede în baza a ce criterii a fost ea alcătuită.

Mai târziu, însă, politicianul ultranaționalist român George Simion, un apropiat al lui Brown, a spus că americanul ar fi fost lăsat totuși, să intre în Moldova și este în drum spre locul conferinței, un hotel din centrul Chișinăului.

Brown, postând pe X, a confirmat că a intrat în țară, cu ajutorul ambasadei americane, dar s-a arătat dezamăgit că alții au fost opriți.

El a scris că era deja pe avionul cu care urma să plece din Moldova, când poliția de frontieră a venit să-i spună că va fi totuși admis. Brown a scris că mulțumește ambasadei SUA pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Fostul diplomat român Dan Dungaciu (al doilea din dreapta), în trecut consilier al președintelui moldovean interimar Mihai Ghimpu, la conferința MEGA din Chișinău. În spatele său - fostul deputat moldovean, Vlad Cubreacov, în prezent consilier parlamentar AUR la București.
Fostul diplomat român Dan Dungaciu (al doilea din dreapta), în trecut consilier al președintelui moldovean interimar Mihai Ghimpu, la conferința MEGA din Chișinău. În spatele său - fostul deputat moldovean, Vlad Cubreacov, în prezent consilier parlamentar AUR la București.

Brown a confirmat această suită de evenimente într-o declarație făcută Europei Libere, în marginea conferinței. El a spus că a sunat la ambasada SUA în cursul nopții, de la aeroport, iar dimineața personalul ei l-a contactat, inclusiv pentru că ar fi văzute pe rețele numeroasele semnale de indignare ale suporterilor lui.

Liderul AUR, Simion, care are el însuși interdicție de intrare în Moldova, a mai sugerat că ar fi fost opriți să ajungă la conferință „peste zece” cetățeni români, ceea ce ar fi „o rușine”.

În tonuri asemănătoare au comentat „necazurile” de la aeroport și suporterii altor participanți.

Potrivit informațiilor noastre, la conferința de la Hotelul Radisson Blu Leogrand s-au adunat mai mulți politicieni moldoveni printre care deputatul AUR Valeriu Munteanu, liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc, fostul premier Vlad Filat și Victoria Furtună, recent sancționată de UE, analistul economic Veaceslav Ioniță și Vlad Cubreacov, fost deputat creștin-democrat.

Între timp, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dat publicității un comunicat în care fără să pomenească numele conferinței sugerează că ea este sprijinită de F. Rusă ca parte a acțiunilor hibride ostile împotriva Moldovei, inclusiv prin intermediul lui Ilan Șor.

„Pe fundalul tensionat al securității regionale, SIS atrage atenția asupra unui șir de acțiuni camuflate sub forma unor evenimente civice sau culturale, care fac parte dintr-un spectru mai larg de acțiuni hibride întreprinse de către Rusia pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste acțiuni se vor intensifica, iar instituțiile își vor exercita mandatul legal și vor acționa de fiecare dată în interesul Republicii Moldova și pentru a proteja ordinea constituțională.”

„Facem un apel către persoanele publice, precum și către toți cetățenii să manifestă prudență, să analizeze critic când primesc invitații de participare la diverse acțiuni sau evenimente publice, fără a cunoaște adevăratul scop sau finanțatorul din umbră al acestor inițiative, fiind astfel manipulați pentru a servi unor interese ostile străine Republicii Moldova.”, se spune în comunicat.

Fostul premier Vlad Filat (centru) la Congresul MEGA (Make Europe Great Again), Chișinău, 28 iulie 2025
Fostul premier Vlad Filat (centru) la Congresul MEGA (Make Europe Great Again), Chișinău, 28 iulie 2025

Cine sunt, totuși, străinii care au ajuns în atenția presei de la Chișinău?

Brian Brown, apărătorul familiei „tradiționale”

Activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului pe vremea când președinte era socialistul Igor Dodon, care se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor- o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

Pe aplicația LinkedIn se prezintă ca Președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. Brian este C. Phil. la UCLA în Istorie Americană, a obținut B.A./M.A. în Istorie Modernă la Universitatea Oxford și a primit his B.A. in History from Whittier College - se mai spune tot acolo.

În ultima vreme, Brown s-a împrietenit cu extremistul de dreapta român George Simion, cu care au pus la cale, inclusiv când Simion a fost în SUA, cum să colaboreze mai bine odată ce Călin Georgescu devine președintele României.

Brian Brown cu Igor Dodon la 22 ianuarie 2017.
Brian Brown cu Igor Dodon la 22 ianuarie 2017.

Ondřej Dostál, un ceh pro-rus și traseist

Ondřej Dostál este europarlamentar ceh. Calitatea de membru al legislativului european este de altfel invocată de suporterii lui, pe rețele, în fruntea listei de „păcate” pe care le-ar fi comis moldovenii nelăsându-l să intre în țară.

Dostal s-a făcut remarcat în țara sa prin faptul că a trecut rapid prin mai multe partide total diferite ca ideologie, găsindu-și până la urmă „casa” la o formațiune comunist-naționalistă numită „Ajunge!”.

El a apărut pe prima pagină a presei cehe în primăvară, pentru că a mers la Moscova la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, alături de puțini alți politicieni din UE - cel mai notabil fiind premierul populist slovac Robert Fico.

Serverul ceh de știri Forum24 l-a numit atunci pe Dostal „colaboraționist de manual”. Cehia, condusă de un guvern de centru-dreapta, sprijină puternic Ucraina invadată de ruși, inclusiv pe plan militar.

Dostal s-a apărat în disputa cu mersul său în Rusia spunând că vrea pace în Ucraina, iar asta nu se poate obține decât menținând dialogul cu Moscova.

Europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, într-o fotografie postată de el pe X, cu explicația că i s-a interzis accesul în R. Moldova, fiind întors de pe aeroportul Chișinău.
Europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, într-o fotografie postată de el pe X, cu explicația că i s-a interzis accesul în R. Moldova, fiind întors de pe aeroportul Chișinău.

Dimos Thanasoulas, dușmanul egalității conjugale

Grecul Dimos Thanasoulas, care se prezintă drept purtător de cuvânt al partidului NIKI, este de profesie avocat și s-a făcut remarcat mai ales prin opoziția față de căsătoriile între persoanele de același sex.

Grecia, țară cu o influentă biserică ortodoxă, a fost împreună cu Italia una din ultimele membre vechi ale Uniunii Europene care au acceptat să dea unele drepturi cuplurilor de același sex, introducând parteneriate civile.

Thanasoulas s-a făcut remarcat de asemenea pentru că a protestat împotriva închiderii bisericilor în vremea pandemiei de Covid-19.

Formațiunea la care aderă, NIKI, este considerată de extremă-dreapta, având sloganul „Familie, Credință, Patrie”.

Ea promovează introducerea educației religioase în școli, înăsprirea legislației imigrației, promovarea „familiei tradiționale” - un apel codificat la reducerea drepturilor persoanelor LGBT etc.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG