Linkuri accesibilitate

Cinci muzee noi la Iași


Astăzi se inaugurează la Iași nu mai puțin de cinci muzee: Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Literaturii Române. Acest complex expozițional se află într-o clădire de pe strada Vasile Alecsandri, foarte aproape de Piața Unirii. Clădirea însăși are o poveste complicată. Datează din 1896 iar în 1914 a fost cumpărată de societatea „Viața românească”. A fost, între 1920 și 1934, sediul redacției și al tipografiei „Vieții românești”. Când, în 1934, revista s-a mutat la București, clădirea a devenit sediul Chesturii de Poliție: acolo, între 28 și 30 iunie 1941, au fost masacrați mii de evrei, în sinistrul Pogrom de la Iași. Ulterior, clădirea a adăpostit din nou o tipografie, apoi diferite birouri pentru ca, recent, să intre într-un amplu proces de restaurare. A ajuns să fie spațiu expozițional grație în primul rând eforturilor scriitorului Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române din Iași.

Muzeul Poezie(i) este conceput de către cunoscutul și inventivul desenator Ion Barbu, care a deschis expoziții unice în România și în fostul oraș minier Petrila. Muzeul Teatrului Evreiesc din România ne reamintește că la Iași a fost întemeiat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiș din lume. Muzeul Pogromului a fost inaugurat de fapt în urmă cu aproape o lună, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Muzeul Copilăriei în Comunism are două încăperi: una reconstituie o sală de clasă, cealaltă expune diferite obiecte legate de anii copilăriei. În Muzeul Literaturii o încăpere este consacrată memoriei poetului Emil Brumaru, cu imagini extraordinare ale locuinței sale realmente sufocată de cărți.

Aceste cinci muzee se adaugă celor 12 muzee și case memoriale existente, printre care binecunoscutele Casa Pogor, Bojdeuca lui Ion Creangă, Casa Dosoftei, Casa Sadoveanu etc. Cea mai recentă este Casa Negruzzi de la Hermeziu; să nu uităm casa Alecsandri de la Mircești, cu atât mai mult cu cât se împlinesc două sute de ani de la nașterea poetului. Casele memoriale din Iași sunt prețioase și fiindcă demolările masive din timpul regimului comunist au distrus bună parte din patrimoniul arhitectural al orașului. Strădaniile Muzeului Literaturii Române de a recupera și întreține o serie de clădiri emblematice trebuie, de aceea, salutate cu toată căldura.

Previous Next

XS
SM
MD
LG