Consilierul prezidențial ucrainean Vladislav Vlasiuk a spus jurnaliștilor marți, 24 septembrie, că în jur de 60% din componentele străine găsite în armele rusești de pe câmpul de luptă din Ucraina ar proveni din China. El a precizat că Kievul a purtat mai multe discuții cu producătorii componentelor, dar că până la urmă „marea problemă este China”, scrie Reuters.
Oficialul ucrainean, care este însărcinat cu monitorizarea aplicării sancțiunilor internaționale contra Rusiei, spune că o serie de componente importante provenite din țări ca SUA, Japonia sau Elveția, au fost utilizate pentru dispozitive militare de supraveghere, drone și rachete.
În ciuda legăturilor comerciale tot mai strânse cu Rusia, China a respins repetat acuzațiile că ar furniza armament sau altă asistență vreuneia din părțile implicate în războiul din Ucraina.
Vlasiuk a mai adăugat că Uniunea Europeană ar putea lua mai multe măsuri pentru a opri fluxul de produse occidentale către Rusia. Printre acțiunile enumerate de el se numără și impunerea de sancțiuni companiei nucleare rusești Rosatom sau sectorului tehnologiilor informaționale.
„Credem că prin Rosatom, Rusia utilizează rețelele companiei pentru a obține cele necesare pentru armata rusă”, a spus Vlasiuk, care a afirmat că guvernele europene nu sunt încă dispuse să ia astfel de măsuri dure.
Sprijinul Beijingului pentru Moscova „vine foarte de sus”
Secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a spus miercuri, 24 septembrie, că sprijinul acordat de Beijing industriei de apărare a Moscovei vine direct de la conducerea de vârf a Chinei. Oficialul a spus că multe dintre cipurile furnizate de China au consolidat în mod semnificativ capacitățile Rusiei pe câmpul de luptă în războiul său împotriva Ucrainei, transmite Vocea Americii.
Anterior, oficialii americani au acuzat de mai multe ori China că „sprijină activ” efortul de război al Rusiei, iar Washingtonul a și sancționat unele firme chineze care furnizau componente esențiale pentru armata rusă. Dar Campbell a spus membrilor Congresului că SUA au fost de fapt lente în a înțelege pe deplin „intensitatea absolută a angajamentului” dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping.
„Cel mai îngrijorător lucru este că (sprijinul Chinei pentru Rusia) vine de la vârf”, a spus Campbell în timpul unei audieri a Comisiei Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a SUA.
Oficialii chinezi au respins acuzațiile Washingtonului, afirmând că SUA nu ar trebui să „defăimeze” relațiile „normale” dintre China și Rusia sau să încalce „drepturile și interesele legitime” ale Chinei și ale companiilor sale.
Beijingul a mai spus că va continua să facă apel la discuții de pace între Rusia și Ucraina, care să conducă la o soluționare politică, după mai bine de doi ani și jumătate de război. Unii membri ai Congresului au îndemnat administrația președintelui Joe Biden să sancționeze băncile chineze pentru susținerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te