Linkuri accesibilitate

Chișinăul devine locul de unde va veni schimbarea de la toamnă (Octavian Țîcu/Cotidianul)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Indiferent de rezultatele scrutinului electoral care va avea loc în toamnă în Republica Moldova, Statele Unite ale Americii vor sprijini orice Guvern care va fi format ca urmare a acestui proces, a afirmat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, citat de agenția de știri IPN. Despre sistemul electoral mixt, diplomatul spune că poate influența în mod imprevizibil rezultatele alegerilor parlamentare. În opinia ambasadorului, Guvernul trebuie să fie foarte atent atunci când ignoră sfaturile diferitor instituții europene. Citez: „Pentru mine este cam greu să cred că Guvernul va schimba realmente această decizie pentru că este prea târziu, este un an electoral”, subliniază James Pettit.

Tot IPN scrie despre trădarea în politica moldovenească, făcând referire la cuvintele fostului președinte Vladimir Voronin, care recent a declarat că anume „trădarea” este principala problema politicii moldovenești. IPN amintește că Vladimir Voronin a comis și un șir de greșeli grave, care l-au costat scump. Citez: „De aceea, după realizări și greșeli anterioare, cu impact major asupra sorților Republicii Moldova, aprecierile de astăzi date de Vladimir Voronin evenimentelor curente, actorilor politici moldoveni, performanțelor și perspectivelor acestora, trebuie tratate cu prudență.” Este un lucru cert că partidele care domina astăzi scena politică moldovenească sunt dirijate de cadrele identificate și promovate în cele mai înalte funcții în stat anume de Vladimir Voronin, a conchis IPN.

Despre colapsul puterii scrie istoricul Octavian Țîcu pentru portalul „Cotidianul”. În opinia lui, nu trăim timpuri prea fericite pentru democrație. Dar Chișinăul devine locul de unde va veni schimbarea de la toamnă, pentru că acest succes al opoziției anti-oligarhice devine bulgărele care va aduna în jurul său tot ce a mai rămas sănătos politic și social în această țară, afirmă el. Citez: „Ne-am arătat odată solidaritatea față de opoziție, prin faptul că i-am dat votul de încredere, dar ea trebuie menținută până la alegerile parlamentare din toamnă.”

Conflictul transnistrean este cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova, titrează Radio Chișinău. Comunitatea internațională a salutat protocoalele semnate în ultimul timp de Chișinău și Tiraspol, însă se creează senzația că autoritățile Republicii Moldova oferă prea multe concesii, potrivit analistului politic Igor Munteanu, citat de publicație. „Noi avem senzația că anumite decizii sunt pure concesii din partea Chișinăului atunci când temele de care suntem interesați în mod primordial în conflictul transnistrean – demilitarizarea regiunii, apărarea drepturilor și libertăților cetățenești – nu sunt îndeplinite”, opinează Munteanu.

Are voie jurnalistul să își exprime public opțiunile politice? – la această întrebare a încercat să răspundă Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism din România, într-un comentariu pentru portalul Media-Azi. În opinia jurnalistei, răspunsul cel mai des este nu. Pâinea jurnalistului sunt „faptele”, nu „adevărul”, afirmă Avadani, invocând și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care recunoaște jurnalistului dreptul de a greși. Citez: „Și, uite așa, suprimându-și emoțiile și preferințele, chiar dacă acestea fac parte din panoplia sa de elemente identitare, jurnalistul devine mai puțin „om".” Avadani scrie că este un sacrificiu pe care trebuie să-l facă de bună voie pentru a onora mandatul de agent al interesului public pe care l-a primit profesia sa.

De peste patru ani, Ucraina se confruntă cu agresiunea militară a Rusiei în regiunile din estul ţării, după ce trupele ruse au ocupat peninsula Crimeea, scrie Dan Nicu într-un material pentru ziarul „Timpul”. În acest context, el menționează și cazul criticului Kremlinului Arkadi Babcenko despre care se vehicula că ar fi fost ucis, după care s-a anunțat că era vorba de o operațiune a serviciilor de securitate ucrainene, pentru a demasca o conspiraţie reală privind asasinarea jurnalistului rus. Citez: „Dacă autorităţile ucrainene vor putea prezenta dovezi ale implicării statului rus în această tentativă de asasinare, cazul respectiv va pune în altă lumină şi crimele care au avut loc până acum împotriva altor jurnalişti ruşi refugiaţi la Kiev.” Dan Nicu afirmă că asta ar fi pentru prima dată când implicarea Moscovei în aceste omoruri la comandă va putea fi demonstrată.

Agresiunea hibridă se face nu de dragul posedării de teritorii, ci pentru instituirea controlului asupra gândurilor şi intereselor cetățenilor din cele mai diferite țări europene, afirmă Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, pentru portalul Deschide.md. Interesul direct pentru intensa redifuzare a posturilor de televiziune ruseşti şi folosirea activă a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru transmiterea mesajelor se concentrează la Kremlin, subliniază expertul. Citez: „Aceasta înseamnă că în fața Moldovei și a altor state ce intenţionează să devină o parte a Occidentului politic se află o alegere serioasă.” Nu e vorba doar de ajustarea comunicaţiior strategice şi de lupta împotriva dezinformării la nivel de stat, dar şi de colaborarea eficientă a organelor de stat şi organizaţiilor obşteşti întru combaterea ştirilor false şi manipulărilor, a conchis Magda.

XS
SM
MD
LG