Între 2022 și 2023, creșterea la nivel mondial a cheltuielilor pentru înarmare a fost de 6,8%, fiind considerată cea mai mare din 2009, potrivit unui raport publicat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), notează The Guardian.
Nam Tian, un cercetător al SIPRI, susține că una din concluziile studiului relevă un risc înalt de izbucnire a unor conflicte neintenționate, din cauza grabei cu care guvernele din întreaga lume se înarmează. Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare a fost atestată în rândul țărilor de pe toate cele cinci continente ale globului, fapt ce reprezintă o premieră.
SUA și China conduc clasamentul
Țările care cheltuie cel mai mult pe domeniul militar sunt Statele Unite (37%) și China (12%), suma acumulată împreună reprezentând aproximativ jumătate din cheltuielile militare de la nivel mondial. SUA și-au majorat cheltuielile în domeniu cu 2,3%, iar China cu 6%.
De altfel, Beijingul își majorează bugetul pentru armată pentru al 29-lea an consecutiv, a relevat acest studiu, citat de AFP.
SUA și China sunt urmate în „top” de Rusia, India, Arabia Saudită și Regatul Unit. Marea Britanie este țara care alocă cei mai mulți bani pentru armată din regiunea Europa Centrală și de Vest.
În ce privește Rusia, cheltuielile militare din 2023, după un an de război la scară largă în Ucraina, au fost cu 24% mai mari decât în 2022 și cu 57% mai mari decât în 2014, când Moscova a invadat Crimeea. Cu cheltuieli ce ating 5,9% din PIB, echivalentul a 16% din cheltuielile totale ale guvernului rus, 2023 a marcat anul în care Rusia a alocat cei mai mulți bani pentru armată de la căderea Uniunii Sovietice.
În Orientul Mijlociu, cheltuielile destinate înarmării și domeniului militar au crescut cu 9%, atingând o valoare totală de 200 de miliarde de dolari. Asta face ca zona să fie cea mai mare regiune din lume cu cele mai mari cheltuieli militare ca proporție PIB (4,2%), urmată de Europa (2,8%), Africa (1,9%), Asia și Oceania (1,7%) și America (1,2%).
- Te-ar putea interesa și: În Israel, o primă demisie importantă legată de „eșecul” de la 7 octombrie
În topul țărilor care și-au majorat alocațiile pentru domeniul militar se numără și Israelul, care și-a crescut bugetul cu 24%, ajungând la peste 27 de miliarde de dolari, în special din cauza situației din Gaza, situându-se înaintea Turciei, dar după Arabia Saudită. Iranul s-a situat pe locul patru, iar SIPRI a remarcat că în ultimii ani, sumele alocate pentru Corpul Gardienilor Revoluției Islamice au crescut constant din 2019.
„În toate regiunile de pe glob au fost majorate cheltuielile militare. Asta ne relevă perspectiva unei lumi care se simte mai puțin sigură și probabil se încrede mai mult în măsuri de securitate decât în mijloace diplomatice”, a spus cercetătorul SIPRI, Lorenzo Sacarazzato, pentru DPA.
Ucraina a ajuns în „Top 10”
Ucraina a ajuns pe locul opt în acest clasament global. În 2023, a avut o creștere a cheltuielilor militare cu 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari, echivalentul a 59% din cheltuielile militare ale Rusiei în acel an.
Raportul relevă că alocațiile Kievului pentru armată au crescut cu 1.270% între 2014 și 2023. În această sumă a fost inclus și ajutorul militar primit de la peste 30 de țări.
„Posibilitatea Ucrainei de a-și crește cheltuielile militare este acum foarte scăzută”, spune Tian.
Cercetătorul susține că invazia Rusiei în Ucraina a condus la creșterea semnificativă a cheltuielilor militare și în rândul țărilor europene, scrie AFP. Printre aceste țări se numără Polonia, care și-a majorat aceste cheltuieli cu până la 75%, ajungând la un buget de 31,6 miliarde de dolari.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski cere ca ajutorul SUA să ajungă rapid pe câmpul de luptă
Bugetul pentru apărare al Republicii Moldova a crescut și el, urmând să ajungă în 2024 de aproape patru ori mai mare decât în 2013. Însă cheltuielile alocate pentru acest sector nu au atins încă procentul dorit de conducerea Ministerului Apărării, de 1-2% din Produsul Intern Brut, acum fiind de 0,65%.
În bugetul de stat pentru anul 2024, guvernarea a alocat 1,96 miliarde de lei pentru sectorul de apărare, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul 2023.
📰 Europa Liberă este și pe Google News