În Republica Moldova pot fi întâlnite persoane cărora trei decenii de independență a Republicii Moldova nu le-au fost destule ca să-și perfecteze actele de cetățenie. Deși sunt născuți pe teritoriul actualului stat moldovenesc, ori sunt descendenți din părinți băștinași din Moldova, în lipsa de acte valabile ei fac parte din categoria de oameni cu statut incert. Ceea ce îi lipsește de orice drepturi și protecție socială.
Cu ei se învecinează în evidențe apatrizii, care solicită de la autorități să li se recunoască oficial acest statut ca să poată beneficia de un minim de drepturi social-economice.
Centrul de Drept al Avocaților, organizație neguvernamentală, asistă în repunerea în drepturi în fiecare an zeci de persoane care nu au acte, nu au cetățenie și solicită o formă de protecție în Republica Moldova. Iată ce ne spune directorul organizației, avocatul Oleg Palii:
„Aceste persoane acum sunt cele mai vulnerabile, pentru că dacă nu ai un document, nu ai un cod personal, nu poți să pretinzi la prestații sociale. Conform datelor Agenției Servicii Publice, doar 47 dintre aceștia cu pașapoarte sovietice, din peste 7000, sunt beneficiari de prestații sociale. Restul n-au nimic, nici pensii, nici alte alocații. Aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova, dar mai avem persoane în evidența statului persoane care au un statut juridic nedeterminat. Statul cunoaște despre existența lor, dar nu știe ce sunt ei - cetățeni străini, apatrizi, cetățeni ai Republicii Moldova. În evidențele statului ei figurează cu statut juridic nedeterminat.”
Cei mai mulți dintre cei rămași nedocumentați au statut incert întrucât în urma destrămării fostei uniuni sovietice nu au făcut demersuri să obțină cetățenia statului Republica Moldova, care în anii 90 s-a acordat tuturor deținătorilor de pașapoarte sovietice, prin aplicarea unei ștampile în actul de identitate. Cele mai multe persoane s-au născut pe teritoriul Moldovei sau au părinți care au trăit aici în perioada sovietică. Unii, cu părinți moldoveni, au venit după destrămarea fostei uniuni sovietice.
Oleg Palii menționează că procedura obținerii cetățeniei statului moldovenesc a fost simplificată în ultimii ani, acum persoana solicitantă trebuie să facă dovada că a locuit aici sau are cel puțin un părinte sau un bunel care s-a născut și a trăit pe teritoriul Moldovei:
„Sunt unele persoane care s-au trezit copii aici, de unde au venit, de unde i-au adus părinții nu știu. Sunt alte persoane care știu cu exactitate cine le sunt rudele, cine le sunt părinții. Sunt persoane care au un șir de acte și doar o simplă îndrumare la o autoritate sau alta rezolva situația. Dacă sunt născuți pe teritoriul Republicii Moldova, ei pot obține cetățenia prin procedura de recunoaștere, o procedură simplă care durează câteva luni, dar nu ani de zile. Dacă nu sunt născuți pe teritoriul Moldovei și nu sunt cetățeni ai niciunui stat, aceștia trebuie să meargă la Biroul Migrație și Azil ca să să le fie determinat statutul de apatrizi.”
Apatrizii sunt persoane care nu au cetățenia vreunui stat, dar au un statut legal, care le asigură tot pachetul de drepturi social-economice, cu excepția celor politice, cum ar fi dreptul de a alege și fi ales în funcții publice. Numărul persoanelor care au statut de apatrid în Republica Moldova este de circa 1900. Dintre aceștia, doar câteva persoane sunt venite din statele asiatice, restul fiind foști cetățeni moldoveni, care au acest statut din perioada de până la 2011, anul în care Republica Moldova a ratificat convențiile privind apatrizii și reducerea apatridiei și a stabilit o nouă procedură de acordare a statutului de apatrid.
Aceștia au renunțat la cetățenia Republicii Moldova întrucât solicitaseră la acel timp cetățenia unui alt stat, dar nu se știe din care motiv nu au obținut-o și atunci au rămas cu statutul de apatrid, explică directorul Centrului de Drept al Avocaților:
Pentru a renunța la cetățenia Republicii Moldova deja este necesar să ai confirmare a primirii altei cetățenii
„Din 2011, atunci când Republica Moldova a adoptat procedura legală de apatridie, nu se mai acordă statut de apatrid celor care doresc așa pur și simplu să renunțe la cetățenia Republicii Moldova. Pentru a renunța la cetățenia Republicii Moldova deja este necesar să ai confirmare a primirii altei cetățenii sau promisiunea oficială a autorităților acelui stat că vei primi acea cetățenie. Și poți renunta doar din afara teritoriului Republicii Moldova. Trebuie să ai o ședere legală în țara x, să ai promisiunea autorităților țării respective că îți va fi acordată cetățenia și numai după asta ți se aprobă renunțarea la cetățenia Republicii Moldova.”
Persoanele care nu au acte sau un statut determinat, sunt refugiate și solicită o formă protecție în Republica Moldova și cei care cunosc astfel de cazuri trebuie să știe că aceste persoane pot solicita asistență la orice subdiviziune a Agenției Servicii Publice, la Biroul Migrație și Azil din cadrul Ministerului de Interne sau pot apela la ajutorul organizațiilor neguvernamentale active în domeniul protecției drepturilor omului.