Portalul SIC.md scrie despre schema Energoalians: ce s-a întâmplat, cine e de vină și cât trebuie să plătească Moldova. E vorba despre anunțul Partidului Democrat că Moldova va fi obligată să plătească un miliard de lei unei firme a oligarhului întemnițat Veaceslav Platon.
„De vină ar fi, evident, guvernarea ACUM-PSRM”, se scrie în articol. În opinia autorilor, democrații nu ratează ocazia să jubileze la orice înfrângere a celor de la guvernare, numai că, în acest caz, guvernarea curentă doar a plătit o factură moștenită tot de la democrați, iar factura e doar una pentru servicii de avocație. „Poate că democrații vor fi dezamăgiți, dar Moldova încă nu trebuie să plătească „aproape 1 000 000 000 de lei”, se mai menționează în material.
În corespondența sa pentru Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu scrie un articol intitulat „Salvatorii” moldovenilor Putin și Dodon: gaze la „preț frățesc” de 237$, cu reducere”. Jurnalistul subliniază că de mai bine de o lună, președintele Igor Dodon sperie moldovenii că ar putea rămâne fără gaze de la 1 ianuarie din cauza Ucrainei. „Soluțiile salvatoare – el, mărinimia Rusiei și Vladimir Putin”, menționează Călugăreanu.
Despre situația Blocului ACUM și șansele acestuia de a salva Republica Moldova scrie Ileana Racheru într-un editorial pentru Cotidianul. La Chișinău majoritatea criticilor din mass-media, din partea societății civile sau cele de pe rețelele de socializare, sunt îndreptate către guvernarea minoritară asumată de Blocul ACUM, subliniază autoarea. Aceasta trage, însă, după el trei ghiulele și încearcă să facă față unor presiuni însemnate, scrie Racheru. Ea face o paralelă cu situația din România și afirmă că dacă după 12 ani, România încă mai are probleme, Republica Moldova se află doar în faza incipientă a unor eforturi colosale.
Xenia Florea scrie o analiză pentru portalul Noi.md despre PDM care este în continuare o formațiune „plahotniuchistă”. Practic, în noile organe de conducere ale partidului și-au păstrat pozițiile toți reprezentanții „echipei lui Plahotniuc”, iar noul președinte al formațiunii este tovarășul de luptă al „coordonatorului executiv” – ex-premierul Pavel Filip. „PDM-ul resetat vrea să se revanșeze, preconizează să revină la putere și să conducă mișcarea de rezistență”, scrie autoarea. Florea a citat mai mulți experți care au recomandat insistent coaliției PSRM – blocul ACUM să interzică sau să dizolve Partidul Democrat, dacă nu vor ca Vladimir Plahotniuc să se revanșeze.
Vitalie Dragancea scrie un editorial pentru portalul Tribuna.md intitulat „Ala Nemerenco – ministra sănătății pierdute, muncii aiurea și protecției anti-sociale”. Dacă hoții ăia lui Plahotniuc filibeau banii publici (și în asta eu cred), ne așteptam că dvs. – gestionând banii publici eficient – veți reuși să faceți mult mai multe lucruri și mai bine (dar asta nu văd), scrie autorul. În opinia lui Dragancea, toată țara trebuia să devină un șantier, unde se repară instituțiile medicale și se transformă în centre medicale moderne. „Cât miniștrii vorbesc aiurea, oamenii zilnic pierd sănătatea, bucurându-se de protecția anti-socială asigurată de guvern”, a conchis autorul.
Radio Chișinău a publicat un interviu cu George Pohilă, martor la atacurile teritoriste din 11 septembrie 2001 din SUA. „Ieșeam din metrou, pre Broadway, în capătul insulei Manhattan, spre ocean. În stânga era primăria și o altă clădire în care lucram eu și în dreapta – astea gemene. Am văzut fum. Am întrebat pe acolo ce e, toată lumea zice un avion a lovit una din clădiri. Cu vreo două luni în urmă, Empire State Building a fost lovită de un avion mic cu elice, dar n-a pățit clădirea nimic, a pățit avionul. Zic, hai s-o iau pe acolo, în loc s-o iau spre stânga, am luat-o spre dreapta. Când am ajuns la vreo 200 de metri de clădire, l-am văzut pe al doilea cum venea, jos, în viteză mare, bum! Direct în a doua clădire. A, zic, ăsta nu e mai e accident, e deliberat făcut. De acolo m-am dus la serviciu, toți erau în jurul unui radio să vedem ce se întâmplă. Peste vreo două ore s-au prăbușit clădirile”, a afirmat George Pohilă.
Un acord privind reducerea prețului la gazele rusești pentru R. Moldova nu a fost convenit definitiv, spune purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, citat de Radio Chișinău. Acesta l-ar fi „corectat” pe Igor Dodon, care a declarat după vizita sa la Moscova, că ar fi convenit cu Vladimir Putin asupra reducerii prețului la gaze. Dmitri Peskov a spus că există negocieri care fi aproape de finalizare, iar experții urmează să definitiveze anumite nuanțe, potrivit unui articol întitulat „Centura loialității. Rusia a cumpărat Moldova pe gaze”.
Regiunea transnistreană s-a transformat pe parcursul anilor într-o zonă nu doar de pericol economic, dar și de securitate, a declarat deputatului blocului ACUM Lilian Carp, pentru TVR Moldova. Există persoane care folosesc regiunea transnistreană pentru a putea fugi din Republica Moldova și nu pot fi trași la răspundere, în plus, o problemă în regiune este și traficul de ființe umane, explică parlamentarul. Despre munițiile de pe teritoriul regiunii transnistrene și propunerea Federației Ruse de a le distruge, parlamentarul spune că deocamdată se cunoaște prea puțină informație despre aceasta, afirmă Carp. „Teamă mi-i că o bună parte din acel armament a fost dus prin contrabandă, nefiind securizat hotarul de est, iar într-o perioadă Ucraina era foarte loială Rusiei. În condițiile date, noi știm că s-au întreprins unele treceri ilegale”, spune parlamentarul.
Agenția IPN îl citează pe Andrei Cuculescu, expert în infrastructura proiectelor la Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, care spune că o autostradă pe teritoriul Republicii Moldova ar putea reprezenta continuitatea autostrăzii care se construiește actualmente în România. Dânsul susține că ar fi cazul ca lucrurile să se miște din loc, pentru că procesul de pre-proiect este de durată. „După elaborarea studiului, se purcede la expropriere care poate dura doi ani, în paralel se poate elabora proiectul și, când se aprobă, se anunță licitația. Până la începerea lucrărilor vor trece minimum cinci ani de zile. Executarea lucrărilor depinde de numărul de companii care o construiesc, în minim 8-10 ani”, susține expertul.