Linkuri accesibilitate

Centenar Apollinaire


Un portret al lui Apollinaire alături de Marie Laurencin al lui Henri Rousseau Vameșul, 1909
Un portret al lui Apollinaire alături de Marie Laurencin al lui Henri Rousseau Vameșul, 1909

Un vârf de lance al avangardei poetice și artistice a vremii sale.

Se împlinesc, pe 9 noiembrie, o sută de ani de la moartea lui Guillaume Apollinaire, poetul care a anunțat și a pregătit marile mișcări de avangardă din secolul XX. A murit de gripă spaniolă, după ce supraviețuise unei complicate operații ca urmare a rănii grave suferite pe front.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00
Link direct

Avea numai 38 de ani, dar dusese o existență aventuroasă, îndeosebi în ce privește relațiile sentimentale. Iubirile succesive i-au fost și sursă de inspirație – Annie Playden, pictorița Marie Laurencin, Louise de Coligny-Châtillon (Poeme pentru Lou), Madeleine Pagès (cu care întreține o extraordinară corespondență, de un erotism tulburător). Apollinaire a fost și un pătrunzător critic de artă, însoțindu-i pe pictorii cubiști (Picasso, Sonia Delaunay, Braque etc.) de la primele lor manifestări. Tot lui i se datorează, în prefața piesei Sânii lui Tiresias, prima definiție a suprarealismului, pe cât de sugestivă pe atât de pertinentă: „Când omul a voit să imite mersul, a creat roata care nu seamănă deloc cu un picior. El a făcut astfel suprarealism fără să știe”.

Despre Apollinaire se cunosc, de regulă, câteva locuri comune – că a eliminat complet punctuația din poemele sale, că a practicat cu dezinvoltură atât versul tradițional cât și versul liber ș.a.m.d. Dar ambițiile poetului erau mult mai mari. Volumul Alcooluri (1913) este considerat o piatră de hotar în evoluția poeziei moderne. Volumul se deschide cu poemul Zonă, în egală măsură confesiune, retrospectivă autobiografică („Am trăit ca un nebun și mi-am pierdut vremea” – „J’ai vécu comme un fou et j’ai perdu mon temps”), apologie a citadinismului, artă poetică. Construit contrapunctic, prin alternanța și îngemănarea motivelor tematice, poemul atestă altă obsesie a lui Apollinaire, și anume simultaneismul, prin alăturarea de imagini disparate care sunt, din punct de vedere temporal, concomitente. Dezideratul simultaneismului s-a împlinit în volumul Caligrame (1918), unde o serie de texte au cuvintele și versurile așezate pe pagină în așa fel încât figurează anumite obiecte (un ceas, o cravată, un havuz etc.) despre care e vorba în poeziile respective.

Vârf de lance al avangardei poetice și artistice, Apollinaire a încercat totuși să găsească un echilibru între tradiție și noutate, între „Ordine și Aventură”. Un pasaj din poemul Frumoasa roșcată exprimă admirabil această căutare a unui echilibru fragil: „Noi vrem să vă dăruim vaste și stranii domenii/ Unde misterul în floare se oferă celui care dorește să-l culeagă/ Sunt acolo focuri noi culori nicicând văzute/ Mii de fantasme imponderabile/ Cărora trebuie să le dăm întruchipare…”

După Baudelaire, după Rimbaud, Guillaume Apollinaire duce mai departe aventura modernității, pregătind terenul pentru experiența suprarealistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG