Linkuri accesibilitate

Ce-i nemulțumește pe transportatorii care au blocat vama Leușeni?


Imagine generică
Imagine generică

Punctele de trecere a frontierei R. Moldova sunt ţinta unor controale în ultimele zile. Mai mulți transportatori de mărfuri şi persoane au protestat dis de dimineață la vama Leuşeni, unde au blocat traficul. Protestul a avut loc după ce duminică seara mai mulți șoferi au fost amendați de către Agenția Națională Transport Auto pentru transportul ilicit de persoane în trafic internațional. La o altă vamă, cea din Sculeni, Centrul Naţional Anticorupţie a făcut luni percheziții şi a reţinut şase persoane pentru corupţie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct


Câțiva angajați ai Serviciului vamal au pus pe roate o schemă de corupție. Aceștia radiau din baza de date automobile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani, a anunțat CNA după perchezițiile de luni dimineața operate la vama Sculeni. Cum funcționa schema? În sistemul informațional se bifa ieșirea mașinii din țară, în realitate fără să fi părăsit postul vamal.

Astfel se ocolea termenul legal de cel mult jumătate de an în care o mașină cu numere de înmatriculare străine e în drept să se afle pe teritoriul R. Moldova. Ofițerii anticorupție au identificat mai multe cazuri în care automobilele erau radiate din baza de date. Pentru fiecare mașină mita pretinsă fiind de 400 de euro. CNA a reținut șase persoane: un șef responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, trei inspectori vamali şi doi intermediari.

Pentru fiecare mașină mita pretinsă fiind de 400 de euro...

Au fost pornite cinci cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influență și complicitate la corupere pasivă. Dacă vor fi găsiți vinovați, funcționarii Serviciului Vamal riscă până la 10 ani de închisoare, amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții, iar intermediarii – până la 6 ani de pușcărie și amenzi.

Serviciul Vamal a anunțat că va colabora cu organele anticorupție în cazul reținerilor de la vama Sculeni și că va iniția o proprie anchetă de serviciu pe acest caz.

În ajunul perchezițiilor ofițerilor anticorupție, la postul vamal din Sculeni şi la cele din Leuşeni şi Costeşti au avut loc controale operate de inspectori ai Agenției Naționale Transport Auto, polițiști de frontieră şi reprezentanţi ai FISC-ului. 15 şoferi au fost sancţionaţi cu o amendă de până la 12 mii de lei, iar 12 transportatori au rămas fără placuţe de înmatriculare pentru jumătate de an. Potrivit Agenţiei Naţionale de Transport Auto şoferii transportau ilicit persoane și mărfuri.

Nemulțumiți de sancțiuni mai mulți transportatori au protestat dis de dimineață la vama Leuşeni încercând să blocheze traficul la intrarea în țară. Despre acest protest spontan a anunţat deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, care se afla în acel moment la vamă.

„Oamenilor nu li se creează condiții să muncească. Ei vor să muncească legal. Nici licență nu li se eliberează, nici nu sunt lăsați în pace să lucreze, aşa cum lucrau până acum. Asta îmi sugerează că, după ce a pus mâna pe gările auto, cineva mai ocheşte un business să-l monopolizeze. Transportul internațional de colete şi pasageri - interesant business de monopolizat după ce ai alungat un milion de oameni din țară”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Alaiba în studioul Europei Libere
Dumitru Alaiba în studioul Europei Libere

Controale similare au avut loc şi săptămâna trecută în punctele de trecere a frontierei de la Cahul, Vulcănești și Giurgiulești. Atunci au fost sancţionaţi 15 transportatori.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că astfel de razii trebuie efectuate cât mai des pentru a combate activitatea transportatorilor iliciți de persoane. „Iresponsabilitatea acestor transportatori ilegali pune în pericol siguranța traficului rutier”, a spus Chiril Gaburici.

Expertul Oleg Tofilat
Expertul Oleg Tofilat

Expertul Oleg Tofilat, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, spune că în principiu Agenția Națională Transport Auto a acţionat corect, numai că normele legale ce reglementează transportul de pasageri sunt învechite şi extrem de restrictive:

„Cadrul normativ nu corespunde principiului liberului acces la piaţă. Ca să obţii o cursă regulată este foarte dificil. Trebuie să nu te contrapui cu vreo cursă deja existentă. Graficul tău trebuie să fie la o distanţă de cel puţin o oră de orice cursă existentă. Este un impediment destul de mare pentru accesul la piaţă. O altă problemă e că cursele ocazionale le poţi face doar prin carnete „interbus” şi acolo sunt aşa reguli că trebuie să ieşi şi să intri cu acelaşi grup de persoane.

Cadrul normativ nu corespunde principiului liberului acces la piaţă...

Pe când transportatorii noştri duc persoane de ocazie şi sunt grupuri diferite. Problema e că în loc să modifice cadrul normativ şi să-l ajusteze la rigorile zilei de azi, autorităţile excelează în a respecta un cadrul normativ foarte vechi.”

Concluzia expertului Oleg Tofilat e că prin astfel de controale şi penalizări Agenția Națională Transport Auto pare să apere marii transportatori de concurență în detrimentul micilor transportatori de mărfuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG