În ultimii 30 de ani, am avut aici mereu o sumedenie de cetăţeni care au ignorat alegerile, unii chiar ostentativ. De multe ori, era vorba de 50% din moldovenii cu drept de vot. O cifră mare şi de multă vreme se discută la noi despre absenteism. Ce-i de făcut?
Eu am câţiva cunoscuţi care nu votează de ani de zile. Convingerea lor fermă e că votul lor nu schimbă nimic. Unul mi-a spus următoarele: „Voi aţi tot votat 30 de ani şi ce aţi realizat? O pleaşcă… Aţi ales mereu oameni care pun interesul personal mai presus de interesul ţării…”
Alegerea noastră cam lasă de dorit şi mari performanţe nu a produs
Fireşte, nu sunt de acord cu el. Fireşte, nu consider că absenteismul e un lucru bun sau o soluţie. Dar trebuie să recunosc totodată că există un dram de adevăr în ceea ce spune acest om: da, alegerea noastră cam lasă de dorit şi mari performanţe nu a produs. Iar când îmi amintesc de unii conducători ai tranziţiei moldoveneşti, mi se întoarce stomacul pe dos. Asta a fost alegerea noastră? Dumnezeule…
De multe ori cei care nu participă la alegeri sunt făcuţi cu ou şi cu oţet, sunt consideraţi nişte indivizi iresponsabili şi periculoşi, dar aceştia spun că au dreptul să nu voteze. Într-adevăr, legea le permite să ignore alegerile. Ce facem? Schimbăm legislaţia şi îi obligăm să meargă la secţia de votare?
Nu sunt mare sociolog şi nu am soluţii ideale. Dar cred că – în lupta noastră cu absenteismul – trebuie să adoptăm o strategie mai blândă, mai maleabilă. În primul rând, nu trebuie să-i bălăcărim şi să-i ofensăm. Trebuie să discutăm cu ei cu mult calm şi să încercăm să-i convingem prin fapte, nu prin tonul ridicat al vocii. Şi pesemne ar trebui să avem în buletinul de vot opţiunea ÎMPOTRIVA TUTUROR. Aceasta ar putea să-i facă să vină la secţia de votare. Ar fi un prim pas spre alegerea unui mare conducător, făuritor de viitor superb.