Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Cât mai aproape de UE, cât mai departe de Rusia?  


Ucraina, Republica Moldova și România au semnat o declarație de cooperare după prima Conferință de securitate la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea. București, 13 aprilie 2023
Ucraina, Republica Moldova și România au semnat o declarație de cooperare după prima Conferință de securitate la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea. București, 13 aprilie 2023

În acest nou episod discutăm despre noile promisiuni ale UE de a ajuta Moldova să se pregătească de aderare, inclusiv prin respingerea unor amenințări „hibride” externe, dar și despre o nouă escaladare a disputei diplomatice ruso-moldovene.

Încet, dar sigur Moldova obține tot mai mult de la Uniunea Europeană. În aceste zile, guvernarea PAS dominată de președinta Maia Sandu face eforturi să convingă Bruxelles-ul s-o ajute pedepsindu-i dușmanii fugari care încearcă să destabilizeze Moldova, din ordinul Rusiei.

Deja luni, 24 aprilie, la o conferință, miniștrii de externe din UE au confirmat că vor trimite o misiune civilă și că vor discuta mai în amănunte ideea sancțiunilor, pentru care deja ar fi un acord politic.

Cât mai aproape de UE, cât mai departe de Rusia?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:59 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 25 aprilie:

  • Săptămâna a început în Moldova, după sărbătoarea de luni, cu noi tensiuni în relația cu Federația Rusă. Marți, 25 aprilie, ambasadorul moldovean la Moscova a fost chemat să dea explicații pentru expulzarea unui diplomat rus săptămâna trecută, și i s-a comunicat un răspuns cu aceeași monedă, dacă nu chiar mai aspru.
  • Gheorghi Gospodinov este probabil cel mai cunoscut scriitor bulgar contemporan. Dată fiind natura distopică, parcă anti-Putin a ultimului său roman, Gospodinov ar vrea mult ca rușii să aibă acces la el. Numai că decizia de a traduce și vinde în Rusia romanul „Azilul timpului” a stârnit o mare dezbatere în Bulgaria.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG