Vaccinarea protejează împotriva unor boli grave, prevenind anual între 3,5 și 5 milioane de decese la nivel global. Există vaccinuri care previn peste 20 de boli periculoase, inclusiv difteria, tetanosul, pertussis, gripa și rujeola.
Rujeola, de exemplu, este extrem de contagioasă și poate cauza complicații grave, precum meningita. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2023, 22 de milioane de copii din întreaga lume nu au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu peste 2,5 milioane mai mult decât în 2019.
În Republica Moldova, deși nu s-au mai înregistrat cazuri de poliomielită din anul 2000, iar cazurile de difterie, rujeolă și hepatită virală B sunt rare, scăderea ratei de vaccinare poate duce la revenirea acestor boli.
Cum funcționează vaccinurile?
Majoritatea vaccinurilor conțin forme slăbite sau inactive ale bacteriilor, virusurilor sau toxinelor, ori substanțe care stimulează sistemul imunitar. Ele ajută organismul să producă anticorpi și să învețe să recunoască și să lupte împotriva anumitor boli.
Procesul este mult mai sigur decât expunerea directă la boală. În unele cazuri, vaccinarea oferă protecție pe tot parcursul vieții
Atunci când un număr suficient de oameni este vaccinat, răspândirea bolilor devine dificilă, protejând astfel persoanele vulnerabile, cum ar fi cele cu un sistem imunitar slăbit. Astfel, se creează „imunitatea de turmă”.
Siguranța vaccinurilor
Vaccinurile sunt supuse unor teste riguroase înainte de a fi aprobate, iar reacțiile adverse sunt, de obicei, ușoare: roșeață, durere locală sau febră ușoară, care dispar în câteva zile. În Republica Moldova, reacțiile adverse pot fi raportate prin aplicația mobilă Med Safety.
Vaccinurile obligatorii în Moldova
Conform Calendarului Național de Vaccinare:
- Până la vârsta de un an, copiii sunt vaccinați împotriva bolilor precum tuberculoza (BCG), poliomielita, hepatita virală B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul și rubeola.
- La 3 și 7 ani, se administrează doze de rapel pentru poliomielită, difterie, tetanos și vaccinul ROR.
- La 10 ani, fetele primesc vaccinul împotriva virusului Papiloma uman (HPV), introdus în 2017.
- La 15 ani, adolescenții sunt revaccinați împotriva difteriei, tetanosului și rujeolei.
- Adulții sunt vaccinați împotriva difteriei, tetanosului, gripei și SARS-CoV-2.
Un studiu realizat de Ministerul Sănătății, ANSP și UNICEF în 2023-2024 arată că:
- 88% dintre părinți își vaccinează copiii conform calendarului.
- 7,6% refuză anumite vaccinuri, iar 2,2% nu își vaccinează deloc copiii.
Specialiștii spun că pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare în R. Moldova de la 92% la 87%.
Autoritățile nu dispun de o rată de imunizare generală, aceasta variind de la un vaccin la altul. De exemplu, vaccinarea împotriva HPV atinge doar 42,2% dintre fetele de 10 ani, în timp ce vaccinarea împotriva tuberculozei la naștere rămâne la un nivel ridicat, de 96,9%.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te