Mersul pe jos oferă numeroase beneficii pentru sănătatea oamenilor, indiferent de vârstă și starea fizică, poate ajuta la prevenirea unor boli și chiar vă poate prelungi viața.
Iată câteva dintre beneficiile mersului pe jos:
1. Arde caloriile
Mersul pe jos vă poate ajuta să ardeți calorii, numărul cărora va depinde de mai mulți factori, cum ar fi viteza, distanța, relieful și greutatea pe care o aveți.
Când ieșiți la plimbare, planificați un traseu care include dealuri, alternați între mersul rapid și cel într-un ritm mai lent și provocați-vă să mergeți pe aceleași drumuri în zile diferite, pentru a vedea dacă puteți depăși timpii anteriori.
Dacă doriți să vă stabiliți un obiectiv, specialiștii recomandă să acumulați 10.000 de pași pe zi.
2. Întărește inima
Mersul pe jos este asociat cu o îmbunătățire a factorilor de risc cardiovascular, inclusiv: tensiunea arterială, greutatea corporală și funcția celulelor endoteliale, care tapisează interiorul inimii, vaselor sanguine și limfatice.
Unul dintre cele mai cunoscute studii despre impactul mersului pe jos asupra sănătății, publicat în New England Journal of Medicine, a constatat că cei care au mers suficient pentru a îndeplini regulile de activitate fizică au un risc cu 30% mai mic de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu mergeau regulat.
Un alt studiu, prezentat la o conferință a Asociației Americane a Inimii, a arătat că, pentru adulții în vârstă, fiecare 500 de pași suplimentari făcuți zilnic este asociat cu un risc cu 14% mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
3. Scade glicemia
Asociația Americană de Diabet recomandă mersul pe jos pentru a scădea nivelul zahărului din sânge și a reduce riscul de diabet de tip 2.
Un studiu din 2022, publicat în Sports Medicine, a arătat că doar două minute de mers pe jos după masă pot ajuta la scăderea glicemiei.
Chiar și o scurtă plimbare poate face diferența. Totuși, pentru prevenirea diferitor boli, plimbările mai lungi sunt esențiale.
4. Ameliorează durerile articulare
Mersul pe jos poate ajuta la protejarea articulațiilor, inclusiv a genunchilor, și este benefic pentru persoanele cu artrită, datorită capacității sale de a atenua durerile și rigiditatea articulațiilor.
De asemenea, ajută la întărirea mușchilor picioarelor, stabilizând și protejând articulațiile de deteriorarea ulterioară.
5. Întărește funcția imunitară
Mersul pe jos vă poate reduce riscul de a face o răceală, gripă sau alte boli. Un studiu din 2018, care sintetizează cercetări din 1900 până în prezent, a constatat că exercițiile fizice consecvente îmbunătățesc reglarea imunității.
Un alt studiu a ajuns la concluzia că cei care merg regulat pot reduce riscul de a muri din cauza pneumoniei, în comparație cu cei care nu fac mișcare cu regularitate.
6. Stimulează energia
Atunci când sunteți obosit, o plimbare vă poate aduce un plus de energie. Mersul pe jos stimulează fluxul de oxigen prin corp și poate crește nivelul de epinefrină și norepinefrină – hormoni implicați în reglarea sistemului nervos central.
În timp, poate scădea și nivelul cortizolului, hormonul stresului.
7. Îmbunătățește starea de spirit
Mersul pe jos poate ajuta la reducerea anxietății, depresiei și a stării de spirit negative. De asemenea, poate crește stima de sine și poate reduce simptomele retragerii sociale.
Cercetările arată că doar 10 minute de mers pe jos vă pot ridica moralul. Efectul poate fi amplificat dacă vă plimbați prin verdeață.
Pentru a experimenta aceste beneficii, mergeți rapid 30 de minute sau alegeți alte exerciții de intensitate moderată trei zile pe săptămână. De asemenea, puteți împărți efortul în trei plimbări a câte 10 minute.
8. Prelungește durata de viață
Mersul într-un ritm mai rapid vă poate prelungi viața. Cercetătorii au descoperit că, pentru femeile cu boli de inimă, mersul într-un ritm rapid a dus la un risc de deces redus cu 28% în comparație cu cele care mergeau încet.
9. Tonifică picioarele
Mersul pe jos poate întări și tonifia mușchii picioarelor. Mergeți într-o zonă deluroasă, pe o bandă de alergare cu o pantă sau găsiți trasee cu scări, pentru a vă dezvolta forța.
De asemenea, puteți schimba mersul pe jos cu alte activități de antrenament încrucișat, cum ar fi mersul cu bicicleta sau joggingul. Efectuați exerciții de rezistență, cum ar fi genuflexiunile, pentru a întări mușchii picioarelor.
10. Îmbunătățește somnul
Mersul pe jos regulat vă poate ajuta să dormiți mai bine noaptea, întrucât stimulează în mod natural efectele melatoninei, hormonul somnului. Un studiu recent a constatat că adulții sănătoși care merg zilnic au un impact pozitiv semnificativ asupra calității și duratei somnului. Mersul ajută, de asemenea, la reducerea durerii și a stresului, care pot provoca tulburări de somn.
Tot ce aveți nevoie pentru a începe să mergeți pe jos este o încălțăminte comodă și multă dorință. Alegeți un traseu de mers pe jos lângă casa dumneavoastră sau căutați un loc pitoresc pentru a vă plimba. De asemenea, puteți crea o rutină zilnică împreună cu un prieten sau un membru al familiei.
Pentru a include mersul pe jos în rutina zilnică:
- Coborâți din autobuz sau troleibuz cu o stație – două mai devreme și mergeți pe jos restul drumului până acasă sau până la serviciu;
- Parcați mai departe de birou sau magazine decât de obicei și mergeți spre și dinspre mașina dumneavoastră;
- Alegeți un traseu de mers pe jos și un obiectiv zilnic de pași potrivite vârstei și stării dumneavoastră de sănătate;
- Asigurați-vă că vă încălziți înainte de a merge pentru a evita orice accidentare.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o nouă rutină de sport.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te