Linkuri accesibilitate

„Cadourile” făcute de președintele Igor Dodon jurnaliștilor, în atenția Consiliului de Presă (Gazeta de Chișinău)


În cadrul unei dezbateri organizate de Agenția de știri IPN despre integrarea europeană a Republicii Moldova, publicistul și comentatorul Evgheni Șolari a observat că în ultimii ani, pe de o parte se realizau reforme la standarde europene, iar pe de altă parte, se ruina democrația, se capturau instituțiile de stat și se devasta sistemul bancar. „Din anul 2014 încoace, procesul degradării puterii de stat, furtul miliardului, dezmățul corupției, scindarea societății - ce nu au nici o afinitate cu politicile europene, au avut loc sub flamura europeană”, a menționat jurnalistul. În opinia lui Evgheni Șolari, este important ca din cele întâmplate să se tragă învățăminte. „Iar ele sunt următoarele: cu un asemenea sistem politic și cu asemenea elite reformele nu funcționează. Iar schimbările pozitive care au loc nu sunt evidente și clare pentru oameni”, a conchis Evghenii Șolari.

Inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, scrie portalul Moldovacurată.md. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de normă salarială. Contactată de portalul Moldova Curată pentru a-și motiva decizia, primărița a întrerupt apelul imediat ce a auzit întrebarea. Ulterior, la apelurile repetate nu a mai răspuns. Actul de constatare emis de ANI poate fi contestat în instanța de judecată, iar primărița și-ar putea pierde mandatul dacă judecătorii vor menține în vigoare decizia inspectorilor de integritate.

Consiliul de presă din Republica Moldova s-a expus în legătură cu darurile făcute la întâlnirea cu jurnaliștii vineri, 24 iulie 2020, la vila prezidențială de la Condrița. „Bunele practici jurnalistice și cele din domeniul comunicării exclud oferirea de cadouri jurnaliștilor, acestea fiind calificate ca o încercare de loializare a presei”, se arată în luarea de poziție a instituției, citată de Gazeta de Chișinău.

Vineri, după finalizarea discuției cu cele circa 42 de redacții, jurnaliștii au fost chemați la un fourchette, după care li s-a dat câte un pachet care conținea 2 sticle de vin, alb și roșu, o sticlă de rachiu de prune, o sticlă de vișinată și un borcan de miere. Consiliul de Presă din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea în legătură cu astfel de acțiuni, considerând că, în esență, acestea sunt similare acțiunilor de corupere a alegătorilor în campaniile electorale.

Într-un articol dedicat domeniului culturii pe timp de pandemie, jurnalista Tatiana Beghiu de la Moldova.org constată că în timp ce artiștii de la teatre încercau să se descurce să plătească facturile cu salariile mici pe care le primeau, artiștii independenți s-au simțit invizibili pentru autorități. Bunăoară, în timp ce guvernele mai multor țări au susținut artiștii independenți financiar în pandemie, unele asociații culturale de la noi au aflat că trebuie să plătească chiria pentru spațiile pe care nu le-au folosit în timpul stării de urgență, atunci când nu au câștigat niciun ban. Un exemplu e cel al artiștilor de la Art Labyrinth care împreună cu alte peste 20 de organizații de cultură alternativă și artă independentă foloseau vechea clădire a Zemstvei Guberniale. La mijlocul lunii iulie, aceștia au primit un bon de plată de peste 17 mii de lei, pentru trei luni de chirie în care nici măcar nu au intrat în clădire.

Lupta cu corupția din Sănătate: cum autoritățile au mimat timp de doi ani o luptă inexistentă cu corupția din sistem, este titlul unei investigații semnate de Irina Papuc pentru Sanatateinfo.md. Din 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, alături de alte numeroase instituții din domeniu, și-au asumat obligația de a întreprinde acțiuni care să ducă la transparența sistemului de sănătate și eliminarea corupției. Setul de acțiuni a fost definit clar printr-un plan, aprobat prin Hotărâre de Guvern, ce se va încheia la sfârșitul acestui an. Majoritatea instituțiilor însă mimează transparența și raportează informații vagi, incomplete și chiar irelevante în raport cu ceea ce li se cere, constată Sănătateinfo.md.

XS
SM
MD
LG