Linkuri accesibilitate

Bulgaria va intra în zona euro în 2024


Bulgaria va introduce moneda comuna începând de 1 februarie 2024 fără o perioadă de tranziție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

Consiliul național de coordonare sub președinția guvernatorului Băncii naționale și ministrului de Finanțe a adoptat planul de aderare la zona euro. Documentul marchează principalele etape în procesul de aderare. Co-președintele Consiliului Dimităr Radev – guvernator al Băncii naționale, a declarat că nu va exista o perioadă de tranziție. Aderarea va începe, cel mai probabil pe data 1 ianuarie 2024. În decurs de o lună leva și euro vor circula concomitent și moneda naționala va fi retrasă treptat din circulație.

Schimbarea levei va fi realizată la cursul fix al monedei naționale menținut în cadrul Consiliului monetar - un euro egal cu aproximativ 1,95 leva.

Planul este un document strategic care urmează practicile bune din țările membre ale zonei. El va fi supus unor dezbateri publice. Planul conține regulile de recalculare a prețurilor, a tarifelor și depozitelor bancare, și procedurile de schimb. Consiliul de coordonare va lansa o campanie națională de informare a cetățenilor, a mediului de afaceri și instituțiilor.

Guvernatorul Băncii naționale Dimităr Radev a declarat că procesul de aderare este ireversibil în pofidă schimbărilor politice. Realizarea acestui deziderat va consolida cadrul politic și va accelera procesul de modernizare a țării.

„În Bulgaria oponenții aderării la zona euro nu au reprezentat niciodată o masă critică. Majoritatea covârșitoare a cetățenilor sprijină integrarea europeană și consideră că introducerea monedei comune va aplifica beneficiile acesteia”, a spus Dimităr Radev. „Vor fi îmbunătățite condițiile de creditare a țării și a mediului de afaceri. Bulgaria va deveni mai atragatoare pentru investitorii străini.”

Țara va respecta cu strictețe criteriile de la Maastricht – sarcină care nu a creat probleme deosebite în ultimii ani datorită Consiliului monetar introdus în 1997, care menține cursul fix al levei – inițial fața de marca germană, apoi – fața de euro. Un avantaj suplimentar a fost realizat prin aderarea la Uniunea bancară europeană inclusiv la mecanismele de control și restructurare. În acest mod este garantată stabilitatea sistemului bancar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG