Într-un comunicat din 7 iulie, reprezentanții Blocului Împreună, format acum doar din Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist, au spus că sunt „dezamăgiți” de decizia LOC, despre care spun că ar pregăti, printre altele, și revenirea unor „personaje controversate” în politică.
„Conducerea LOC a decis să urmeze (...) o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor pro-europene”, au transmis reprezentanții blocului politic, care a fost constituit în aprilie 2024.
În același mesaj, alianța și-a reafirmat sprijinul pentru un proiect comun pro-european și a anunțat că va continua demersurile pentru unificarea votului pro-UE.
LOC și-a anunțat retragerea din bloc la o conferință de presă din 7 iulie, unde liderul formațiunii, Alexandru Bujorean a acuzat blocul de „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.
Bujorean a mai spus că formațiunea nu va accepta „scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite” pe lista partidului de guvernământ PAS.
Până în prezent, doar blocul electoral „Alternativa” a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală, pentru a participa la parlamentarele din 28 septembrie. Blocul Împreună încă nu a anunțat dacă și când va depune o cerere de înregistrare.
Pentru a intra în Parlament, blocurile electorale trebuie să strângă cel puțin 7% din voturi.
Plecarea LOC este a doua retragere din Blocul Împreună, în mai puțin de un an. În august 2024, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condusă de fostul deputat Igor Muntean, s-a retras după ce a refuzat să sprijine candidatura lui Octavian Țîcu la prezidențialele din toamna trecută.
Atunci, celelalte partide din bloc au acuzat CUB de „sabotaj” și au invocat influențe ale „oligarhilor fugari”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te