Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM împreună, dar separat


Liderii blocului electoral ACUM Andrei Năstase şi Maia Sandu
Liderii blocului electoral ACUM Andrei Năstase şi Maia Sandu

Nici Năstase, nici Sandu nu au confirmat componența fracțiunilor şi nici nu au explicat de ce au luat această decizie.

Blocul electoral ACUM a decis să formeze în Parlament două fracțiuni parlamentare - una a partidului Maiei Sandu, PAS, și alta a partidului lui Andrei Năstase, Platforma DA. Cei doi lideri au afirmat însă că alianța lor politică nu se destramă, ci dimpotrivă.

Din 26 de deputaţi ai blocului, 7 sunt fără carnete de partid de la PAS sa DA, iar ştiri de presă au arătat încă de ieri că aceştia s-ar fi împărţit în felul următor: foştii diplomaţi Igor Munteanu şi Valeriu Reniţă, istoricul Octavian Ţicu şi fosta liberal-democrată Maria Ciobanu ar fi intrat în fracţiunea DA, condusă de Andrei Năstase, iar politologul Oazu Nantoi, Dumitru Alaiba şi fostul liberal Lilian Carp – în cea a PAS, condusă de Maia Sandu.

Dacă totul rămâne aşa şi nimeni din cei şapte nu-şi schimbă opţiunea - ar mai avea câteva zile pentru asta - un grup parlamentar, cel în frunte cu Năstase, va număra 12 deputaţi, în timp ce cel din jurul Maiei Sandu – 14.

Nici Năstase, nici Sandu nu au confirmat componenţa fracţiunilor şi nici nu au explicat de ce au luat această decizie, ba chiar s-au arătat miraţi că tema suscită atât de mult interes – presa i-a tot întrebat şi în conferinţa de la prânz, şi după discuţiile de la Preşedinţie – iar Maia Sandu a răspuns la un moment dat:

Vă asigur că nu există niciun pericol pentru parteneriatul nostru de mai departe... (Maia Sandu)

„Suntem două partide politice şi deşi apreciem îngrijorările dvs., vă asigur că nu există niciun pericol pentru parteneriatul nostru de mai departe”.

Speculaţiile legate de această temă ar fi două: fie liderii ACUM s-au ghidat de pragmatism – două fracţiuni le asigură automat voturi duble în Biroul permanent al Parlamentului ce decide asupra agendelor de lucru ale acestuia; fie că înţelegerile între ei funcţionează mai dificil după decât înainte de scrutin. S-a mai afirmat că din cei doi pe separare ar fi insistat Maia Sandu, o decizie ce a determinat în mare măsură alegerea celor patru deputaţii neafiliaţi de a se alătura celuilalt grup parlamentar, DA, în frunte cu Andrei Năstase.

Liderii ACUM au mai încercat astăzi să formuleze un răspuns frustrărilor provocate de aparenta inflexibilitate a ACUM în negocierile noii guvernări. Li s-a reproşat că respingând orice ofertă de la PD şi PSRM n-ar vrea de fapt să-şi asume responsabilitatea pentru actul guvernării. În replică, DA şi PAS au apelat, aparent, la o fentă:

„Blocul ACUM îşi asumă responsabilitatea pentru un Guvern minoritar. Avem curajul să ne asumăm această responsabilitate, chiar dacă suntem conştienţi că nu avem suficient sprijin parlamentar, ca să corectăm toate greşelile comise de guvernarea PD”, a declarat Maia Sandu.

Premisa de la care par să fi plecat Năstase şi Sandu în legătură cu cel din urmă anunţ e, după părerea analistului Igor Boţan că dacă PD şi PSRM au iniţiat acest joc al invitaţiilor „fictive” la dialog, de ce blocul ACUM nu le-ar răspunde cu aceeaşi monedă.

Igor Boţan
Igor Boţan

„Un joc politic care a început odată cu oferta democraţilor faţă de ACUM, urmată de oferta socialiştilor tot faţă de ACUM, de parcă aceste două partide nu au votat împreună pentru pornirea investigaţiei Open Dialog împotriva ACUM. Cei de la ACUM, probabil, înţeleg acest joc”, a explicat Igor Boţan, de departe nu singurul analist care dă drept cea mai probabilă o coaliţie între democraţi şi socialişti, neanunţată până acum doar din raţiuni tactice, de pregătire a opiniei publice pentru o astfel de coaliţie ce ar ridica din punctul de vedere al unora mai multe probleme.

Iată însă ce crede Igor Boţan despre decizia ACUM de a funcţiona, cel puţin la nivel organizatoric, împărţiţi în două fracţiuni în legislativ:

„Probabil au experienţa anilor precedenţi, când, dacă au două fracţiuni, loviturile care vin înspre ei, sunt deviate mai uşor decât atunci când sunt împreună”.

Ceea ce atât Năstase, cât şi Sandu au încercat să sublinieze cu cea mai multă energie astăzi e că parteneriatul lor va continua, iar ca să-l întărească cei doi spun că au semnat un acord de creare, deja post alegeri, a blocului politic ACUM.

XS
SM
MD
LG