Linkuri accesibilitate

Autoritățile poloneze au deportat în Rusia un fost ofițer FSB din Daghestan


Emran Navruzbekov, fost ofițer de contrainformații din FSB
Emran Navruzbekov, fost ofițer de contrainformații din FSB

Autoritățile poloneze l-au deportat în Rusia pe Emran Navruzbekov, un fost ofițer al unității de contrainformații a departamentului FSB din Daghestan, care a fugit din țară în 2017 și a vorbit public despre „cazurile de terorism” fabricate de departamentul lui.

Navruzbekov a vorbit despre aceasta, în timp ce se afla la punctul de control de la granița cu Rusia, celor de la proiectul media Vot so. Soția lui Navruzbekov spune că partea poloneză nu a așteptat ca instanța să examineze plângerea sa împotriva deciziei de expulzare. Pe de altă parte, ea și copiii ei au primit azil.

Navruzbekov a mai spus că a fost reținut imediat după ce a predat 500 de dosare cu informații clasificate șefului proiectului pentru drepturile omului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, pentru ca acesta să le predea Tribunalului de la Haga. Ulterior, potrivit publicației, a pierdut contactul cu el.

Reamintim că decizia de a-l deporta pe Navruzbekov a devenit publică în urmă cu o săptămână. Un tribunal din Polonia spune că fostul ofițer FSB ar fi fost inclus pe lista expulzărilor pentru că reprezintă o amenințare la adresa securității țării. Înainte, Navruzbekov depusese o cerere de azil politic în 2017 care a fost respinsă. El a contestat această decizie și a depus o nouă cerere în octombrie anul trecut. De atunci, el se află într-o tabără de refugiați din Voievodatul Kuyavian-Pomerania.

Motivul reținerii a fost presupusa încălcare a regulilor de conduită în tabără; de asemenea, potrivit ordinului judecătoresc, în timpul arestării, acesta nu s-a supus cererilor ofițerilor de poliție și a fost agresiv ceea ce el neagă.

În iarnă, într-un interviu acordat Gulagu.net, Navruzbekov a povestit cum sunt fabricate „cazurile de terorism” în Daghestan, pe baza cărora forțele de securitate câștigă bonusuri și promovări. El a vorbit, mai ales, despre atacuri teroriste controlate, uciderea de persoane sub pretextul „eliminării teroriștilor”, acte de tortură, plantarea de arme și de droguri.

Tot în iarnă, într-un interviu acordat paginii de internet Kavkaz.Realii, Navruzbekov a dezvăluit detalii despre activitățile sub acoperire și a spus că nu a fost singurul ofițer de informații care a părăsit țara pentru a nu participa la infracțiuni. De asemenea, el susține că conducerea plănuia să-l trimită în Turcia pentru a colecta informații despre activiștii opoziției exilați din Caucazul de Nord.

În luna martie a acestui an, fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a anunțat suspendarea programului de evacuare a militarilor ruși din străinătate care se opun războiului din Ucraina. Decizia a fost luată după ce fostul parașutist rus Pavel Filantiev le-a mărturisit activiștilor că a fost implicat în crime de război. În 2022, Gulagu.net îl ajutase pe acesta să părăsească Rusia și să publice cartea ZOV 56 despre războiul din Ucraina. Filatiev a cerut azil politic în Franța, însă deocamdată nu a fost luată nicio decizie.

În noiembrie, la Viena, în apropierea ambasadei poloneze, a avut loc un miting împotriva deportării în Rusia a refugiatului cecen Alvi Akiev. Anterior, un tribunal din Varșovia a recunoscut că Akiev ar putea fi torturat în Rusia, dar tot nu renunța la decizia deportării acestuia.

În Polonia, în martie 2022, la cererea Rusiei, a fost reținut un daghestanez de 30 de ani, Magomed Zubagirov, care a fugit din războiul din Ucraina, în vârstă de 30 de ani . El a fost plasat în centrul de detenție preventivă nr. 4 "Medved" din Moscova. În luna aprilie a acestui an, Tribunalul Kirov din Makhachkala l-a găsit pe Zubagirov vinovat de omisiunea de a raporta o infracțiune și l-a amendat cu 30.000 de ruble. Judecând după faptul că Zubagirov rămâne în centrul de detenție preventivă, el este acuzat și de alte infracțiuni, nu se știe care anume.

XS
SM
MD
LG