Cei mai afectați agricultori sunt din raioanele Cahul și Cantemir, dar și câteva raioane din nordul țării.
Au fost depuse 1.060 de cereri de ajutor financiar, iar 14,5% au fost respinse. Cei mai mulți sunt din raionul Cahul – peste 150 și peste 100 de fermieri din Cantemir.
De asemenea, au fost înregistrați fermieri care au solicitat ajutor financiar din raioanele nordice: Edineț, Glodeni, Râșcani, Fălești, dar și din centrul țării: Orhei, Telenești. Majoritatea fermierilor care au solicitat ajutor au o suprafață de teren eligibilă între 10 și 50 de hectare.
Instituția spune că lista beneficiarilor de ajutor financiar este preliminară, iar agricultorii care nu sunt de acord cu suprafața calculată, să contacteze AIPA. Aceștia trebuie să conteste decizia printr-o cerere până la 10 decembrie.
În cazul în care beneficiarii nu vor reacționa la notificarea Agenției, instituția o va percepe ca „acceptare tacită” din partea fermierilor și suprafața stabilită de AIPA va fi luată ca bază pentru calcularea cuantumului financiar.
100 milioane de lei, ajutor de la Guvern
Guvernul R. Moldova a alocat la începutul toamnei 2024 prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale 100 de milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile suferite de producătorii de cereale din cauza secetei severe și temperaturilor ridicate.
Eligibili au fost fermierii care au cultivat porumb sau grâu și suprafața afectată e de cel puțin 60%. În această listă nu s-au încadrat fermierii care au avut acces la sisteme de irigare.
Valoarea maximă a ajutorului nu depășește suma de 500 de mii de lei per solicitant. Iar plafonul cumulativ acordat unui fermier în anul 2024 este de 1 milion de lei.
Asociația „Forța Fermierilor” a criticat răspunsul Guvernului la culturile afectate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar anunțat ar fi „un sprijin ineficient și mult prea mic”. Asociația a declarat că sunt necesare măsuri de stabilizare a situației din sector pe termen lung.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te