Linkuri accesibilitate

Asociațiile patronale din R.Moldova cer sprijinul guvernului


Piaţa centrală din Chișinău a fost închisă, după ce autorităţile au decretat cod roşu de urgenţă sanitară
Piaţa centrală din Chișinău a fost închisă, după ce autorităţile au decretat cod roşu de urgenţă sanitară

În toată lumea, guvernele încearcă să se gândească încă de pe acum, ce impact va avea actuala epidemie de coronavirus asupra economiilor, dar nimeni nu are un răspuns testat.

Mai multe asociaţii patronale cer guvernului măsuri de excepționale, în timpuri excepționale. Sa riscă să intre în faliment din cauza pandemiei de coronavirus, care blochează aproape toatal viața economică.

Asociaţiile spun că le-ar ajuta o amânare, cu câteva luni, la plata de impozite şi înghețarea dobânzilor către băncile de la care au contractat credite.

Precizând marți, 17 martie în parlament la ce soluţii se gândeşte guvernul, premierul Ion Chicu a menţionat, printre altele, posibilitatea relaxării politicii de creditare, diminuarea TVA-ului pentru HoReCa şi plata unor subvenţii întreprinderilor energetice şi alimentare. Chicu a avertizat însă că statul nu va putea să-şi asume chiar toate pierderile.

Covid-19 și economia R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Trimiterea angajaţilor în concediu forțat pentru a rămâne izolați acasă ca să evite infectarea cu noul coronavirus şi implicit răspândirea mai departe presupune nişte cheltuieli. În prima etapă acestea sunt suportate de patroni. În unele cazuri oamenilor le-au fost acordate lefuri pentru luna martie în avans, în alte cazuri angajaţii au fost trimişi în concediu neplătit. Lipsa de activitate economică, spun oameni de afaceri, generează pierderi începând de la neplata chiriei ori acumularea datorilor la servicii sau pentru ratele bancare. Unii patroni estimează pierderi de 60-70% sau chiar mai mult.

Chiar şi aşa, sunt cazuri când patronii fac binefacere în ultimele zile pentru cadrele medicale şi polițiștii implicaţi în lupta cu coronavirus. Mai sunt şi situaţii când donaţiile vizează proprii angajaţi. De exemplu, o reţea de restaurante care şi-a sistat activitatea livrează angajaţilor produse alimentare şi igienice din contul viitoarelor salarii, povestește președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.

Odată ce sistăm activitatea economică a ţării atunci de unde vor fi bugete pentru susţinerea sănătăţii publice”.

„Noutăţile de sistare a activităţii ne-au luat aşa cu asalt şi mulţi nici nu am ajuns la o metodă de salarizare sau să luăm o decizie în acest sens. Scrisoarea pe care am adresat-o împreună cu colegii de la celelalte asociaţii este de facto o scrisoare de viitor. Noi am încercat din timp să informăm autorităţile şi să prevenim de ceea ce urmează. Da, într-adevăr la moment este foarte importantă sănătatea publică, dar nu trebuie să uităm că odată ce sistăm activitatea economică a ţării atunci de unde vor fi bugete pentru susţinerea sănătăţii publice”.

Înghețarea ratelor la credite, reeșalonare lor, precum şi amânarea plăţilor către bugetul de stat ar fi ca o gură de aer.

Aneta Zasavițchi spune că sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) este închis în proporţie de 97%, sector în care activează în total circa 50 mii angajaţi. Din punctul ei de vedere, înghețarea ratelor la credite, reeșalonare lor, precum şi amânarea plăţilor către bugetul de stat ar fi ca o gură de aer.

Şeful guvernulul Ion Chicu a anunţat marți, 17 martie în parlament primele măsuri de ajutor pentru business şi persoane fizice. Printre acestea se numără diminuarea TVA pentru HoReCa, amânarea impozitului pe venit pentru persoanele juridice pentru primele două trimestre, re-eşalonarea plăţii ratelor bancare în cazul împrumuturilor ipotecare, posibil şi în cazul serviciilor. Ar mai putea fi ajutate întreprinderile strategice care asigură securitatea alimentară a ţării şi din energetică.

Toţi vom avea de plătit, toţi vor fi afectaţi, şi statul, şi businessul...
Premierul Ion Chicu

„Toţi vom avea de plătit, toţi vor fi afectaţi, şi statul, şi businessul, şi nu doar în R. Moldova, peste tot. Vom veni cu suport, dar vreau cu toată sinceritatea să vă spun: statul nu va putea să acopere absolut orice pierdere şi absolut orice consecinţă”.

Atât şeful guvernului Ion Chicu, cât şi consilierul său Vitalie Dragancea au spus că urmează şi alte măsuri de ajutorare a mediului de afaceri. Dragancea a ţinut să precizeze că perioada până la sfrârşitul lunii martie este critică din perspectiva situației epidemiologice, prin urmarea această dimensiune este prioritară.

„Dacă să le punem pe toate cap la cap, viaţa este mai importantă decât banii. Pot să vă spun cu certitudine că guvernul o să aibă un pachet de soluţii pentru resuscitarea şi readucere la viaţă a întreprinderilor care în perioada asta îşi vor sista activitatea într-o formă sau alta.

Una dintre bănci a anunţat deja, înainte să fie rugată de guvern, că amână pentru trei luni achitarea ratelor la toate tipurile de credite.

Guvernul va avea măsuri orientate anume domeniilor care au avut de pierdut şi guvernul tratează întreprinderile ca locuri de muncă, ca generator de taxe, ceea ce este absolut firesc să fie trataţi şi ca parteneri”.

Una dintre bănci a anunţat deja, înainte să fie rugată de guvern, că amână pentru trei luni achitarea ratelor la toate tipurile de credite. Executivul speră că astfel de gesturi să se extindă în întreg sistemul bancar. În context, o altă asociaţie care s-a adresat conducerii ţării, Asociaţia patronală din industria uşoară, insistă ca executivul să acopere taxele aferente achitării concediilor angajaților pentru perioada carantinei, adică să-şi asume parţial costurile izolării care nu se știe cât va dura.

Încercările deputaților de opoziție de a determina cabinetul de miniștri să-și asume clar angajamentul de a ajuta sectoare ale economiei au fost respinse de executiv pe motiv că efectele colaterale ale pandemiei încă nu pot fi estimate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG