Linkuri accesibilitate

Ar putea R. Moldova legaliza căsătoriile dintre persoanele de același sex? Patru cupluri așteaptă decizia instanței


„De la noi taxe, de la stat lege” - sloganul marșului pride din Chișinău care a avut loc la 16 iunie 2024.
„De la noi taxe, de la stat lege” - sloganul marșului pride din Chișinău care a avut loc la 16 iunie 2024.

La doi ani de la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care statelor membre, inclusiv R. Moldova, li se cere să recunoască prin lege căsătoriile de același sex, patru cupluri LGBTQ+ care vor să se căsătorească așteaptă decizia unei instanțe moldovene.

În 2023, după decizia CEDO, cinci cupluri de același sex din R. Moldova au depus cereri de înregistrare a căsătoriei la Agenția Servicii Publice (ASP). Instituția le-a refuzat, motivând că legislația R. Moldova nu reglementează căsătoria persoanelor de același sex.

„Deși acest refuz pare legal, în esență nu este, pentru că ASP trebuie să vină cu inițiative de ajustare a cadrului legislativ”, spune avocata Doina Ioana Străisteanu, care reprezintă legal cuplurile. Aceasta explică că ASP poate veni cu propuneri, inclusiv pe subiecte ca legalizarea căsătoriei dintre persoanele de același sex, în temeiul deciziei CEDO.

Ulterior, patru cupluri au contestat decizia ASP în instanța de fond. După prima examinare, judecătoria a dat dreptate ASP. În consecință, cele patru cupluri au contestat și această decizie la Curtea de Apel Centru.

La ce etapă se află dosarele în prezent

La începutul anului 2025, cele patru dosare se află încă în examinare. Pentru nici una dintre cauze nu a fost stabilită o dată a ședinței de judecată, informează avocata. Ea punctează că, în cazul unui refuz al Curții de Apel, cuplurile se vor adresa la Curtea Supremă, după care vor merge la CEDO.

Leo Zbancă și Angelica Frolov
Leo Zbancă și Angelica Frolov

Leo Zbancă, coordonator de program la organizația Genderdoc-M și activist transgen, a depus în 2023, alături de partenera sa, Angelica Frolov, o cerere de înregistrare a căsătoriei. El crede că examinarea la Curtea de Apel s-ar putea întinde pe tot parcursul lui 2025. „Până nu avem un nou parlament, n-o să se miște [lucrurile]. Nu există angajament politic pentru a duce acest caz la bun sfârșit”, opinează el.

Și avocata cuplurilor e de părere că autoritățile ezită să vină cu o poziție publică și să pună în aplicare decizia CEDO.

„Tot ce este legat de comunitatea LGBT devine un subiect politic și acesta este cel mai mare impediment pentru ca comunitatea să-și valorifice drepturile”, concluzionează Străisteanu.

Contactat de Europa Liberă, Ministerul Justiției al R. Moldova spune că nu planifică măsuri legislative privind legalizarea parteneriatelor de același sex și crede că Guvernul trebuie să-și asume angajamentul de a modifica legislația. Ministerul precizează că majoritatea statelor din Consiliul Europei încă nu au recunoscut juridic cuplurile de același sex.

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, la care R. Moldova a făcut cerere de aderare, recunoașterea legală a cuplurilor de același sex lipsește doar într-o mână de țări - toate, din estul UE.

Totodată, ministerul precizează că „Republica Moldova nu este obligată să întreprindă anumite acțiuni pentru a implementa constatările CEDO” din 17 ianuarie 2023. Dacă, însă, aceste cupluri vor ajunge la CEDO după refuzul statului moldovean de a le înregistra căsătoriile, Curtea ar putea constata că statul trebuie să creeze cadrul legislativ necesar pentru căsătoriile de același sex.

Tema a intrat în atenția publică și în iunie 2024, când la Chișinău a avut loc Marșul Pride al persoanelor LGBTQ+. Sloganul campaniei a fost „De la noi taxe, de la stat lege”, prin care participanții cereau statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Patricia Mihailă

    Licențiată în Științe Politice, am opt ani de experiență în marketing și comunicare. În 2023, m-am alăturat echipei Moldova.org, unde am scris subiecte pe teme ca drepturile minorităților, cultură și sănătate mintală. Din noiembrie 2024, sunt bursieră în cadrul programului Regional Reporting Fellowship la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG