Linkuri accesibilitate

Aplicația „voucher cultural” întârzie


Orchestra Națională de Cameră evoluează în cadrul Festivalului Internațional ,,Mărțișor”, 10 martie 2021
Orchestra Națională de Cameră evoluează în cadrul Festivalului Internațional ,,Mărțișor”, 10 martie 2021

Autoritățile din domeniul culturii și digitalizării au promis tinerilor care împlinesc 18 ani că vor avea „din septembrie” o aplicație cu care să intre gratis la unele spectacole de teatru și concerte, dar testarea aplicației “voucher cultural” are deja o întârziere de aproape o lună.

Secretarul de stat al ministerului culturii, Andrei Chistol, a spus Europei Libere că aplicația se află în faza „definitivare a cerințelor tehnice”.

Similară cu aplicații existente în multe țări europene, aplicația „voucher cultural” moldoveană este descrisă drept un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la evenimente culturale până la epuizarea sumei. În felul acesta, guvernul își propune să sprijine instituțiile de cultură, promovând în același timp evenimentele culturale în rândul tinerilor.

„Din septembrie 2022, fiecare tânăr, la împlinirea vârstei de 18 ani, va primi pe contul guvernamental o mie de lei pentru procurarea de produse și servicii culturale”, se spune într-un comunicat al ministerului culturii difuzat în luna iulie, când Parlamentul a sprijinit prin vot aplicația. La 27 septembrie, ea încă nu a fost testată. „Ne străduim să fie disponibilă cât mai curând posibil”, a spus Europei Libere Andrei Chistol.

Ce au în program mai multe instituții culturale din Chișinău

  • Teatrul Național „Mihai Eminescu”, vezi programul aici.
  • Sala cu Orgă, vezi programul aici.
  • Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, vezi programul aici.
  • Teatrul Național „Eugen Ionesco”, vezi programul aici.
  • Teatrul Geneza Art, vezi programul aici.
  • Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov, vezi programul aici.
  • Teatrul Republican „Luceafărul”, vezi programul aici.
  • Palatul Național „Nicolae Sulac”, vezi programul aici.

Voucherul cultural este disponibil doar pentru tinerii de 18 ani. Pentru a beneficia de el, doritorii trebuie să-și descarce aplicația (când aceasta va fi disponibilă) și să-și deschidă un cont special prin care se vor face achitările. Ministerul culturii are pentru 2022 un buget de 10 milioane de lei pentru finanțarea voucher-ului. Autoritățile estimează că, lunar, aproximativ 3.000 de tineri vor împlini 18 ani și vor putea beneficia de voucher.

Voucherul va funcționa la cumpărarea de bilete pe platforme online specializate, ca iTicket, Mticket sau Afisha.

„Pe fiecare din aceste platforme online va exista un buton - achită prin voucher cultural. Toți tinerii care dispun de conturi deschise vor putea achita prin intermediul lor”, mai spune secretarul de stat. Potrivit lui Andrei Chistol, proiectul ar putea fi extins așa încât de vouchere culturale să poată beneficia mai multe categorii de persoane, precum pensionarii.

Autoritățile moldovene nu au inventat neapărat ceva nou. Țări ca Franța, Italia și Germania promovează de mai mulți ani asemenea inițiative, oferind elevilor bonuri, vouchere, tichete sau cupoane culturale. În Franța, funcționează programul „Culture pass” - o aplicație pentru smartphone, ca un serviciu de creditare a segmentului cultural.

Italia oferă cadou tuturor tinerilor care ating majoratul un voucher cultural în valoare de 500 de euro. Adolescenții din Spania care împlinesc 18 ani în 2022 vor primi un voucher de 400 de euro pentru a-și putea procura cărți, bilete la concerte și cinema.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG