Linkuri accesibilitate

APCE respinge amendamentele la un raport despre Moldova referitoare la Transnistria și Găgăuzia, depuse de Rusia si Turcia


APCE în dezbatere
APCE în dezbatere

APCE solicită autorităților moldovenești să se asigure că alegerile sunt organizate în conformitate cu cele mai bune practici și standarde ale Consiliului Europei.

Într-o rezoluție la un raport despre funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, adoptată aseară de APCE la Strasbourg, Adunarea salută demersurile întreprinse de noul guvern de la Chișinău pentru identificarea celor responsabili de utilizarea instituțiilor publice în beneficiul intereselor private, de partid sau de afaceri, în special înființarea mai multor comisii de anchetă de către Parlament.

Documentul adoptat de membrii Adunării Parlamentare nu conține cele două amendamente problematice depuse de delegațiile rusă și turcă la APCE, referitoare la situația trupelor rusești în Transnistria, respectiv la o autonomie lărgită pentru Găgăuzia.

APCE invită autoritățile judiciare să ia în serios acuzațiile de infracțiuni și să cerceteze în detaliu eventualele infracțiuni. Cei responsabili ar trebui să fie trași la răspundere și să fie aduși în fața justiției.

APCE reamintește că „scandalul de fraudă bancară”, care a dus la transferuri ilegale de bani în 2014 din sistemul bancar, a dus la o povară financiară majoră pentru cetățenii moldoveni, întrucât statul oferea garanții financiare. Adunarea regretă că, cinci ani mai târziu, investigațiile efectuate s-au dovedit neconcludente. Prin urmare, salută măsurile recente luate de Parlament pentru crearea unei comisii parlamentare de investigare pentru relansarea anchetei.

APCE salută publicarea raportului de audit Kroll 2, solicitând în același timp ca toate informațiile să fie aduse la cunoștința autorităților competente. Adunarea se așteaptă acum ca toți cei implicați să fie aduși în fața justiției. De asemenea, invită toate statele membre ale Consiliului Europei în cauză să coopereze pe deplin cu justiția moldovenească pentru a urmări și recupera banii furati.

Adunarea parlamentară constată că autoritățile sunt hotărâte să reformeze sistemul public și politic. Deși există o dorință presantă de a îndepărta rapid funcționarii de stat care ar fi fost receptivi la influența și presiunea externă, Adunarea subliniază că demersurile legale făcute pentru „de-oligarhizarea” țării vor avea efecte pe termen lung și ar trebui, prin urmare, să contribuie la consolidarea instituțiilor statului.

De asemenea, APCE constată că măsurile întreprinse după iunie 2019 au restabilit încrederea donatorilor internaționali. APCE apreciază reforma sistemului de justiție, care „va modifica în mod substanțial alegerea procurorului general, componența Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și a Consiliul Superior al Procurorilor”. De asemenea, reforma va aduce modificări evaluării judecătorilor și procurorilor. Adunarea.

APCE este îngrijorată însă de faptul că numirea recentă a judecătorilor la Curtea Constituțională nu a fost pe deplin transparentă și că recentele modificări propuse de Guvernul Moldovei nu respectă pe deplin recomandările Consiliului Europei. Prin urmare, Adunarea se așteaptă ca autoritățile moldovene să solicite expertiza Consiliului Europei, în special a Comisiei de la Veneția, pentru a se asigura că schimbările propuse sunt durabile și respectă standardele Consiliului Europei.

Corupția rămâne un fenomen predominant în Republica Moldova, reamintește APCE care solicită autorităților moldovenești să ia măsuri hotărâtoare pentru eradicarea corupției și să pună în aplicare recomandările GRECO pentru 2016 și 2018. În special, Adunarea solicită Parlamentului Republicii Moldova să-și adopte Codul de etică, codul de conduită și Codul privind regulile de procedură, în conformitate cu recomandările din 2016 emise de GRECO.

În contextul alegerilor locale și parlamentare care vor avea loc pe 20 octombrie 2019, Adunarea solicită autorităților moldovenești să se asigure că alegerile sunt organizate în conformitate cu cele mai bune practici și standarde ale Consiliului Europei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG