Linkuri accesibilitate

Anatolie Prohnițchi:„Avem peste 4.000 de râuri mici și toate sunt poluate, sunt toxice”


 Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist, Chișinău 2019
Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist, Chișinău 2019

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Programul partidului Verde Ecologist este prezentat de Anatolie Prohnițchi, președintele partidului, într-o discuție cu Valentina Ursu.

Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verzilor Ecologist
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:55 0:00
Link direct


Anatolie Prohnițchi: „Sloganul nostru este: „Un om curat, un Parlament curat, o țară curată” și ne propunem în prim-plan șapte obiective: educația, sănătatea și protecția socială, protecția mediului, statul de drept, combaterea corupției, economia și politica externă – securitate și apărare.”

Europa Liberă: Dvs. vreți includerea Republicii Moldova în sistemul de securitate ecologică a Uniunii Europene, să fie luate sub protecția statului și râul Prut, și râul Nistru. Cum e posibil acest lucru?

Anatolie Prohnițchi: „E posibil și e necesar, pentru că râul Nistru, în legătură cu construcția a șase hidrocentrale, la care noi am făcut și demersuri, inclusiv de la partidele care au susținerea partidelor Verzilor din Europa și cu susținerea colegilor din Ucraina, am făcut demersuri și la prim-miniștri, și la președinți, și la structurile europene. Am fost și la dezbateri, și la fața locului, pe partea de sus a râului Nistru, pentru a nu admite construcția acestor șase hidrocentrale, care pun în pericol alimentarea cu apă și nu numai, dar și distrugerea totală a râului Nistru cu toate consecințele ulterioare. Noi ne dorim integrarea europeană, pentru că suntem un partid pro-european.”

Europa Liberă: Când ziceți că în Republica Moldova e un dezastru ecologic, la ce vă referiți?

Anatolie Prohnițchi: „Avem peste 4.000 de râuri mici și toate sunt poluate, sunt toxice, nici animalele nu se recomandă să fie adăpate cu apa din ele. A doua întrebare este distrugerea pădurilor. Din an în an se declară oficial că se sădesc, însă ele se taie pe capete. A treia problemă este poluarea mediului cu substanțe toxice, cum ar fi bateriile expirate care se aruncă peste tot, cine și unde dorește, nimeni nu le colectează, nimeni nu se ocupă de chestiile acestea. Sunt o serie de agenți economici care nu respectă legislația de mediu și asta ne-o dovedește râul Bâc, care este toxic, începând de la Chișinău la vale, și de acolo agricultorii folosesc această apă pentru irigare, cresc legume și pe urmă le comercializează. De aceea zic, noi apă de calitate în Republica Moldova nu avem în nici o fântână, iazurile din Republica Moldova de pe timpurile sovietice au acumulat pesticide, iar acolo se crește pește care se comercializează.”

Europa Liberă: Dvs. pe lista pentru circumscripția națională ați trecut doar 31 de candidați la funcția de deputat, în circumscripțiile uninominale partidul a înaintat se pare că doar doi candidați?

Anatolie Prohnițchi: „Sunt înregistrați doi, corect.”

Europa Liberă: Dar sunt 51 de circumscripții. De ce nu ați propus candidați pentru toate circumscripțiile?

Anatolie Prohnițchi: „Știți că înaintarea candidaților în circumscripții necesită și cheltuieli foarte mari pe care Partidul Verde Ecologist nu le poate suporta, pentru că nu este o formațiune oligarho-politică de stil vechi ori nou-apărută, finanțată din afară...”

Europa Liberă: Câți bani ar trebui ca să mergi să candidezi într-o circumscripție?

Anatolie Prohnițchi: „Necesită foarte multe cheltuieli, pentru că trebuie să mergi din sat în sat, de la om la om, iar noi nu dispunem și nu avem acces la mass-media.”

Europa Liberă: Cine vă pot fi aliați și cine ar rămâne să vă fie adversari politici, pentru că despre partidele mici se spune că ar fi în buzunarul unor actori politici, care au pondere mai mare?

Anatolie Prohnițchi: „Nu sunt partide mari și nu sunt partide mici; sunt partide și nu sunt partide. Ceea ce se referă la eventuale coaliții, că am înțeles că întrebarea ar fi: Cu cine faceți coaliție? Oameni buni, pe 25 februarie vă răspundem la această întrebare. Aceasta-i prima. A doua: desigur cu partidele extraparlamentare, care, sper eu că o mare parte vor accede în Parlament, pentru că partidele mici sau cele care nu au așa rezultate, care nu au fost încă în Parlament s-a demonstrat că sunt mai corecte.”

Europa Liberă: În ziua alegerilor va fi și un referendum. Care e atitudinea Dvs. față de acest plebiscit?

Anatolie Prohnițchi: „Noi nu ne-am înregistrat ca și concurenți la referendum ca să ne expunem poziția „pro” sau „contra”. Poziția noastră este o poziție europeană și a respectării Constituției, care prevede că omul are dreptul să participe la alegeri, să petreacă referendumuri. Noi nu suntem ca unele formațiuni, care acum doi ani au adunat peste 400 de mii de semnături ca să aleagă președintele direct, să reducă numărul deputaților, să ridice imunitatea și acum au luat apă în gură. Referendumul, în principiu, este un exercițiu democratic și el trebuie respectat, pentru că Republica Moldova are o istorie nu prea bună, când în 2010 mi se pare că a fost un referendum și el a fost lansat de către formațiunile oligarho-politice de atunci pe o pistă greșită – unul îndemna oamenii: „Stați acasă!”, celălalt nu știa care e președinte. Nu este normal, noi încă nu avem practica asta pe care o au țările europene, unde și la nivel de unitate administrativ-teritorială chiar și mică se petrec referendumuri pe problemele care, mă rog, prezintă interes pentru locuitorii aceștia. Așa că, în principiu, cetățenii au dreptul să participe la acest exercițiu democratic. Cum vor răspunde, asta e opțiunea fiecăruia în parte. Să chemăm să nu participe la referendum, cum fac unele formațiuni nu este corect, pentru că asta derutează cu totul alegătorul, pentru că unii din ei nu înțeleg, poate că până la urmă nu au înțeles ce este, pentru că referendumul este împreună cu alegerile. În cazul de față poate fi o rată mare de absenteism.”

Europa Liberă: Dvs. ați repetat de câteva ori partide oligarhice. Sunt în Republica Moldova asemenea formațiuni?

Anatolie Prohnițchi: „Nu, nu, eu am zis formațiuni oligarho-politice.”

Europa Liberă: Sunt asemenea entități?

Anatolie Prohnițchi: „Se fac concerte, se promite marea și sarea și pe urmă acced la putere. Ce asta este luptă politică? Acesta este partid politic? Partidul politic trebuie să aibă o idee, o doctrină și trebuie să aibă adepții săi, dar nu acapararea puterii și pe urmă îmbogățirea.”

Europa Liberă: La ce surprize vă mai așteptați până la 24 februarie?

Anatolie Prohnițchi: „Păi deja sunt surprize, mă rog, diferite. Și unii așa-declarați pro-europeni în stil neobolșevic cheamă: „Nu-i votați pe aceia, votați-ne pe noi, noi suntem salvatorii națiunii”. Am trecut prin așa exercițiu. În rest, merge lupta și, conform Codului de conduită pe care l-a semnat și Partidul Verde Ecologist, o să-l respectăm și o să fim corecți în electorală. Dar la ce să ne așteptăm, eu știu? Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai OSCE, care au o structură foarte puternică de monitorizare, sunt alți observatori. Să sperăm că nu vor fi mari devieri, sperăm, dar eu știu...”

Europa Liberă: Parlamentul e una din instituțiile care nu se bucură de prea mare încredere în rândul cetățenilor. Credeți că următorii 101 deputați ar putea să recâștige încrederea cetățenilor Republicii Moldova?

Anatolie Prohnițchi: „De ce nu, dna Valentina? Desigur, dacă vor fi aleși oameni onești, care nu se vor vinde, care nu vor nimeri în diferite scandaluri, care nu vor gândi și îndeplini operațiuni de acestea de furt al bunului public, al oamenilor... O declară și unii candidați acum independenți, care zic că au plecat din unele formațiuni din considerentele cutare sau cutare, că li s-a propus să participe la furt, mă rog, la altele. Și eu sper că următorii, în tot cazul ne-o dorim, dna Valentina, ne-o dorim, pentru că noi, în primul rând, cetățenii Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să soluționeze întrebările cu care se confruntă și să construim o societate bună pentru om, pentru toată țara, nu numai pentru unii indivizi.”

Europa Liberă: Cât de decisive sunt aceste alegeri când e vorba despre geopolitică, încotro va merge Moldova după 24 februarie?

Anatolie Prohnițchi: „Sunt foarte decisive și-mi pare rău de formațiunile declarate pro-europene, când prin inactivitate, prin furt, prin lucruri nu bune dezamăgesc lumea de vectorul european, de corectitudine și o parte poate și migrează, conform unor sondaje recente, că sondajele tot sunt diferite, și mai mult favorizează ori simpatizează Partidul Socialiștilor, Partidul „Șor”, care împarte pomeni la stânga și la dreapta și nimeni nu întreprinde măsuri de parcă așa și ar trebui să fie într-un stat cât de cât bun, ca să nu spun un stat de drept, pentru că nu avem încă în Republica Moldova un stat de drept. Ne-a demonstrat-o și invalidarea alegerilor locale din Chișinău. În caz dacă, Doamne ferește, obțin majoritatea formațiunile care sunt orientate spre dezastru, spre Est, spre non-economie, asta e posibil să ne aștepte și pe noi, dacă ei obțin câștig și de atâta se cere o mobilizare foarte mare a forțelor pro-europene.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG