Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Deocamdată, alegătorul moldovean este în situația de a alege răul mai mic”


Chișinău, 3 iunie 2018.
Chișinău, 3 iunie 2018.

Interviu cu un analist moldovean care ar vrea să aleagă cea mai bună variantă din două variante bune.

Pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, care doar au mimat reforma, electoratul refuză să mai iasă la vot dar indiferent care va fi prezenta, capitală va avea primar. Jurnalistul si comentatorul politic Anatolie Golea spune că mai are timp până la închiderea urnelor să meargă la vot.

Europa Liberă:Dle Golea, data trecută nu ați mers să alegeți. Astăzi care a fost decizia?

Anatolie Golea: „Deocamdată nu am fost la alegeri, dar până în seară mai este timp. Mă gândesc, analizez. Eu cred că sunt printre cei 30 sau câți la sută care iau decizia în ultimul moment și nu nimeresc în sondajele de opinie.”

Europa Liberă: La secția unde am votat eu în această dimineață, o doamnă între două vârste a spus că a venit să-și facă datoria, pentru că, așa cum înțelege ea, trebuie să-și facă datoria, indiferent cine iese învingător. Atitudinea asta nu e păguboasă, adică, indiferent cine câștiga mandatul, nimic nu se schimbă?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Lumea înțelege datoria civică de a participa la alegeri, de a alege, de regulă, între două rele. Eu am spus data trecută că aș vrea să ajung în situația în care să aleg dintre două bune varianta cea mai bună. Deocamdată, alegătorul moldovean este în situația de a alege răul mai mic. Actualmente nu știu dacă se pot schimba foarte multe lucruri în Chișinău, în primul rând, ținând cont de faptul că primarul se alege doar pentru un an de zile.”

Europa Liberă: Unii sunt de părere că această campanie a fost slabă, chiar și mai mult, spun că aproape că ar fi fost inexistentă și că orientare vine mai degrabă din ceea ce s-a văzut pe afișe, la televizor sau pe Facebook.

Anatolie Golea: „Campania pentru acest tur doi a fost una deocheată, stranie, fără o concepție clară din partea ambilor candidați, pentru că, pe de o parte, un candidat insista pe niște dezbateri, celălalt candidat renunța la aceste dezbateri, argumentând că are propria agendă. Nu am mai văzut asemenea campanii, cu discuții sterile în mare parte. Unicul lucru care mă bucură este faptul că s-a reușit de această dată de a se evita până la urmă factorul geopolitic, cum e și normal să fie în cadrul alegerilor locale; pe de altă parte, am impresia că toate argumentele candidaților, soluțiile propuse, dezbateri, nedezbateri, programe electorale nu au contat atât de mult. Oamenii iarăși fac o alegere, un vot pur politic.”

Prezența la urne la Chișinău la ora 18:00 - 32,5%
Prezența la urne la Chișinău la ora 18:00 - 32,5%

Europa Liberă: Dacă se va atesta o prezență redusă la urnele de vot, e vina candidaților sau vina cetățenilor care au ales să nu se prezinte la secțiile de votare?

Anatolie Golea: „E vina guvernării, pentru că oamenii sunt prea deznădăjduiți, pentru că oamenii nu au încredere în stat, nu au încredere în politicieni că se poate de schimbat ceva prin alegeri.”

Europa Liberă: Iar pe de altă parte, toți spun că acum se testează și cum va fi la scrutinul parlamentar din toamnă?

Anatolie Golea: „Sigur că da. S-a testat mai mult în primul tur. Guvernarea a primit, de fapt, un vot de blam în primul tur. S-a demonstrat că în cele 13 circumscripții electorale uninominale din Chișinău și Bălți, practic, Partidul Democrat nu are șanse, dar asta nu înseamnă că deja totul e făcut, zarurile sunt aruncate, până în toamnă se pot schimba multe lucruri pe de o parte; pe de altă parte, dacă vorbim despre alegerile locale, nu cred că vor surveni mari schimbări, indiferent de faptul cine va câștiga alegerile de astăzi, pentru că acel candidat care va câștiga alegerile, indiferent va fi acesta Ion Ceban sau Andrei Năstase, va fi blocat de către guvernare care se va pregăti pentru viitoarele alegeri – și parlamentare, și locale din 2019 – și va încerca să demonstreze că oricum s-ar vota, dacă acesta este un candidat de la opoziție, nu va reuși să facă prea multă treabă și nu va reuși să schimbe radical situația în Chișinău în speranța guvernării că peste un an și își va lua revanșa. Sigur că în situația de astăzi pentru guvernare este mai convenabil candidatul Ion Ceban, pentru că democrații au demonstrat de mai multe ori că se pot înțelege cu socialiștii și nu cred că se pot înțelege cu Platforma DA, dar aceasta nu înseamnă că, chiar dacă va câștiga Ion Ceban, el va putea face prea multe lucruri. El nu a fost blocat și nu a fost criticat în campania electorală, dar va fi blocat în cazul în care va deveni primar, pentru că va deveni oponentul guvernării.”

Europa Liberă: Credeți că prioritar pentru cel care va câștiga mandatul de primar al municipiului Chișinău va fi consolidarea societății, fie că e vorba chiar și de municipiul Chișinău, pentru că mulți spun că și aceste alegeri locale încă o dată arată o dezbinare, inclusiv a locuitorilor municipiului Chișinău pe criterii politice, pe opțiuni geopolitice?

„Cei doi candidați sunt exponenți ai partidelor politice și ei vor promova partidele în calitatea lor nouă de primar.”
„Cei doi candidați sunt exponenți ai partidelor politice și ei vor promova partidele în calitatea lor nouă de primar.”

Anatolie Golea: „Da, candidatul care va câștiga aceste alegeri va încerca să consolideze electoratul, indiferent cine va fi acesta și indiferent de faptul că Ion Ceban a declarat că, în cazul în care va deveni primar, va abandona activitatea politică și nu va susține Partidul Socialiștilor. Categoric nu este adevărat. Cei doi candidați sunt exponenți ai partidelor politice și ei vor promova partidele în calitatea lor nouă de primar. Și acest lucru, de fapt, este corect, pentru că orice alegeri sunt o competiție politică și, indiferent de viziunile candidaților, nu cred că în situația actuală din Republica Moldova, unde este o societate politizată și dezbinată, nu cred că este posibil ca să avem un candidat apartinic, apolitic, pur tehnocrat.”

XS
SM
MD
LG