Linkuri accesibilitate

Alertă medicală în Europa și SUA. Părinții își vaccinează mai rar copiii împotriva rujeolei


Pentru ca toată lumea să fie în siguranță, este nevoie de o rată de vaccinare de 95%. Doar patru țări europene ating acest nivel.
Pentru ca toată lumea să fie în siguranță, este nevoie de o rată de vaccinare de 95%. Doar patru țări europene ating acest nivel.

Cazurile de îmbolnăvire cu boli ce pot fi prevenite sunt în creștere în Europa. Țările europene înregistrează mii de cazuri de pojar și tuse convulsivă, însă din ce în ce mai puțini părinți își vaccinează copiii.

Potrivit unui nou raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), anul trecut au crescut cazurile de pojar în întreaga Uniune Europeană, iar numărul cazurilor de tuse convulsivă au crescut de zece ori. Doar Cehia a înregistrat 6.300 de cazuri de tuse convulsivă în primele trei luni ale acestui an, mai mult decât în ultimii patru ani, laolaltă.

La începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras semnalul de alarmă în privința pojarului în Europa. În UE, numărul cazurilor de pojar a crescut de la sub 200 în 2022, la 5770 în 2023 - cei mai mulți, copii sub cinci ani.

Patru din cinci cazuri au fost înregistrate în România, țară în care doar șapte din zece copii sunt vaccinați. Toți cei cinci copii care au murit de pojar în UE anul acesta erau din România.

La începutul anului școlar, în septembrie 2023, medicii români au început să atragă atenția asupra faptului că a crescut numărul copiilor nevaccinați și al celor care ajung la spital cu rujeolă. În România, doar 78% dintre copii au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei și 62% au primit a doua doză.

Guvernul de la București a declarat stare de epidemie în decembrie 2023, după ce s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri în 29 de județe.

Bebelușii sunt foarte vulnerabili la bolile transmisibile precum rujeola, rubeola sau oreionul, infecții care le pot afecta dezvoltarea și sănătatea întreaga viață. Prima doză de vaccin o primesc, de obicei, la un an, dar o pot primi mai devreme în caz de epidemii.
Bebelușii sunt foarte vulnerabili la bolile transmisibile precum rujeola, rubeola sau oreionul, infecții care le pot afecta dezvoltarea și sănătatea întreaga viață. Prima doză de vaccin o primesc, de obicei, la un an, dar o pot primi mai devreme în caz de epidemii.

Medicii români afirmă că această epidemie se datorează accentuării unei situații deja existente: „Și înainte de pandemie aveam probleme când vorbeam de vaccinare. Pandemia n-a făcut altceva decât să accentueze o situație care exista”, spune pentru Europa Liberă România Adrian Marinescu, epidemiolog la Institutul Matei Balș din București.

Autoritățile internaționale spun că 95% din populație trebuie să fie vaccinată, pentru a putea preveni astfel de boli - o singură persoană bolnavă de pojar poate infecta alte 12-18. Nou-născuții și copiii mici sunt cei mai vulnerabili în fața acestor boli și pot suferi cele mai grave consecințe: diaree, deshidratare, pneumonie care duce la probleme respiratorii. Unii copii se pot alege cu probleme neurologice sau pot surzi.

Vaccinul împotriva pojarului, administrat în două doze, are o eficiență de 96%.

„Este dezamăgitor că, în ciuda a zecilor de ani de cercetări pe tema siguranței și eficienței vaccinurilor, țările din UE și de pe tot globul au epidemii de boli care ar putea fi prevenite prin vaccin”, a declarat Dr Andrea Ammon, directorul ECDC.

În R.Moldova, Centrul de Sănătate Publică a recomandat ca școlile să nu primească elevi nevaccinați, după ce au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă în ultimele patru luni. Autoritățile duc o campanie de informare și vaccinare cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării.

De ce refuză părinții să-și vaccineze copiii?

Potrivit epidemiologului român Adrian Marinescu, încrederea în vaccinuri a scăzut din cauza politizării problemei și a întețirii dezinformării. Odată cu scepticismul față de vaccinul anti-Covid-19 a crescut și scepticismul față de alte vaccinuri.

Potrivit statisticilor UE din 2022, a scăzut încrederea în vaccinuri ca fiind importante, sigure și eficiente, atât când vine vorba de cele împotriva pojarului, cât și cele împotriva gripei și a HPV. Europa Centrală și de Est este regiunea cu cea mai mare pierdere a încrederii în vaccinuri, iar tinerii par să fie mai sceptici decât bătrânii.

În UE, 1,8 milioane de copii și-au ratat vaccinul împotriva pojarului între anii 2020 și 2022, atât din cauza pandemiei care a limitat programele de imunizare pentru alte boli, cât și din cauza dezinformării despre vaccinuri. La nivel mondial, este vorba de 67 de milioane de copii.

Singurele patru țări UE unde rata vaccinării contra pojarului este de peste 95% sunt Ungaria, Malta, Portugalia și Slovacia. Rata vaccinării a scăzut drastic în Estonia, Islanda și România după pandemia Covid-19.

În cazul tusei convulsive, numărul infecțiilor este în creștere pentru că nu s-au transmis la fel de mult în timpul măsurilor de sănătate publică din timpul pandemiei de Covid-19, iar copiii nu au fost imunizați împotriva bolii la fel de mult ca înainte.

În SUA, în anii ‘90, un medic american a mințit, folosind rezultate false, că vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului ar provoca autism. Așa-zisele cercetări au fost respinse în comunitatea științifică, însă mitul persistă în rândul oamenilor de rând: milioane de părinți din jurul lumii încă refuză să-și vaccineze copiii din pricina acestor informații false.

Milioane de părinți din întreaga lume refuză să-și vaccineze copiii, în ciuda dovezilor științifice despre eficiența și siguranța lor.
Milioane de părinți din întreaga lume refuză să-și vaccineze copiii, în ciuda dovezilor științifice despre eficiența și siguranța lor.

Mai mult, în urma campaniilor eficiente de imunizare din secolul XX, multe boli prevenibile precum poliomielita au fost aproape eliminate - această stare de siguranță a creat paradoxul vaccinurilor, prin care oamenii au început să refuze vaccinurile considerând că aceste boli oricum nu sunt o problemă.

În consecință, părinții din 40 de state din SUA pot alege să nu-și vaccineze copiii și să invoce motive personale sau religioase, prin care pot primi ușor scutiri de la imunizare. Rata refuzului imunizării în SUA a crescut odată cu vehemența față de vaccinurile împotriva Covid-19. Situația este atât de gravă, încăt în SUA a reapărut și poliomielita, declarată „învinsă” de autoritățile sanitare acum 30 de ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG